En Sıcak Konular

Güneydoğu karıştı

9 Ekim 2009 19:13 tsi
TERÖRİSTBAŞI Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasının 12’inci yıldönümünde Güneydoğu’nun bazı illeri ve ilçelerinde kepenk kapatma eylemleri yapıldı.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde gösteri yapmak isteyen bir gruba polis biber gazı ile müdahale etti. Bu sırada okula giden bazı öğrenciler gazdan etkilendi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın demokratik açılım süreci çalışmalarında bulunmak için geldiği Diyarbakır’da esnafın yaklaşık yüzde 80'i kepenk kapattı. Uzun yıllardan sonra Diyarbakır’da ilk kez esnaf bu kadar geniş katılımlı kepenk kapatma eylemi gerçekleştirdi. Yeni Yol, Dicle Kent, Gaziler, Cezaevi, Koşuyolu, Bağlar, Kayapınar, Huzurevi, Şehitlik, Balıkçılarbaşı, Dağkapı, Seyrantepe semtlerindeki esnafın tamamı kepenk kapatırken, önceki kepenk kapatma eylemlerinde genelde kepenk kapatmayan Ofis Semti’nde de bazı esnafın kepenklerini kapattığı görüldü.

CİZRE’DE İZİNSİZ GÖSTERİYE MÜDAHALE

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde esnafın tamamı kepenklarını kapattı. Sabah erken saatlerinden itibaren yaşları 8 ile 15 arasında değişen 20- 30 kişilik gruplar, sokak aralarında izinsiz gösteriler yapmaya başladı. İlçede bulunan 95’nci Karayolları Müdürlüğü’ne ait binayı taşlayarak camlarını kıran gösterici çocuklara polis müdahale etti. Polisin biber gazı kullanıp göstericileri dağıtması sırasında, okula giden bazı öğrenciler de gazdan etkilendi. İlçede yer yer izinsiz gösteriler sürerken, polis aldığı geniş güvenlik önlemlerini sürdürüyor.

BATMAN’DA POLİS KAMERAYA KAYDETTİ

Bazı internet sitelerinde kepenk kapama eylemi ve yürüyüş düzenleyeceği haberleri üzerine, sabah saatlerinde Batman’da iş yerlerinin yüzde 80’ini açılmadı. Polis iş yerlerini açmayan esnafı araçlardan megafonla uyararak işyerlerini açmaları çağrısında bulundu. Polis, kapalı işyerlerini kameralarla görüntüledi. Cumhuriyet Caddesi, Turgut Özal Bulvarı, 1 ve 2’inci cadde üzerindeki resmi kurumlar ve banka şubeleri dışında işyerleri açılmadı.

Şırnak merkezde de, esnafın büyük çoğunluğunun kepenklerini kapattığı görüldü. Kent merkezinde sıkı güvenlik önlemi alan polis, sürekli devriye gezdi.

SİLOPİ’DE ESNAFA UYARI

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde de sabahın erken saatlerinden itibaren esnaf kepenk açmadı. İlçedeki cadde ve sokaklar boş kaldı. İlçe halkı kepenklerin kapalı olması nedeniyle olay çıkabileceği ihtimali üzerine evlerinden dışarı çıkmadı. Bazı esnafın ise dükkanlarının önünde beklediği görüldü. İlçede dün akşam saatlerinde bazı kişilerin esnafı tek tek dolaşarak bugün işyerlerini açmamaları ve siyah giyinmeleri yönünde telkinde bulunduğu ve esnafın da bu yüzden işyerlerini açmadığı belirtildi.

MARDİN AÇIK, İLÇELER KAPALI

Mardin kent merkezinde esnaf işyerlerini açarken, Kızıltepe, Nusaybin ve Derik İlçesi’nde ise esnaf kepenk kapattı. Nusaybin İlçesi’nde esnaf kepenk kapatırken, çocuklardan oluşan bazı guruplar, çeşitli noktalarda lastik yaktı. İlçede gergin bekleyiş devam ederken, izinsiz yürüyüş yapılacagı duyumu üzerine polis sıkı güvenlik önlemleri aldı.

HAKKARİ VE VAN

Sabah saatlerinden itibaren Hakkari, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli, ilçelerinde hiçbir esnaf kepenk açmazken, sadece fırınlar ve eczaneler hizmet verdi. Van’da ise ara sokaklarda bazı işyerlerinin kapalı olduğu gözlendi. Bugünkü eylemler nedeniyle polis Van, Hakkari, Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli’de ekstra güvenlik önlemi aldı.

MERSİN'DE DE OLAY

Mersin’de, Abdullah Öcalan lehine gösteri yapan PKK sempatizanları sokakları savaş alanına çevirdi.

Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkartılışının yıl dönümü nedeniyle Şevket Sümer Mahallesi’ndeki bazı esnaf işyerini açmadı. Ara sokaklar toplanan ve çoğunluğu çocuk olan yüzlerce kişi eylem yaptı. PKK lehine sloganlar atan kalabalık, sokaklarda önlem alan polise taş yağdırdı. Bunun üzerine göstericilere panzerlerle müdahale etti. Çay, Çilek ve Yenipazar mahallelerinde de benzer gösteriler yaşandı. Gösteriler sırasında bazı çocuklar panzerlere taş ve tahta parçalarıyla saldırdı. Biber gazı sıkarak dağıtılan göstericiler ara sokaklara girerek kayboldu.

Mahallelerde önlemler sürüyor.

hurriyet



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs