En Sıcak Konular

Günay: “Jandarma kaldırılsın!"

0 0 0000 00:00 tsi
Günay: “Jandarma kaldırılsın! Şemdinli olayları ile 'hatırlanan' jandarma ve JİTEM, Hrant Dink cinayetiyle yeniden tartışmaların odağında. “İki başlı yapıya neden oluyor" diyen Ertuğrul Günay, sebeplerini iyibilgi’ye anlattı.

Hrant Dink cinayeti daha önce çeşitli olaylarla sık sık gündeme gelen jandarmayı yeniden tartışmaların odağı haline getirdi. Erhan Tuncel’in önce polis muhbiri olduğu açıklanmıştı. Ancak daha sonra Tuncel’in jandarma istihbarat birimi JİTEM için de çalıştığı ortaya çıktı. Üstelik bu iddiayı ortaya atan Milliyet gazetesi. Hatta Tuncel’in bu yüzden Emniyet teşkilatı ile ilişiğinin kesildiği bile ileri sürüldü.

Ancak jandarma ve JİTEM ilk kez Dink cinayeti ile gündeme gelmiyor. Politik süreç içinde JİTEM birçok kez tartışmaların odağına geldi ve var olup olmadığından işlevlerine değin bir çok konuda sorgulandı.

Şemdinli’de patlak veren olaylar ise jandarma ve JİTEM için bir dönüm noktası oldu. Şemdinli’de Jandarma istihbarat görevlilerinin bombalama olaylarına karıştığı iddia edilmişti. Son olarak Danıştay saldırısında saldırgan Alparslan Aslan’ın emekli Jandarma bölge komutanı Veli Küçük ile ilişkisi olduğunun ileri sürülmesi, jandarma ve “derin devlet” arasında bir iddiayı gündeme getirdi.

Tüm bunlar olurken, dün akşam bir programa katılan Ertuğrul Günay ilginç bir öneride bulundu ve “Jandarma kaldırılmalı” dedi. Kuşkusuz, kuvvet komutanlığı seviyesinde görev yapan ve halen Türkiye coğrafyasının yaklaşık yüzde 50'sinin güvenliğini sağlayan Jandarma'nın nasıl kaldırılacağı, olsa bile polisin bu açığı nasıl kapatacağı tam bir muamma ve oldukça zorlu bir iş.

Yeni Siyaset Girişimi ile Türk siyasetine yeni bir soluk getiren Ertuğrul Günay’a bu ve ilgili soruları yönelttik. Günay'ın yanıtları şöyle...

  • Jandarma, çok önceleri kurulmuş olan bir güvenlik birimi. O dönemde polis yeterli değildi. Jandarma seksenlere kadar valiye bağlıydı. Şimdi resmi olarak valinin emri altında olsa bile olsa sicili asker tarafından verildiği için düzensizlik doğuyor.
  • Polise yardımcı olmak için kurulmuştu. Ancak artık ihtiyaçlara cevap vermiyor
  • Jandarma kalkmalı, çünkü iki başlı bir yapıya neden oluyor
  • Jandarma kaldırılıp polis örgütünün yanına kır polisi düzenlemesi kurarsanız emniyet birimleri bir merkeze bağlı olur.

iyibilgi.com



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    5,644 µs