En Sıcak Konular

En çok ne kazandırdı?

12 Ekim 2009 13:01 tsi
Eylül ayında yatırımcıya en çok kazandıran finansal yatırım aracı külçe altın oldu.

Eylül ayında ÜFE ile indirgendiğinde külçe altın, yatırımcısına yüzde 4.35, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.59 oranında aylık reel getiri sağladı. Borsa Endeksi'nin, ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına üç aylık reel getirisi yüzde 31.48 oldu. Eylül ayının en çok kaybettiren yatırım aracı ise dolardı.

TÜİK, Eylül ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranlarını açıkladı. Buna göre, Eylül finansal yatırım araçlarından Borsa Endeksi, ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına üç ayda yüzde 31.48, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 31.45 oranında reel getiri sağladı. 2009 Eylül ayında finansal yatırım araçlarından külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.35, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.59 ile en yüksek oranda aylık reel getiri sağladı. ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından mevduat faizi yüzde 0.09, Borsa Endeksi yüzde 1.77 ve euro yüzde 1.57 oranında aylık reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0.32 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi yüzde 0.32, Borsa Endeksi yüzde 2 ve euro yüzde 1.80 oranında aylık reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0.09 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

EN ÇOK KAYBETTİREN YATIRIM ARACI DOLAR OLDU

Altı aylık değerlendirmeye göre Borsa Endeksi'nin reel getirisi, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 89.65, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 91.06 düzeyinde oldu. Aynı dönemde dolar, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14.50, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13.86 oranında düşüşle yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu,

BİR YILDA EN FAZLA ALTIN KAZANDIRDI

Yıllık olarak değerlendirildiğinde, finansal yatırım araçları en fazla reel getiri oranına göre, külçe altın, Borsa endeksi, euro, dolar ve mevduat faizi olarak sıralandı. ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yüzde 46.01, Borsa endeksi yüzde 24.61, euro yüzde 21.33, dolar yüzde 19.84 ve mevduat faizi yüzde 15.61 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 39.36, Borsa endeksi yüzde 18.93, euro yüzde 15.80, dolar yüzde 14.37 ve mevduat faizi yüzde 10.34 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı.

PİYASALARDA NELER OLUYOR?

Dış piyasalardaki tatiller nedeniyle iç piyasada bugün düşük işlem hacmi ile yatay seyir izlenmesi beklenirken, bu hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden sürece ilişkin gelişmeler ve TCMB'nin faiz kararının yakından izlenmesi bekleniyor.

Bu hafta iç piyasada, bugün açıklanacak Ağustos ayı cari denge ve Eylül ayı kapasite kullanım verileri, Perşembe günü açıklanacak Temmuz ayı işsizlik verileri ve Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararı Cuma günü açıklanacak TCMB Ağustos ayı özel sektör dış borç ve Eylül ayı tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Bugün dış piyasada açıklanacak önemli bir veri bulunmazken Brezilya, Arjantin,Japonya ve Kanada piyasalarında bugün tatil nedeniyle işlem yapılmayacak.

Yeni haftaya girerken küresel risk iştahındaki canlılığın korunduğunu belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bu sabah yayımladığı raporda, "ABD, Columbus Günü nedeniyle tatil olsa da hisse senedi ve vadeli piyasaları açık olacak. Dış kaynaklı gündemde önemli bir haber ya da beklenti bulunmuyor.

Sabah saatlerinde Asya'da açık olan piyasalarda ve ABD vadeli işlemlerinde yatay bir seyir gözlemliyoruz. Bu göstergeler Türk mali piyasalarının da düşük hacimli ve yatay bir seyre sahne olabileceğini gösteriyor. IMF konusu gündemin ilk sırasında kalmaya devam edebilir" dedi.

IMF ile ilgili gelişmelere ilişkin genel kanının, hükümet ve IMF arasında mutabakata varıldığı ancak küresel risk algılamalarındaki iyileşme sürdüğü müddetçe bu mutabakatın hayata geçmeyeceği yönünde olduğunu yenileyen Keresteci, "Bu nedenle de küresel mali piyasalarda önemli bir bozulma olması durumunda hükümetin IMF planını hayata aktaracağı kanaatindeyim" dedi.

Tahvil/bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta yüzde 7.92, valörlü işlemlerde ise yüzde 7.96 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 7.91-7.93 seviyelerindeydi.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.4585/1.4620 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.4620/1.4670 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4717 seviyesinde işlem görüyordu.

İstanbul serbest piyasada ise dolar 1,4650, Euro 2,1550 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4610 liradan alınan dolar 1,4650 liradan satılıyor. 2,1500 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 2,1550 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,4640 lira, Euronun satış fiyatı ise 2,1560 lira olmuştu.

Dolar/TL kurunun son dönemde düşüş yönünde bir hareket kaydetse de sepet bazında 1.80 seviyesinin altına inemediğini de hatırlatan Keresteci, şöyle devam etti:

"Bu nedenle de euro/dolar paritesindeki hareketler dolar/TL üzerinde belirleyici olmayı sürdürebilir. Euro/dolar paritesi tarafında ise haberler ağırlıklı olarak ABD dolarının aleyhine (rezervlerin Euro'ya dönme eğilimi, Altın'daki değerlenmenin dolar aleyhine olduğuna ilişkin haberler, vb... Ancak, teknik olarak bakıldığı zaman euro/dolar paritesinin 1.48'lerin üzerinde bir kapanış yapamaması durumunda euro/dolar paritesinde bir miktar düşüş beklemek doğru olacaktır. Bu nedenle de euro/dolar kuruna ilişkin kısa vadeli yorumlarda 1.48 seviyesini izlemek faydalı olacaktır. Hisse senedi ve faiz cephelerindeki iyimserliğin korunacağını ancak düşük işlem hacmi nedeniyle göreceli olarak yatay bir seyir izleneceğini düşünüyoruz."

FAİZ KARARI

Bankacılar bu hafta açıklanacak iç veriler arasında yer alan TCMB'nin Ekim ayı faiz kararını ise "haftanın en önemli iç verisi" olarak nitelendiriyorlar. Reuters'ın 19 ekonomistin katılımıyla hazırladığı ankete göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Ekim ayında, gecelik borçlanma faiz oranını tarihin en düşük seviyesi olan mevcut yüzde 7.25'ten en az 25 baz puan indirmesi bekleniyor. Reuters anketine göre 19 ekonomistten 7'si Ekim ayında 25 baz puan indirim beklerken 12 ekonomist 50 baz puan indirim bekliyor. Ankete katılan tüm ekonomistler önümüzdeki ay da indirim sürecinin devam edeceğini düşünüyor.

ABD BİLANÇO DÖNEMİ

ABD borsalarının, üçüncü çeyrek bilanço sezonunun hız kazanmasıyla geçen haftaki yükselişini devam ettirmesi bekleniyor. Bu hafta açıklanacak bilançolar şirketlerde beklenilen gelir artışının sağlanıp sağlanamadığı konusunda gösterge olmasından dolayı önem taşıyor. Yatırımcılar, şu ana kadar güçlü rakamların açıklandığı bilanço sezonunda şirket kârlarındaki artışın sadece maliyet azaltma tedbirlerinden kaynaklanmış olmasını umuyorlar. Bu hafta bilançolarını açıklayacak şirketler arasında aralarında büyük bankaların da olduğu Dow Jones sanayi endeksinde yer alan altı şirket bulunuyor.

BORSA İLK YARIDA YÜKSELDİ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, birinci seansın ilk yarısında yükseldi.

Endeks, seansın 1 saat 30 dakikalık bölümünü, önceki ikinci seans kapanışına göre 355,877 puan artarak 50.573,37 puandan geçti. Hisse senetleri bu seviyede ortalama yüzde 0,71 değer kazandı.

İlk bölümde işlem hacmi ise 702 milyon lira olarak gerçekleşti.

TAHVİL-DÖVİZ-PARİTE

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 3 Ağustos 2011 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 10.10 itibarıyla basit getirisi yüzde 8,24 bileşik getirisi de yüzde 7,98'e yükseldi.

Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getirisi yüzde 8,17, bileşik getirisi yüzde 7,92 olmuştu.

DOLAR KOTASYONLARI

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,4620 lira, en yüksek fiyat 1,4630 lira, satışta en düşük fiyat 1,4685 lira, en yüksek fiyat 1,4690 lira düzeyinde bulunuyor.

PARİTE

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,4695 sterlin-dolar paritesi 1,5795 yen-dolar paritesi ise 90,25 düzeyinde seyrediyor.

ajanslar



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs