En Sıcak Konular

Hepimizin soyadı Türkiye yurttaşlığı

10 Ekim 2009 20:26 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Alevimiz, Sünnimiz, Kürdümüz, Türkümüz, hepimizin bir tek soyadı var; Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı. Cebimizdeki pasaportu daha kıymetli hale getirmeye çalışıyoruz'' dedi

 Günay, Avrupa Miras Günleri etkinliklerine katılmak üzere geldiği Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

İncelemeleri öncesinde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından yürütülen 3 yıldızlı otel inşaatını gezerek yetkililerden bilgi alan Günay, inşaat önünde vatandaşlara hitap etti.

Günay, sivil mimari örneklerine, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin yanı sıra Roma'dan bu tarafa, hatta daha eskiden ne kalmışsa hepsine ''bunlar bizimdir'' diye sahip çıktıklarını söyledi. Aizanoi Antik Kenti'nin de önem verip özen göstererek sahip çıkmaya çalıştıkları yerlerden biri olduğunu ifade eden Günay, ''Buradaki yenileme, restorasyon, koruma çalışmalarını daha yakından takip etmeye çalışacağız'' diye konuştu.

Turizm sektöründe çalışan girişimcilere teşekkür eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Onlar yaptıkları yatırımlar, girişimler, üstlendikleri risklerle Türkiye'yi dünya turizminde önemli ülkelerden biri haline getirdiler. Emeklerine, katkılarına minnettarız. Yüz binlerce çocuğumuz turizm sektöründe çalışıyor. İstiyoruz ki, bu sayı daha yukarılara varsın. Antalya'nın, İstanbul'un turizmden yediği ekmeği Kütahya, Aydın, Uşak, Ankara, Trabzon, Artvin, Ağrı, Van, bütün Türkiye kazanabilsin ve bütün Türkiye barış, birlik, esenlik içinde bugün olduğundan daha güzel yaşayabilsin. 'Demokrasi açılımı' diye anlatmaya çalıştığımız da budur.

Biz bu topraklarda yaşıyoruz. Hangi kökten, hangi din, hangi dil, hangi inançtan gelmiş olursak olalım hepimiz sonuçta Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıyız. Alevimiz, Sünnimiz, Kürdümüz, Türkümüz, hepimizin bir tek soyadı var; Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı. Cebimizdeki pasaportu daha kıymetli hale getirmeye çalışıyoruz. Bir tek derdimiz, bir tek gayretimiz, Allah'tan bir tek niyazımız var; çocuklarımız bizim yaşadığımızdan daha güzel hayat yaşasınlar.''

AİZANOİ'DEKİ KAZILARI
Bakan Günay, Aizanoi Antik Kenti'nin gelecekte Dünya Kültür Mirası içine alınması yönünde gayretleri bulunduğunu anımsatarak, ''Ancak Kütahya'daki güzelliklerin yeterince bilinmediğini tahmin ediyorum. Bu ildeki değerlerin tanıtılması için daha güzel çalışmalar yapacağız'' dedi.

Günay, daha sonra Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay, Hüseyin Tuğcu ve diğer ilgililerle Zeus Tapınağı'na geldi. Tapınak, dünyanın ilk borsası, stadyum, tiyatro yapılarında incelemelerde bulunan Günay, kazıları yürüten Alman grubun başkanı, Freiburg kentindeki Albert-Ludwigs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ralf von den Hoff'tan bilgi aldı.

Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen de kazıya dahil olmak amacıyla Alman arkeologlarla işbirliği yapabilmek için protokol imzaladıklarını, bu konuda yürüttükleri çalışmaları aktardı.

Bilgen'den kazıyı 1970 yılından bu yana her yıl belirli dönemlerde yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsünce stadyum ve tiyatro için röleve restorasyon projesi hazırlandığını öğrenen Günay, bu enstitüyle üniversitenin kazıları işbirliği içerisinde devam ettirmesi için çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Günay, burada ortak kazı ve restorasyon projesi ortaya çıkarmaya çalışılacağını, bu konuların Alman Arkeoloji Enstitüsü ile 2010 yılının mart ayında düzenlenecek konferansta ele alınacağını ifade etti.

Günay, Kütahya Valiliğini ziyareti sırasında da Türkiye'de yürütülen arkeolojik kazılara ilişkin bilgi verdi. Bu kazılarla ilgili performans yükseltme konusunda yoğun bir çaba içerisinde olduklarını dile getiren Günay, ''Kazılara son birkaç yıl içinde ayırdığımız ödeneği ciddi olarak artırdık. Son beş yılda yüzde 600'e varan artışlar oldu. 2007'de göreve başladığımda 14 milyon lira civarındaydı'' dedi.

Günay, sözlerini şöyle tamamladı:

''2008'i 21 milyon lirayla kapattık. Bu yıl yine 20 milyon liranın üzerinde kaynak ayırıyoruz. Bu arada yabancı kazıları da yeniden değerlendiriyoruz. Şükranla söylüyorum, bazı yerlerde yabancı kazılar fevkalade yararlı, gayretli, büyük bir içtenlikle sürüyor. Bazı yerlerde bir miktar tempo düşük. Bu yerlerde ya kazı başkanlarını değiştireceğiz, ya da ortak çalışma yapacağız veya doğrudan doğruya biz alacağız. Bu yıl sonundan önce hem yerli hem yabancı kazılarla ilgili bir performans değerlendirmesi çalışması yapıyoruz.''



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,687 µs