En Sıcak Konular

UEFA'dan çifte standart

9 Ekim 2009 19:01 tsi
UEFA'dan Türkiye'ye baskı, Güney Kıbrıs'a hoşgörü...

UEFA ve FIFA oynanan uluslararası müsabakalarda ırkçılık ve siyasi içerikli pankartlara sınırlama getirirken ve özellikle Türkiye'de kulüpleri sıkı markaja alırken Kıbrıs Rum Kesimi'nde farklı uygulamalar yaptı.  
 
Şampiyonlar Ligi D Grubu'nda geçen hafta Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yapılan Apoel Nikosia - Chealse maçında 5 ayrı dilde "Kıbrıs Rum"dur şeklinde pankartlar açıldığı belirtildi. Radyospor.com'da yeralan habere göre, Şampiyonlar Ligi D Grubu'nda geçen hafta çarşamba akşamı oynanan ve Chelsea'nin 1-0'lık galibiyetiyle sonuçlanan maçta evsahibi takım Apoel Nikosia'nın taraftarlarının 5 ayrı dilde "Kıbrıs Rum"dur şeklinde siyasi içerikli ve kabul edilemeyecek pankartlar açtıkları haberi yeraldı.

FIFA ve UEFA'nın her uluslararası futbol organizasyonunda respect (saygı) no racism (ırkçılığa hayır) anonsları yaptırdığı ve statlardaki reklam panolarında bu sözlerin bulundurulmasını zorunlu tuttuğu belirtiler haberde buna kaşın, UEFA yetkililerinin Nikosia'daki maçta açılan ırkçı ve siyasi içerikli pankartlarla ilgili her hangi bir önlem almadıkları bildirildi.

İngiltere'de yaşayan Türkler, FIFA ve UEFA'nın talimatları yerine getirerek Apoel Kulübü'ne ceza vermesi gerektiğini söylediler. Konuyla ilgili embargoed (ambargolu) adlı bir grup oluşturan Kıbrıslı Türkler, UEFA'nın bu konuda çifte standart uyguladığını söylediler.

Grup başkanı olan ve aynı zamanda Arsenal Kulübü'nde çalışan Fevzi Hüseyin, Radyospor'da Özgür Sancar'la Haber Özel Programı'nda yaptığı açıklamada "Rumlar Şampiyonlar Ligi maçında, stat içerisinde ve dışında 5 ayrı dilde 'Kıbrıs Rumdur' pankartları açtılar. Maçın oynandığı stattan biraz ileriye baktığınızda Lefkoşa'daki Türk bayraklarını görürsünüz. UEFA yetkilileri buna nasıl izin veriyorlar. Talimatlara göre maçlarda siyasi, ırkçı pankart açmak, tezahürat yapmak yasaktır. Neden UEFA, Apoel Kulübüne ceza vermiyor. Oysa KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 2006'da Türkiye'de Formula 1'in ödül töreninde cumhurbaşkanı sıfatıyla ödül verdiği için Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından Türkiye 5 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. Şimdi UEFA, neden Rumların Şampiyonlar Ligi gibi önemli bir organizasyonda açtığı ırkçı ve siyasi pankartlara karşı sessiz kalıyor. Ortada bir çifte standart var. Biz Polonya'da bir protesto gösterisi yaptık. Nikosia bu olaylar nedeniyle ceza almalı, sesimizi daha çok duyurmalıyız. Türkiye'den ve yetkililerden destek bekliyoruz." dedi.

Hüseyin, embargoed oluşumu için (www.embargoed.org) isimli bir internet sitesi kurduklarını, ayrıca destek vermek isteyenlerin fevzi@embargoed.org adresine elektronik posta yollayabileceğini söyledi.

Türkiye Futbol Federasyon'u başkanı Mahmut Özgener, olaydan haberdar olmadığını belirtirken, "Biz UEFA'nın verdiği talimatlar doğrultusunda statlarda siyaset yapılmasına izin vermiyoruz. UEFA bu konuda çok hassastır." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 2006'da Formula 1'in Türkiye bölümünde cumhurbaşkanı sıfatıyla ödül verdiği için Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından Türkiye 5 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. Türkiye'nin spora siyaset karıştırdığı iddia edilmişti.

zaman



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,600 µs