En Sıcak Konular

Altı yeni havaalanı yapılacak

12 Ekim 2009 09:57 tsi
Türkiye'de sivil havacılık son yıllarda çok büyük mesafe kat etti.

Başta THY olmak üzere havayolu şirketleri yolcu sayılarını katlarken, mevcut havalimanları da kapasitelerinin üzerinde çalışmaya başladı.

Bu gelişmeler sonucu altı yeni havalimanı yapılması kararlaştırıldı.

İstanbul'da düzenlenen Ulaştırma Şûrası ile ICAN'09 Havacılık Müzakereleri Konferansı, havacılık sektörüne ilişkin tarihî kararların alınmasına sahne oldu. 27 Eylül-2 Ekim arasında gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şûrası sonunda, ulaştırma sektörüne ilişkin 100'ün üzerinde karar alındı. Bu kararlar arasında, İstanbul'da 60 milyon yolcu kapasiteli bir havaalanı ile diğer illerde 30 milyon yolcu kapasiteli iki, 15 milyon yolcu kapasiteli de 3 ayrı havaalanı yapılması kararlaştırıldı. Uçak-dolmuş-taksi işletmelerinin kurulmasının da önerildiği şûrada, bu yolla alternatif turizm bölgelerinin geliştirilebileceği belirtildi. ICAN'09 Konferansı'nda da, yeni ülkelerle hava ulaştırma anlaşmaları yapılarak, aktarmasız uçuş sayısı ile Türk Hava Yolları dışında özel şirketlerin de dış hatlarda daha fazla tarifeli sefer düzenlemesinin önü açıldı.

ICAN'09 Havacılık Müzakereleri Konferansı'na ise 56 ülkeden 200'ün üzerinde sektör yetkilisi katıldı. Konferans çerçevesinde aralarında ABD, Finlandiya, Lübnan, Singapur, Fiji Adaları, Avusturya, Fransa, Gambiya, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Hindistan, Polonya, Portekiz, İspanya ve İran'ın da olduğu 31 ülke ile müzakere gerçekleştirildi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, organizasyonun Türkiye'nin tanıtımının yanı sıra yeni işbirliği anlaşmaları sağladığını söyledi.

Arıduru, "Hiç anlaşmamız olmayan 7-8 ülke ile anlaşma yaptık. Bugüne kadar 97 ülke ile ikili hava ulaşım anlaşması vardı, bu sayı 105'e çıkacak. Diğer ülkelerle de mevcut anlaşmamızı güncelledik. Yeni hatlar ve sefer artırımları sağlandı. 2003'te 67 noktaya uçuş yapıyorduk, bugün 130 dış hat noktasına ulaştık. Yeni anlaşmalar uygulamaya konulunca bu sayı 150'ye çıkacak." dedi. Ulaştırma Şûrası'nda, Türkiye'nin uluslararası uydu projelerinde yer alması için gerekli çalışmaların yapılması, hava kargo taşımacılığına uygun olan havaalanlarının 'serbest bölge' ilan edilmesi ve hava aracı ve parçası sertifikasyonunun Türkiye tarafından sağlanabilir hale getirilmesi de karara bağlandı. Yerli imalat olarak en az 2 tip uluslararası bilinirliği olan tek/çift motor pervaneli ve çift motorlu hafif jet uçağı üretimi, Türkiye'nin kendi uydusunu uzaya yerleştirecek teknolojiye sahip olması ve Türk sivil hava taşımacılığı filo yapısının 2023 yılında 100 geniş gövde, 450 dar gövde ve 200 bölgesel uçak olacak şekilde 750 uçaklık yapıya ulaşması hedefi ortaya konuldu.

Zaman

 



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs