En Sıcak Konular

Subaylara komando kursu

12 Ekim 2009 12:56 tsi
Komando kursları askeri okullardan mezun olan bütün subay ve astsubaylara zorunlu hale geldi...

Geçmişte sadece gönüllü olanların gittiği komando kursları sınıfı ne olursa olsun askeri okullardan mezun olan bütün subay ve astsubaylara zorunlu hale geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) günün koşullarına uygun olarak yeniden yapılandırılması kapsamında üç yıl önce sessiz sedasız başlayan bir uygulama başarıyla sürdürülüyor. Geçmişte gönüllülük esasına bağlı olarak verilen komando kursları, artık sınıfı ne olursa olsun Kara Kuvvetleri'nde görev yapan bütün subay ve astsubaylar için zorunlu hale geldi. Askeri okullardan mezun olan genç teğmenler ve astsubay çavuşlar kıtalarına katılmadan önce Eğridir'deki Komando Okulu'na giderek 9 haftalık zorunlu komando temel kursunu alıyorlar. Bu eğitimde başarı gösterenlere komando brovesi takılıyor. Komando temel kursuna havacı ve deniz piyadelerden de gönüllü olanlar katılıyor. Havacı ve denizci subaylar, karacılarla oluşturulan karışık gruplar ile komando kursuna tabi tutuluyor.

Eğitimin ardından farklı sınıflardan olanlar (tankçı, topçu, levazım gibi) kıtalarına dönerken mesleğine profesyonel komando birliklerinde devam edecek olanlara ayrıca 21 haftalık komando ihtisas eğitimi veriliyor. Kara Kuvvetleri'nden farklı olarak jandarmada ise yeni mezun subay ve astsubaylara Foça'da 14 haftalık bir komando kursu veriliyor.

ŞEHİR SAVAŞI DA ÖĞRETİLİYOR
Eğridir'de Komando Okulu'nun eğitim müfredatında geçmişte sadece Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda ve Tuzla Piyade Okulu'nda verilen meskun mahal (yerleşim birimi) savaş eğitimi de bulunuyor. Son yıllarda dünyadaki savaşların daha çok yerleşim birimlerinde yaşanmasından dolayı böyle bir eğitime ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Ayrıca geçmişte sadece piyade sınıfından elaman alan Özel Kuvvetler Komutanlığı'da komando kurslarından başarıyla geçen havacılar ve karacılar dahil olmak üzere gönüllü olmaları durumunda her sınıftan subay ve astsubaya kapılarını açtı.

KOMANDOLARA KURMAYLIK AVANTAJI
Bu arada geçtiğimiz haftalarda Harp Akademileri Yönetmeliği'nde yapılan bir düzenleme ile komando birliklerinde görev yapan subaylara kurmay olma yolunda avantaj sağlandı. Komando İhtisas Eğitimi'ni başarıyla geçenlere kurmaylık sınavlarında bundan böyle 0.5 puan verilecek. Genellikle doğuda bulunan komando subaylar, operasyonlardan dolayı batıdaki subaylar kadar kurmaylık sınavlarına hazırlanma şansı bulamıyordu. İlave puan ile bu eşitsizlik giderilmiş oldu.

İÇ TEHDİTE KARŞI ORDU YENİDEN YAPILANIYOR
Yapılan düzenlemelerin terörle mücadele nedeniyle neredeyse bütün subayların bir şekilde doğuda görev yapmasından dolayı buradaki mücadeleye uygun olarak hazırlanmaları ihtiyacından kaynaklandığı belirtiliyor. Ayrıca verilen eğitim, TSK'nın 21. yüzyılda çevik ve ateş gücü yüksek birliklerden oluşma konseptiyle de örtüşüyor. Uzman erbaşlardan kurulu profesyonel komando birliklerinin de kurulmasıyla birlikte TSK, dünyada en ciddi komando gücüne sahip ülkelerden biri haline geldi. Emekli Tümgeneral Ali Fikret Atun, düzenlemelerin nedeniyle ilgili şu noktalara dikkat çekti:

"Türkiye günümüzde dış tehdite nazaran iç tehditlerle daha fazla karşı karşıyadır. Günümüzde harp yöntemleri değişmiştir. Artık, pusu, baskın, psikolojik savaş gibi harp yöntemleri arttı. Biz geçmişte ordumuzu dış tehdite göre hazırlamıştık. Ancak iç tehditi tam olarak ortadan kaldıracak eğitim öğretim ortaya konulmamıştı. İç tehditin daha da ağırlaşmasıyla böyle bir eğitim ihtiyacı da kendiliğinden hissedilmiştir. Günümüzde bir subay ve astsubay her koşulda savaşabilmelidir. Bunun için bütün bu alanlarda eğitim öğretim görmesi gerek. TSK'nın yeniden yapılanması bu felsefe üzerine bina edilmiştir."

haberturk



Bu haber 1,138 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs