nazar değdi | " /> nazar değdi | "/>

En Sıcak Konular

Mişal-İran dostluğuna nazar değdi

10 Ekim 2009 10:13 tsi
Mişal-İran dostluğuna nazar değdi Hamas siyasi büro şefi Halit Mişal ile İran arasındaki dostluğa nazar değdi. Kudüs Günü dolayısıyla bu ay başında yaşadığı Suriye'de yaptığı bir konuşmada Mişal'in Basra Körfezi'nden Arab Körfezi diye söz etmesi İran'da sert tepkilere sebep oldu.

Konuyla ilgili toplantılar gerçekleştiren İran Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi, Mişal'in yaptığı hatanın affedilemeyeceğini öne sürdü ve Mişal'in derhal l

Komite Başkanı Alaaddin Burucerdi de Mişal'in hatasının kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Meclis'in liberal milletvekillerinden Kudretullah Alihani ise Mişal'in bir yandan İran'ın parasını alarak diğer yandan da Araplarla ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını söylüyor. Alihani, Mişal'in Venezuale Devlet Başkanı gibi ikili konuştuğunu da ileri sürüyor.

Konuyla ilgili olarak hükümete yakın gazeteler de Mişal'i eleştiren sert yazılara yer vererek, Hamas liderinin İran'ın alicenaplığını ve maddi desteğini sömürdüğünü öne sürüyor.

Resmi olmamakla birlikte Batılı kaynaklar İran'ın Hamas'a milyonlarca dolar yardımda bulunduğunu öne sürüyor. Hamas İran'dan geldiği öne sürülen paranın miktarı konusunda hiçbir açıklamada bulunmuyor.

Arap yetkililer de İran'ın iddia edildiği gibi yüksek bir miktarda parayı Hamas'a göndermesinin söz konusu olmadığını, ancak bu iddiaları kullanarak Filistin konusunu siyasi hedefleri için kullanmaya çalıştığını öne sürüyor.

Uzmanlar hükümetlerden çok Arap ve İslam dünyasından çok sayıda sivil kurum ve iş adamının Hamas ve diğer Filistinli gruplara yüz milyonlarca dolar para yardımında bulunduğunu, Filistinlilerin para bulmak konusunda herhangi bir zorlukla karşılaşmalarının söz konusu olmadığını belirtiyor.

İran ve Arap dünyası arasında sık sık tartışma konusu olan Basra Körfezi'nin ismi Mısır'da Cemal Abdülnasır'ın göreve gelmesinden sonra Arap Körfezi olarak kullanılmaya başlanmış, İran ise bu isme karşı çıkarak tarihi adıyla İran ya da Pers Körfezi olarak kullanılmasını istiyor.

Türkiye Basra Körfezi ismini kullanarak her iki taraf arasındaki krize dahil olmaktan kaçınıyor.

Geçtiğimiz şubat ayında Google yayınladığı dünya haritasında Arap Körfezi ismini kullandığından dolayı İran ve diasporasının sert tepkisiyle karşılaşmış, bunun üzerine bu ismi haritadan kaldırmıştı. Birleşmiş Milletler ise İran Körfezi ismini kullanıyor.

Cihan



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs