En Sıcak Konular

Nobel ödüllü Obama'nın temsilcisi ülkesine eli boş döndü

12 Ekim 2009 10:09 tsi
Nobel ödüllü Obama'nın temsilcisi ülkesine eli boş döndü ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, hafta sonunu geçirdiği Ortadoğu'dan ülkesine yine eli boş döndü. İsrail, Filistin ve Mısırlı yetkililerle bir araya gelen Mitchell, barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda t

Aldığı Nobel barış ödülüyle tüm dünyada şaşkınlık meydana getiren Obama'nın, Ortadoğu'da takındığı tavırdan dolayı ödüle layık görüldüğü ve bundan sonra İsrail üzerindeki etkisini daha fazla kullanacağı öne sürülüyor.

Ancak Obama'nın ödülü aldığı saatlerde bölgede olan Mitchell'in Washington'a eli boş dönmesi soru işaretleri meydana getiriyor.

Washington dönüşü öncesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'la bir saatten fazla baş başa görüşme yapan Mitchell'in, görüşmeler konusunda bir açıklama yapmaması, İsrail tarafının Amerikan yönetimine sert direnişini sürdürdüğü şeklinde yorumlanıyor.

Obama yönetimi özellikle barışın önündeki en önemli engel olmaya başlayan yerleşim birimleri konusunda İsrail yönetimine baskı yapmaya başlamış, İsrail'in sağcı hükümeti de Washington'a misillemede bulunarak yeni yerleşim birimi inşaatlarına izin vermişti.

Kuzey İrlanda'daki barışın mimarı olarak bilinen Mitchell, aylardır bölgede taraflar arasında mekik diplomasisi gerçekleştiriyor.

Hafta sonu bölgeye gelerek İsrail ve Filistinli liderlerle bir araya gelen Mitchell, daha sonra Kahire'ye geçerek, üst düzey temaslarda bulunmuştu.

Filistin tarafı İsrail yerleşim birimi inşaatlarına son vermedikçe ve Amerikan yönetiminden İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ten çekileceğine dair garanti almadıkça İsrail ile barış masasına oturmalarının mümkün olmadığını belirtiyor. İsrail ise Filistinlilerle ön şartsız görüşme istiyor. Ancak bu tavırlarını da son aylarda değiştiren İsrail, daha önce dile getirmedikleri 'Filistin İsrail'i Yahudi devleti olarak tanısın.' sözünü dillendirerek, Filistinlilerden taviz koparmaya çalışıyor.

Cihan



Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs