En Sıcak Konular

Yunan basını: Papandreu'dan dostluk atağı

10 Ekim 2009 13:47 tsi
Yunan basını, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Türkiye ziyaretine ilişkin haberler ve yorumlara geniş yer verdi.

Ta Nea gazetesi, Papandreu'nun ziyaretiyle 'Yeni Demokrasi iktidarı döneminde soğuyan Türk -Yunan ilişkilerinin yeniden ısınması mesajı verdiği' yorumunda bulundu. Gazete, Papandreu'nun Erdoğan'dan Türk-Yunan ilişkilerinde ilerleme ile Kıbrıs'ta çözüm konusunda adım atmasını istediğini kaydetti.

Papandreu'nun açıklamalarını aktaran gazete, Yunan başbakanın 'Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin Aralık zirvesi ile Yunan tarafını ilgilendiren konuları görüştükleri' yönündeki ifadelerine yer verdi. Gazete, Papandreu'nun, 'Erdoğan'ın da sorunların çözümü için niyetini dile getirdiği, pozitif görüşünü ortaya koyduğu' ifadelerini aktardı. "Bunu uygulamada görmek istiyoruz" diyen Papandreu'nun Aralık ayının Türkiye'nin değerlendirileceği önemli bir ay olduğuna dair işareti, Ta Nea'nın sayfalarında yer buldu.

Gazete, Papandreu'nun Türkiye ziyaretinde iki ülke ilişkilerindeki ilerlemenin halkların yararına olduğuna ilişkin görüşünü net olarak aktardığını bildirdi. Ta Nea, dün Ege'de hiç bir askeri uçuş olmadığını belirtti. Papandreu'nun 1999-2004 yılları arasında Türk-Yunan yakınlaşmasında mesafe aldıkları dostu İsmail Cem'i unutmadığı hatırlatıldı.

To Vima da, Papandreu'nun ana hedeflerinden birinin Türk-Yunan ilişkilerini iyileştirmek olduğu yorumunda bulundu. Papandreu'nun bir güne çok sayıda görüşmeyi sığdırdığı kaydedilen haberde, Yunan liderin, Patrikhane'nin Hıristiyanlık ve İslam dinleri arasındaki diyalogda daha etkin rol alabileceğine işaret ettiği ifade edildi.

Yunan başbakan, Balkan ülkelerinin 2014 yılında AB üyesi olmalarına ilişkin bir yol haritası da önerdi. Papandreu'nun Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki ile tokalaştığı kaydedilen haberde, iki ülkenin ortak çıkarları bulunduğuna ve Atina'nın, Makedonya Cumhuriyeti'nin ismi konusunda görüşünün bilindiğine vurgu yapıldığı belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra Papandreu'nun dış politika gündeminde yoğun temas ve ziyaretlerden oluşan bir programın bulunduğu kaydedildi. Gazetede yer alan yoruma göre, Papandreu'nun hedefi, Yunanistan'nın imajını küresel ölçekte düzeltmek ve müttefikleriyle kuracağı ilişkilerle dikkat çeken bir ülke haline getirmek. Papandreu'nun bir diğer amacı ise ülkenin negatif görüntüsünü bertaraf etmek, gerek AB ve gerekse de uluslararası aktörlerle ekonomik ve politik alandaki müzakere şartlarını geliştirmek.

Kathimerini gazetesi ise 70 dakika süren "gündemsiz" Erdoğan-Papandreu görüşmesinde Atina'nın iki ülke ilişkilerine dair görüşlerini aktardığını yazdı.

Kathimerini, Papandreu'nun Yunanistan'ın dış politikada aktif rol oynayacağına ilişkin izlenim verdiği değerlendirmesinde bulundu. Gazete, Papandreu'nun ziyaretinin Türk halkına karşı "dostluk atağı" şeklinde geçtiğini yazdı. Bu kapsamda Türk halkına yönelik mesajları ile İsmail Cem'in kabrini ziyaretleri hatırlatıldı. Gazete, Yunan yetkililerin ziyaretle, Türkiye ve Balkanlara açılım konusunda ilk izlenimleri edinme fırsatı bulduklarına dikkat çekti.

Bu arada Papandreu'nun Kıbrıs Rum kesimini ziyaret etmeden önce Türkiye'ye gitmesine ilişkin tartışmalar üzerine başbakanlık, "bunun gayri resmi bir ziyaret olduğu ve Erdoğan'la görüşmesinin ise gelenekler çerçevesinde yapıldığı" şeklinde bir açıklama yaptı.

Cihan



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs