'Din istismarı' eleştirilerine yanıt | " /> 'Din istismarı' eleştirilerine yanıt | "/>

En Sıcak Konular

'Din istismarı' eleştirilerine yanıt

12 Ekim 2009 12:46 tsi
'Din istismarı' eleştirilerine yanıt 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'din istismarı' eleştirilerine yanıt verdi:

 "Dinin istismarı ne kadar yanlışsa, dinin toplumsal problemleri çözmede oynayabileceği sosyal rolü görmezden gelmek de o denli yanlıştır"

Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığınca Bilkent Otel'de düzenlenen 4. Din Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmada, "demokratik açılım" sürecine de değindi.

İki ay kadar önce başlattıkları, "milli birlik süreci bağlamında, kardeşliği, ortak değerleri, ortak kültürü, ortak tarihi" vurgulamak amacıyla sık sık bir örnek verdiğini anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Oğlunu, her ne sebeple olursa olsun kaybeden annelerin, oğullarının cenazesi başında aynı Yasin'i okuduklarını, aynı Fatiha'yı okuduklarını, aynı duayı ettiklerini ve cemaatin aynı kıbleye yöneldiğini ifade ediyorum. Benim bu örneğimi, çok tipik bir refleksle karşılayanlar, alışılmış tepki verenler oldu. 'Başbakan demokratik açılımı, din üzerinden mi gerçekleştirecek' şeklinde fikir yürütenler çıktı. Dinin istismarı ne kadar yanlışsa, dinin toplumsal problemleri çözmede oynayabileceği sosyal rolü görmezden gelmek de o denli yanlıştır.

Yapılan yanlışların, var olan yanlış tablonun, dinimizin özüyle çeliştiği de bir gerçektir ve benim vurgulamak istediğim, dikkati çekmek istediğim de işte budur. Bu noktada son derece acı bir gerçeği de burada ifade etmek durumundayım. Yürütülen propagandaların da etkisiyle, Müslüman dünya ne yazık ki yoksullukla, mahrumiyetle, terörle, cehaletle anılır bir hale getirilmek isteniyor. özellikle 11 Eylül saldırıları sonrasında başlayan yeni süreçte, İslam dünyasına biçilen bu yeni kıyafete karşı, Müslümanların da karşı bir propaganda üretmedikleri gerçeğiyle karşı karşıyayız.

İslam dininin, yürütülen tüm bu propagandalardan, kendisine biçilen kaftanlardan, eğer kaftansa, özellikle kendi mensuplarının ona yaptığı fenalıklardan azade olduğunu biliyoruz, ancak bu dinin mensupları olarak kendi muhasebemizi yapmamız da kaçınılmazdır. Olgular dünyası ile değerler dünyası her zaman örtüşmez. Olan, her zaman ideal olan değildir. Bizim yaşadığımız gerçekliği, doğru kavramamız ne kadar önemliyse, ideal olana ulaşmak için çaba göstermemiz de o kadar önemlidir.

Bazen, pratik durum ve gerçekler, zihnimizde olandan ilerdedir. Bu durumda, kendimizi gözden geçirmemiz ve geliştirmemiz gerekir. Bazense zihnimizde olan, teorik olan, var olan durumdan daha ileridir. Bu durumda da pratik durumun ciddi şekilde gelişmesi ve ilerlemesi gerekir. İslam düşüncesiyle, İslam dünyasının fiili durumu bu açıdan değerlendirilebilir. Düşünce ve değer, pratik üzerinde, yaşam üzerinde ne derece etkili olabilirse istediğimiz şekilde netice alabilmemiz de o derece mümkündür."

cnnturk



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs