En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'a o soru soruldu

9 Ekim 2009 18:25 tsi
Başbakan Erdoğan'a o soru soruldu 
Başbakan Erdoğan, İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılım konusunda görüşme talebini içeren mektuba henüz yanıt gelmediğini söyledi.

Kabul veya red yönünde çıkacak cevaba saygı duyacaklarını belirten Erdoğan, "Biz bu işi öyle de olsa böyle de olsa Meclis'e getireceğiz." dedi.

Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve beraberindeki heyetle birlikte Marmaray Projesi'nin Üsküdar Meydanı'ndaki şantiye alanını gezdi. Yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Erdoğan, burada basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını yanıtladı. Demokratik açılım konusunda dün akşam itibariyle CHP Lideri Baykal'a bir mektup gönderdiğini söyleyen Erdoğan, gelecek cevaptan sonra Meclis'te demokratik açılımla ilgili görüşmenin tarihinin belirleneceğini dile getirdi.

Mektuba bir cevap gelip gelmediği yönündeki soruya yanıt veren Erdoğan, "Hayır henüz cevap gelmedi. Zaten daha dün akşam gitti. Onlar da zaten kurullarında değerlendireceklerdir. Ondan sonra gerekli cevabı vereceklerdir." dedi. Deniz Baykal'ın, "İçinde yeni bir şey yok" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, "Sayın Baykal bizimle bir şey konuşacaksa, görüşecekse konuşuruz. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu konuyla ilgili -onlarınki sadece Kürt kökenli vatandaşlarımızın sorununa yönelik 1999'da çalışması var. Bunları biliyoruz. Onların yeni bir şeyi varsa bize aktarırlar. Veya 'şu anda bu görüşme gereksizdir' deme hakkı da, 'buyurun bir görüşelim' deme hakkı da kendisinindir. Biz her ikisine de saygı duyarız. Ama biz bu işi Meclis'e öyle de olsa böyle de olsa getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan süreçle ilgili şunları dile getirdi: "Demokratik açılımın içeriğini Parlamento'daki görüşmeler sırasında açıklamaya başlayacağız. Dün akşam itibariyle Ana muhalefet Lideri'ne bir mektup gönderdim. Bu mektubuma nasıl bir cevap geleceğini bilemiyorum. Gelecek cevaptan sonra Parlamento'daki demokratik açılımla ilgili görüşmenin tarihini de belirlemek istiyoruz. Bu projenin sahibinin milletimiz olduğu inancıyla, milletimizin vekilleriyle bu konuyu görüşmek istiyoruz. Konuyu Parlamento'da görüştükten sonra istiyoruz ki azami mutabakat ile bunu çıkaralım. Ondan sonra da Türkiye genelinde halkımıza bunu tüm inceliklerini anlatalım. Konuyu tek bir başlığa indirgeme gayretleri var. Ama biz böyle bir gayretin içerisinde olmadığımızı, bunun bir milli birlik süreci, milli birlik projesi olduğunu, demokratik açılım süreci olduğunu, paket olmadığını ısrarla açıkladık. Ama ısrarla bu konuyu farklı yönlere çekmek isteyenler oldu. Demokratik açılım sürecinde en önemli konumuz şüphesiz ki terör sorunun çözüme kavuşturmak. Burada mücadelemizi nasıl sürdürdüysek aynı şekilde aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Genelde olaya baktığımız zaman Türkiye'nin birçok konuda sorun alanları var. Bu sorun alanlarını asgariye indirmek gerekiyor. Yani bu konuda nasıl Kürt kökenli vatandaşlarımın sorunları varsa, ülkemde yaşayan azınlıkların sorunları var, dini grupların, mezheplerin sorunları var. Ekonomik anlamda işsizlik sorunu var. Bütün bunları birlikte ele alıp bu sorun alanlarını asgariye indirmenin gayreti içinde olacağız. Bunun azami bir toplumsal mutabakatı sağlayarak gerçekleştirilmesini istiyoruz. Herkesin, elini taşın altına koyması gerekir. Bunu farklı yerlere çekme gayreti içerisine girmek samimiyetten uzak bir yaklaşık tarzı olur. Diyoruz ki; bağcıyla uğraşmayalım, bu üzümü hep beraber yiyelim. Çünkü bu ülkede dertli olan varsa hepimiz bağcıyız. O zaman bu üzüm bağını da gayet güzel işlememiz lazım. Milletçe bu üzümü yiyelim. Buradan siyasi rant devşirmek için konuyu farklı yerlere çekmenin anlamı yok. Ak Parti iktidarı olarak kimseye ihanet, hıyanet suçlaması gayreti içinde olmadık. Birileri bizi böyle bir suçlamanın içine sokabilir. Birileri bizi çok farklı konuma, yakışıksız bir konuma yerleştirmek isteyebilir. Bunu milletimiz çok iyi biliyor. Tüm hazırlığımızı Meclis'teki görüşmelere göre yapacağız."

cihan



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,896 µs