En Sıcak Konular

Gül: Duymak istemediğimiz cümleler tekrarlanmadı

9 Ekim 2009 22:45 tsi
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ne kadar açık konuştuysa ben daha açık konuştum diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "Daha önce, duymak istemediğimiz cümleler vardı, onlar tekrarlanmadı" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa'daki 'Türkiye mevsimi' etkinlikleri dolayısıyla Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin daveti üzerine gerçekleştirdiği Paris ziyaretini değerlendirirken, 'Daha önce, duymak istemediğimiz cümleler (imtiyazlı ortaklık) vardı, onlar tekrarlanmadı' dedi.

Gül, Türkiye'nin AB üyeliği süreci konusunda Sarkozy ile ayrıntılı görüşmeler yaptıklarını belirterek, 'O ne kadar açık konuştuysa ben daha açık konuştum' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa ziyaretini değerlendirdiği basın toplantısında Sarkozy'nin yaptıkları görüşmede, 'AB'nin yaşadığı kafa karışıklığından ve zorluklardan' bahsettiğini aktardı. Gül, kendisinin de bu tür konjonktürel sorunların Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinin tartışmaya açılmasına neden olmaması ve bu konunun 'zamanı gelince konuşulması gerektiğini' söylediğini anlattı.

Gül, 'AB konusunda Fransa'da farklı bakışlar var. O, bunları izah etti. Ben de ona, bunların bizim için geçerli olmadığını ve bizim bakışımızı anlattım' dedi.

Bu kapsamda Sarkozy'ye ,'Türkiye'nin AB sürecinin 50 yıllık bir geçmişi bulunduğunu, bu süreçteki hukuki sorumluluklara sahip çıkılması gerektiğini, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kurucu üyesi olduğunu, Soğuk Savaş döneminde bugün AB üyesi olan bazı ülkelere karşı AB'yi koruduğunu ve her zaman Avrupalı kurumların parçası olduğunu' ifade ettiğini bildiren Gül, şunları söyledi:

'Kendi kalkınmasını bile ihmal etme pahasına bütün Avrupa'nın güvenliğini sağlamak için NATO'ya en büyük katkıyı yapan ülkenin Türkiye olduğunu gayet açık şekilde aktardım.

O ne kadar açık konuştuysa ben daha açık konuştum.'

Bir gazetecinin 'AB süreci durursa ne olacak?' sözleri üzerine Gül, 'Yolumuza devam edeceğiz' karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa'daki temaslarında Türkiye'nin AB üyeliği kapsamında daha önce duymak istemediği cümlelerin tekrarlanmadığını belirtti.

Türkiye'nin çevresinde barış ve istikrarı yaygınlaştırmak için izlediği politikaların Avrupa'da yakından izlendiğini kaydeden Gül, 'Avrupalıların kendi aralarında konuşurken birbirlerini çok sorguladıklarına, biz (Türkiye'ye) doğru mu yapıyoruz, yanlış mı yapıyoruz diye konuştuklarına emin olduğunu' ifade etti.


TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sarkozy'nin kendisine 'özellikle terör konusunda, PKK ile mücadele konusunda siyasi iradelerinin güçlü olduğunu, bu konuda müsamaha göstermeyeceklerini ve yeni bir politika yürüteceklerini söyleme ihtiyacı hissettiğini' kaydetti.

Fransa ziyaretinde kendisine 'asgari servis' yapıldığı yönünde Fransız basınında çıkan haberleri maksatlı bulduğunu belirten Gül, bu konuda kendisini savunma durumunda olmadığını ve bu yöndeki haberlerde birçok yanlış bilginin göze çarptığını vurguladı.

Gül, Fransa ziyaretinin 'devlet ziyareti' olmadığını, 'Türkiye mevsimi' etkinlikleri kapsamında sergi açılışına davet edildiğini hatırlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin AB'nin doğalgazda Rusya'ya bağımlılığını azaltacak Nabucco projesine Fransız şirketlerin de katılması talebinde bulunduğunu doğrulayan Gül, "ticari bir konu" olan bu duruma Nabucco ortaklarının oy birliğiyle karar verebileceğini söyledi.

Sarkozy'nin Türkiye ve Fransa'nın nükleer enerjide ikili boyutu aşacak işbirliği önerisinde bulunduğunu da bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Fransa'nın nükleer enerjide öncü konumunun farkında olmasına karşın Fransız şirketlerle bugüne kadar yapılan temasların somut sonuç vermediğini ifade etti.

Abdullah Gül, Sarkozy'nin Türkiye'nin bölgesinde büyük etkisi olduğunu yakında bildiğini ve bundan etkilendiğini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Sarkozy'ye, Minsk grubu eşbaşkanı olan Fransa'nın özellikle Dağlık Karabağ sorununun çözümünde sorumluluk alması gerektiğini ilettiğini de aktardı.

aa



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs