En Sıcak Konular

Türkiye'ye zeytin dalıyla geldi

10 Ekim 2009 08:44 tsi
Türkiye'ye zeytin dalıyla geldi Barışı simgeleyen zeytin dalı ile gelen Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Papandreu, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretinin ardından önemli mesajlar verdi.

Yunan lider, sorunları büyütmek değil, çözmek istediğinin altını çizdi. İki ülke arasında güzel ilişkilerin yanı sıra problemlerin olduğunu da ifade eden Yorgo Papandreu, Kıbrıs'taki soruna çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti. "Kıbrıs'ı anavatanlara bağımlılıktan, askerden, harekâtlardan ve duvarlardan kurtarmamız lazım." diyen Papandreu, başarılı olmaları halinde 'dünyaya bir barış işareti verileceğini' vurguladı.

Papandreu'nun İstanbul ziyaretinde ikinci durağı ise oldukça anlamlıydı. Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in mezarını ziyaret eden Papandreu, Yu-nanistan'da beraber diktikleri zeytin ağacından getirdiği dalları kabre bıraktı. Papandreu'yu, mezar başında Cem'in eşi Kadriye Elçin Cem karşıladı. Papandreu, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde 1,5 saat kadar görüştü. Görüşmenin ardından Yunan gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Papandreu, iki ülkeyi ilgilendiren bütün sorunları ele aldıklarını belirterek Türkiye'nin AB perspektifini desteklediğini söyledi.

Papandreu, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere dün İstanbul'a geldi. Özel uçağıyla Atatürk Havalimanı'na inen Papandreu, Fener Rum Patrikhanesi'ne geçti. Burada çan sesleriyle karşılanan Papandreu, ilk olarak Aziz Yorgo Kilisesi'ni ziyaret etti. Fener Rum Patriği Bartholomeos'u makamında ziyaret eden Papandreu, patriğe bir kol düğmesi hediye etti. Bartholomeos ise bunun karşılığında Papandreu'ya bir gümüş tepsi verdi.

Bir saatlik görüşmenin basına açık bölümünde, ziyaretten büyük bir sevinç duyduklarını belirten Bartholomeos, "Umarım ki, tüm Türk milleti de bunu takdir eder. Çünkü Sayın Başbakan, vazifelerine başlar başlamaz ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmiştir." dedi. Bartholomeos, Türk-Yunan dostluğundan yana olduklarını ifade etti. İki ülkenin dostluğu konusundaki kişisel çabalarının bilindiğini ifade eden Yunan Başbakan ise ikili ilişkilerde bazı endişeler olduğunu da vurguladı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Patrikhane'den ayrılan Papandreu, eski Dışişleri Bakanı Cem'in mezarını ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından Yunanistan Başbakanı Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde 1,5 saat kadar görüştü. Görüşmenin ardından Yunan gazetecilere açıklama yapan Papandreu, Erdoğan'ın, iki ülke arasındaki sorunların çözümü konusunda siyasal irade sahibi olduğunu, ancak bunu eyleme dökmesi gerektiğini söyledi. Papandreu, ziyaretiyle "Yunanistan'ın bundan sonra vizyonu ve hedefleri bulunan, fiili çözümler üreten bir diplomasi içeren, inisiyatif alarak ülkenin varlığını ortaya koyan dış politikayla ilgili bir örnek vermek istediğini'' vurguladı. Yunan lider, Türkiye'nin AB sürecini de desteklediklerini ifade ederek üyelik sürecinin devamı için gerekli adımların atılması gerektiğine işaret etti.

'Atina, imaj ve güvenirlilik peşinde'

Yunan basını, Başbakan Yorgo Papandreu'nun ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesini, bütün taraflara mesajlar gönderdiği şeklinde yorumladı. Yunanistan'da hükümet yanlısı büyük medya grupları, Papandreu'nun Türkiye ziyaretinin Atina'nın uluslararası platformdaki imajı ile güvenilirliğini yeniden kurma planının ilk aşaması olduğunu vurguladı. Eski Başbakan Kostas Karamanlis döneminde tıkanmalar yaşayan dış politikada Papandreu'yla birlikte bir düzelme yaşanacağını belirterek küresel gelişmelerde Yunanistan'ın sesinin daha güçlü duyulacağına işaret etti. Yunan yetkililer ise Papandreu'nun, son yıllarda iki ülke ilişkilerindeki durağan seyrini yeniden hareketlendirmek istediğini ifade etti. Yetkililer, bu girişimin Yunanistan'ın dış politikadaki inanılırlığını yeniden sağlamak için ilk adım anlamı taşıdığını da kaydetti.



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,981 µs