kendi menfaatimiz için istedik | " /> kendi menfaatimiz için istedik | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'yi kendi menfaatimiz için istedik

10 Ekim 2009 15:23 tsi
Türkiye'yi kendi menfaatimiz için istedik Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı, rekabet ve sanayiden sorumlu üyesi Günther Verheugen, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinin ağır-aksak ilerlemesinden endişe duyduğunu söyledi.

Almanya'nın Köln kentinde Türkiye'nin partner ülke olduğu Anuga gıda fuarının açılışında konuşan Verheugen, Avrupalılara, 'Türkiye'den korkmamaları gerektiği' mesajını verdi. Verheugen, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi olduğu dönemde, Türkiye'nin demokratikleşme be hukukun üstünlüğü konusunda AB standartlarına ulaşabilmesi konusunda olumlu kanaat belirttiğini dile getirdi. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen üyelik sürecinin ağır-aksak yürüdüğünü dile getiren Verheugen, "Birçok maddenin henüz müzakereye bile açılmamasından dolayı endişeye kapıldık." dedi.

Avrupa'nın Türkiye'ye inandığını vurgulayan Günther Verheugen, demokratik Batı kulübünde Türkiye'nin de yer almasını gerektiğini vurguladı. Günther Verheugen "Biz, Türkiye'nin üyeliğini kendi menfaatimiz için istedik. Haritaya baktığımız zaman her şey ortada . Türkiye'nin AB açısından stratejik önemi var." Şeklinde konuştu. Günther Verheugen, Türkiye'nin Avrupa'ya dahil olduğuna 60 yıl önce karar verildiğini hatırlatarak, bu konudaki aykırı fikirlerin geçersiz olduğunu kaydetti.

Demokrasi ve insan hakları ile İslam dini arasında bir çelişki olmadığını dile getiren AB yetkilisi, Türkiye'nin bunu gösterebilecek bir ülke olduğunu ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önemine dikkat çeken Günther Verheugen, "Batı ile Türkiye arasında kin ve nefretten uzak barışçı bir ilişkiye gitmiş olacağız." dedi.

Almanya'nın Türkiye'nin üyeliği konusunda kararsızlıktan sıyrılmasını isteyen Alman siyasetçi, "Türk siyasetçiler ucu açık müzakereleri yürütürken, bunu kendi toplumuna nasıl anlatacak? Böyle bir durumda halktan AB sürecini desteklemesini nasıl talep edebilirsin?" diye sordu. Verheugen, adaylık süreciyle ilgili olarak Avrupalı liderlere şu mesajı verdi: "Sizi bekliyoruz, diyorsak gerekenler yapılıyor demektir. Ama bizim mesajımız çelişkili ve popülist bir yaklaşımla veriliyorsa bunun sonuçları da farklı olur."

BAKAN EKER: GIDA SEKTÖRÜNÜ ARTIK ÜRETİCİLER DEĞİL, TÜKETİCİLER BELİRLİYOR

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise tarlada başlayıp sofrada sona eren gıda sektörünü önceleri üreticiler belirlerken şimdi tüketicilerin belirleyici olduğunu söyledi.

6 binden fazla firmanın katıldığı Anuga Fuarının tarımsal ilişkilerin gelişmesi açısından faydalı olacağını vurgulayan Bakan Eker, "Türkiye'nin Partener ülke olarak katılması bizler için ayrı bir önem arz ediyor. Almanya Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve kültürel alanda en önemli ortaklarından biridir. Almanya'da yaşayan Türkler ve Türkiye'de her geçen gün artan Almanlar bu ilişkilerin daha da artmasına katkı sağlamaktadır." dedi.

Tarımda son zamanlarda kökten değişiklik olduğunu belirten Bakan Eker, "Gelecek dönemde pazarlama ağına sahip olan firmalar ön plana çıkacaktır. Kendi içine kapanan, ulusal düzeyde kendi sınırları içinde kalan firmaların etkisi azalacaktır." diye konuştu.

İşadamlarının en önemli sorunlarından birinin, tarım ürünlerinin gümrük kapılarında beklemesi olduğunu belirten Eker, "Maliyetin düşürülmesi için tüm ülkelerin karar vericilerine önemli görev düşmektedir." dedi.

Anuga fuarının firmalar için ufuk açıcı olacağına inandığını belirten Bakan Eker "Eminim ki bu fuarla Türkiye'yi yakından tanımanıza ve yeni işbirliği kurmanıza vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs