En Sıcak Konular

Demokratik açılım bir şartla başarılı olur

11 Ekim 2009 13:07 tsi
Demokratik açılım bir şartla başarılı olur 
Gazeteci - yazar Mehmet Altan, demokratik açılımın başarılı olması için 12 Eylül Anayasa'sının değişmesi gerektiğini söyledi.

Van'da 3 ay kadar önce kurulan Van Genç İletişimciler Derneği (VANGİDER)'nin düzenlediği 'Toprakla Barış' konferansında konuşan Mehmet Altan, demokratik açılımla ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Altan, bu topraklar üzerinde yaşayan insanların, farklı ırk, mezhep, din gözetimi yapmaksızın birlikte yaşamayı ve geçmiş miraslarına sahip çıkmayı kabullendikleri zaman sorunun kalmayacağını vurguladı.

Altan, bu topraklar padişahlıktan sonra Cumhuriyet'e geçilirken değişen bir durum olmadığını savunarak, geçmişte padişahlık sisteminin yerini Cumhuriyet bürokrasinin aldığını kaydetti.

Altan, "Padişahlıktan Cumhuriyet'e geçerken sanayileşen ve üreten bir toplum olamadık. Geçmişte olduğu gibi yine tüketim toplumu olduk. Temel anlayış şapka giy, baloya git, kravat tak, sinemaya git ve batının değerlerini örnek al. Tüketici isen modernsin ve tüketimi iyi yapmıyorsan o zaman gericisin. Kavramların içi boşaltılınca sorunlar baş göstermeye başladı." diye konuştu.

Bugün yaşanan sorunların devletin kendi vatandaşının temel hak ve özgürlüklerini vermekte direnmesinden kaynaklandığını iddia eden Altan, 'Ceylan'ın ölümü ile uğraşmayın, bu uğraşınız ülkenin birlik ve bütünlüğüne zarar veriyor' anlayışının bu ortamda komik kaçtığını ifade etti.

Belli bir kesimin bir takım korkularının olduğuna işaret eden Altan, bu kesimin makamlarını koruma, egemenliklerini sürdürme gayretinin olduğunu ileri sürdü.

Demokratik açılımın, Kuzey Irak'tan kaynaklanan ve sınır ötesi operasyonla tetiklenen, Beyaz Saray'a taşınan bir süreçle başladığını hatırlatan Altan, bu açılımın içeride Cumhuriyet'in anti demokratik yapıları tarafından belli bir duruşla karşılandığını dile getirdi.

Altan, şunları söyledi: "Burada 'PKK bir neden mi bir sonuç mu? sorusunun cevabı önemlidir. Eğer PKK'yı neden olarak görüyorsanız demokratik açılımda gönüllü değilsiniz anlamına gelir. Sorunun temelinde bölge insanın temel hak ve hürriyetlerinin ilga edilmesine bağlanırsa o zaman bu sorun daha kolay çözülür. Elektrik'i bulan Edison'dur. Ama Edison ne Tük, Ne Kürt, ne Arap ne de Müslüman'dı. Ama hepimiz bu elektriği kullanıyoruz. Türkiye demokratikleşmeyi dünyada olup bitenleri inkâr ederek yaklaşamaz. 'Türkiye'nin kendine has durumu' var anlayışından vazgeçmek gerekiyor."

12 EYLÜL ANAYASASI DEĞİŞMELİ

Rejimini temelini 12 Eylül Darbe Anayasası'nın oluşturduğuna işaret eden Altan, Türkiye'de siyasi partiler yasası gibi yasaların tümü askeri darbe anayasası uygun gördüğü yasalar o döneme ait olduğunu aktardı.

Bu sebeple, 12 Eylül Anayasası değişmeden demokratikleşmenin ve AB uyum sürecinin başarılı olma şansının olmadığını kaydeden Altan, devleti insanına karşı koruyan değil, insanı kutsalın kutsalı haline getiren bir demokratik anayasanın yeniden hazırlanması gerektiği üzerinde durdu.

Altan, mevcut rejimin değişmesi, bu topraklardaki sorunlar AB istikametinde atılacak adımlarla çözüleceğini ifade etti.

Altan, bir soru üzerine, demokratik açılımın muhatabının mağdur olan halk olması gerektiğinin üzerinde durdu.

VANGİDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Topçuoğlu ise dernek olarak Van'daki yerel basının çıtasını yükseltme, birlikte yaşama ve meslektaşlarının eğitimine katkı sunmak için çaba göstereceklerini belirterek, bunu yaparken ülkenin, bölgenin ve ilin temel sorunlarının çözümüne yönelik katkı sağlamayı bir görev olarak bildiklerini açıkladı.


cihan



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,656 µs