En Sıcak Konular

İmzaya destek var mı?

11 Ekim 2009 10:05 tsi
İmzaya destek var mı? Ajanslar Ermenistan’dan gelen protesto fotoğraflarına yer verdi ama halkın geneli imza konusunda farklı düşünüyor...

Ajanslar Ermenistan’dan gelen protesto fotoğraflarına yer verse de Ermeni halkının geneli Türkiye ile yakınlaşma siyasetini destekliyor.

Uluslararası haber ajansları Ermenistan’dan servis ettikleri fotoğrafta daha ziyade protesto gösterilerine yer verse de Ermenistan’da Devlet Başkanı Serj Sarkisyan yönetiminin Türkiye ile yakınlaşma siyaseti genel olarak halk tarafından destekleniyor. Ancak aşırı milliyetçilerin iddiaları kamuoyunda zaman zaman soru işaretleri yaratıyor.

Refah düzeyi çok düşük
Ermeni halkının Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesini ve sınırın açılmasını istemesinin asıl nedeni ekonomik. Bağımsızlık sonrası geçen 20 yıla yakın sürede Türkiye ve Azerbaycan tarafından ekonomik abluka altında tutulan Ermenistan, komşuları Gürcistan’la Azerbaycan’ın refah düzeyinin çok gerisinde kaldı ve yoksulluk çemberini bir türlü kıramadı.

Bunun en somut göstergesi de ülkelerin “Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla” (GYİH) listesinde Ermenistan’ın 6 bin 400 dolarlık gelirle kendisine ancak 123. sırada, yani Çad’la Moritanya arasında bir yer bulabilmesi oldu. Yıllardır süren ekonomik sıkıntıların sonucu on binlerce Ermenistan vatandaşı ülkelerini terkederek geçimlerini Türkiye’de sağlamaya başladı. Ermeni kamuoyu, özellikle genç kesim sınırın açılması halinde ekonomik sıkıntıların son bulacağını ve Rusya’ya bağımlılığın azalacağına inanıyor.

Sarkisyan yönetiminin Erivan-Ankara ilişkilerinde yakınlaşma çabasının kamuoyunda desteklenmesinin bir diğer nedeni de soykırım konusundaki görüşünde bir değişiklik olmamasına rağmen Ermeni halkının büyük bölümünün komşu Türkiye ile gerginlik dönemine artık son verilmesi gerektiğini düşünmesi.

Karşı çıkma nedenleri toprak
Türk-Ermeni yakınlaşmasının kamuoyuna duyurulduğu nisan ayından itibaren en sert tepkiyi gösteren Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak Sütyun) oldu. İktidardaki koalisyondan çekilen Taşnaklar, özellikle ABD’deki Ermeni diasporası ile işbirliği içinde protestolarını adım adım tırmandırdı.

Taşnakların Ankara ile uzlaşmaya karşı çıkmasının nedeni Türkiye’den toprak ve maddi tazminat talepleri bulunması, protokollerin onaylanması halinde ise taleplerinin artık gerçekleşme olasılığının kalmayacağını düşünmeleri. Ermeni diasporası da 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan 2015’te soykırım tazminatı taleplerinin sigorta şirketlerinin nezninde artık geçersiz hale geleceği için Türkiye ile yakınlaşma sürecini engellemeye çalışıyor.

Karşıtlar azınlıkta kaldı
Taşnakların protokollerin onaylanmasını durdurma çabasına aralarında Miras ve Yeni Zamanlar’ın da bulunduğu 12 muhalefet partisi destek verse de iktidar karşıtları hem parlamentoda hem sokak gösterilerinde azınlıkta kaldı. Diğer yandan, Taşnaklar sürekli olarak Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan’ı hedef aldı ve kendisini “ihanet”le suçlarken Sarkisyan’ı ağır dille eleştirmekten kaçındı. Ermeni halkı muhalefetin “ulusal çıkarların tehlikede olduğu” ve “soykırım konusunda taviz verildiği” iddialarından tedirginliğe kapılsa da Ankara ile yakınlaşmaya genelde destek veriyor.

milliyet



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,576 µs