En Sıcak Konular

'Rojin topu at, tut Şiwan tut'

11 Ekim 2009 18:11 tsi
İsveç'te yaşayan Kürt kökenli iki eğitimci, içinde Kürtçe alfabe ve cümlelerin olduğu resimli bir çocuk kitabı hazırladı. Stockholm'de basılan kitap, örnek oluşturması için DTP'ye gönderildi.

Kürt açılımı'na İsveç'ten de 'alfabe' desteği geldi. İsveç'te hazırlanan alfabede Kürtçe harfler, günler, haftalar, mevsimler, rakamlar yer aldı. Kürtçe kitap, örnek oluşturması açısından DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı'ya da ulaştırıldı. Çocuklar için hazırlanan ve 2008 yılında Stockholm'de basılan renkli kitap Haydar Diljen ve Sabiha Otlu imzasını taşıyor. 'Destpeka Zımane Me' (Dilimize Giriş veya Kürtçe Alfabe) ismini taşıyan Kürtçe kitapta 31 harf öğretiliyor. Harfler örneklerle açıklanırken 'Alan' ve 'Darin' isimli erkek çocuklar da bunlara örnek gösterilerek öğretim kolaylığı sağlanıyor.

X, Q ve W'li sözcükler

Futbol oynayan kız çocukları, cadı kıyafeti giymiş ve denizde oynayan küçük çocukların bulunduğu resimlerle süslenen kitapta, tartışılan harfler de ikişer sayfayla anlatılıyor. 'X' harfi 'Xiyar' (hıyar), 'Q' harfi 'Qaz' (kaz), 'W' ise 'Kew' (keklik) örnekleriyle anlatılıyor. Kitapta çok sayıda şiir ve tekerlemeye de yer verilerek harflerin okunuşları ve yazımları çocuklara öğretiliyor.
Renkli kitabın 'Z' harfi 'Zebeş' (karpuz) örneğiyle veriliyor. Miniklere ünlü Diyarbakır karpuzunu da tanıtan kitapta, 'Zebeşen Amede' yani 'Diyarbakır Karpuzu' Berfin isimli bir kız çocuğunun yazdığı şiirle yer alıyor.

Duşem, Seşem, Çarşem...

Alfabenin yanı sıra 'Zimane Me' isimli kitapta ayrıca Kürtçe günler, sayılar, mevsimler de öğretiliyor. Çocuklara yönelik kısa hikayelerin de bulunduğu kitapta haftanın günleri Kürtçe, Duşem (Pazartesi), Seşem( Salı), Çarşem (Çarşamba), Pencşem (Perşembe), İni (Cuma), Şemi (Cumartesi) ve Yekşem (Pazar) olarak sayılıyor.



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,188 µs