En Sıcak Konular

Burhan Kuzu, yeni anayasa konusunda umutsuz

9 Ekim 2009 21:05 tsi
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Milli iradeye güvensizlik devam ettiği sürece Türkiye'de yeni bir sivil anayasa yapma şansını yakında görmüyorum'' dedi.

Kuzu, İstanbul Aydın Üniversitesinin Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen 2009-2010 Akademik Yılı açılış töreninde, ''Türkiye'nin Anayasa Değiştirme Sorunu'' başlıklı ilk dersi verdi.

Türkiye'de anayasa meselesinin yeni olmadığını dile getiren Kuzu, konunun bugün de devam ettiğini söyledi.

Kuzu, dünyadaki anayasalardan örnekler vererek, Türkiye'nin anayasası metnindeki maddelerin 1976 yılından bu yana arttığını belirtti.

Bunun nedeninin, anayasaların normal usulle değil, daha çok askeri ve darbe yöntemiyle yapılmış olmasından kaynaklandığını ifade eden Kuzu, ''Çünkü orada her konuyu yasayla düzenleme ve kurala bağlama kaygısı var'' dedi.

Türkiye'deki sorunların anayasalar yapılırken milletin konu dışında tutulmasından kaynaklandığını dile getiren Kuzu, ''Milli iradeye güvensizlik devam ettiği sürece Türkiye'de yeni bir sivil anayasa yapma şansını yakında görmüyorum. Ben anayasayı hiç olmazsa pey der pey değiştirmeye devam edelim, ne yapabilirsek onu yapalım diye düşünüyorum'' diye konuştu.

Kuzu, Türkiye'de son dönemde anayasa tartışmalarının hep yapıldığını ifade ederek, ancak çözüm konusunda orta yol bulunamadığını kaydetti.

Anayasa'nın 1980 yılından bu yana 16 kez değiştirildiğini ve bu değişikliklerin olumlu olduğunu vurgulayan Kuzu, 2001 yılında ise çok daha geniş kapsamlı bir değişiklik yapıldığını belirtti.

Kuzu, ''Yapılan değişikliklere rağmen Anayasa neden tartışma olmaktan çıkmıyor? Çünkü Türkiye'de kendini milli iradenin üzerinde gören güçler var. Türkiye'de son yıllarda anayasa tartışması başlattık. Bir metin hazırlandı 2007 yılında tarafımızdan, ama mevcut muhalefet tarafından daha çıkmadan boğuldu'' şeklinde konuştu.

-MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI AYDIN-

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın da üniversitenin sadece Türkiye için değil, dünyaya küresel rekabette yarışabilecek, bilgi donanımlı insanlar yetiştirmek için kurulduğunu söyledi.

Aydın, üniversitelerinin, bugüne kadar yüzde 82 işe yerleştirme oranıyla yüksek öğretimde bir çığır açtığını belirtti.

21. yüzyılda bilgi toplumunun hızlı bir şekilde iletişim toplumuna dönüştüğünü ifade eden Aydın, bu çağda dünyayla entegre olmayan bireyler, toplumlar ve ülkelerin yarın var olamayacağını düşündüğünü dile getirdi.

Aydın, hedeflerinin, 2015 yılında Türkiye'nin ilk 5, 2020 yılında dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmek olduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Salih Çelikkale de açılış törenlerinin heyecan ve sevinç, mezuniyet törenlerinin ise burukluk ve gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Çelikkale, 2003 yılında 12 program ve 50 öğretim elemanıyla yola çıktıklarını hatırlatarak, kurumlarının 2007 yılında üniversiteye dönüştüğünü ve bugün meslek yüksek okulunda 90 program, 7 fakültede 34 bölüm ile eğitim verdiklerini kaydetti.

Rektör Çelikkale, bin 815 olan öğrenci sayısının da bugün 12 bine ulaştığını aktardı.

Müzik dinletisinin sunulduğu törene, Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kader Washington'dan mesaj gönderdi. Konuşması sinevizyon gösterisi olarak yansıtılan Kader, ''herkesten Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı soykırımı kınamasını'' istedi.

Kader, Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskılarının giderek artmasına rağmen konunun dünya gündeminde tutulmamasını eleştirerek, Türkiye'nin olaylar karşısında sessiz kalmayan tek ülke olduğunu söyledi.

Törende ayrıca, İstanbul Aydın Üniversitesi ve University of Maryland University Collage ile başlatılan çifte diploma programı protokolü imzalandı.
 
zaman



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,966 µs