sıcak gelişme | " /> sıcak gelişme | "/>

En Sıcak Konular

Haremüşşerif krizinde sıcak gelişme

11 Ekim 2009 12:52 tsi
Haremüşşerif krizinde sıcak gelişme Haremüşşerif'e bazı aşırı sağcı Yahudilerin girme teşebbüsünün ardından yaşanan gerilim ve yine aşırı sağcı Yahudilerin yeni teşebbüsleri olacağı yolundaki iddialar nedeniyle yaklaşık bir haftadır cami içinde yatıp kalkan, çoğunluğunu İslam Hareketi tara

Filistinliler, aşırı sağcı Yahudilerin girişine engel olmak amacıyla cami içinde kalıp belirli bir sayıyı muhahaza ediyor, dışarı çıkan olsa bile yerini bir başkası alıyordu.

İsrail güvenlik kuvvetleri, daha sonra Filistinlilerin cami içinde kalmalarını önlemek amacıyla, camiye girebilen 50 yaş üzerindeki İsrail kimliğine sahip kişilerin kimliklerini alarak içeri girmelerine izin veriyordu.

İsrail'deki Ürdün Büyükelçisi Ali El Ayed'in İsrail nezdinde yaptığı girişimlerin ardından, İsrail içeride bulunanların gözaltına alınmaksızın dışarı çıkmalarına onay verdi ve bugün içeridekilerin tümü dışarı çıktı.

Filistinli kaynaklar, içeride 400 kadar kişi bulunduğunu söylese de, görgü tanıkları bu sayının abartıldığını, içeride ancak 40-50 kişinin sürekli bulunduğunu belirttiler.

El Fetihli yetkililerden, Kudüs ile ilgili konulardan sorumlu eski bakan Hatim Abdülkadir de Ürdün'ün girişimini doğruladı ve içeride saklananlara gözaltına alınmama sözü verildiğini kaydetti.

Abdülkadir, böyle bir uzlaşmaya gidilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Ürdün'ün bu konuda çok çaba sarf ettiğini de belirtti.

İsrail güvenlik kuvvetlerinin gerek Eski Kent içinde ve gerekse Haremüşşerif çevresindeki girişlerdeki abluka uygulaması, son Cuma namazının sakin geçmesi üzerine; Doğu Kudüs'ün bazı mahallelerinde polisle Filistinli gençler arasında şiddet olayları yaşanması, 11 polisin yaralanması ve bazı Filistinli gençlerin gözaltına alınmasına rağmen kaldırılmış, öğle namazı sonrası polis ve güvenlik güçleri hem Haremüşşerif kapılarından çekilmiş, hem Eski Kent'in Müslüman tarafı etrafındaki barikatlar kaldırılmış, caminin girişleri de tümüyle ve herkese açılmıştı.

Müslüman mahallesinde, camiye giden El Vad Caddesi üzerinde dün bir grup Yahudi yerleşimci bir araya gelerek şarkılar söyledi ve oynadı. Filistinlilerin bu davranışı tepkiyle karşılamasına ve görgü tanıklarına göre zaman zaman Araplara hakaret dolu sözler sarf etmelerine rağmen herhangi bir gerilimin yaşanmadığı, Yahudi yerleşimcilerin daha sonra bölgeyi terk ettiği belirtildi.

İsrail polisinin bugün camiyi turistlerin ziyaretine açması bekleniyor.

aa



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,586 µs