düğümleniyor mu? | " /> düğümleniyor mu? | "/>

En Sıcak Konular

Şemdinli Davası düğümleniyor mu?

9 Ekim 2009 17:21 tsi
Şemdinli Davası düğümleniyor mu? Van Askeri Mahkemesi'nde görülen Şemdinli Davası'nda sanık avukatlarının yaptığı görevsizlik talebi reddedildi.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda görülen Şemdinli Davası'na bugün devam edildi. Saat 13.30'da başlayan duruşmaya tutuksuz yargılanan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş katılmadı. Sanık avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada müdahiller Seferi Yılmaz, Metin Korkmaz ile avukatları Murat Timur katıldı. Duruşma mahkemece daha önce bilirkişi olarak atanan Yarbay Ercan Seyhan'ın mütalaası soruldu. Bilirkişi Seyhan, mütalaasının yazılı kısmının hazır olduğunu belirterek, görüntülü ve fotoğraflı desteklemek için ek süre talebinde bulundu.

MÜDAHİL AVUKATI GÖREVSİZLİK TALEP ETTİ

Müdahil avukatı Murat Timur söz alarak, CMK'nın 7. maddesi gereği yaptıkları görevsiz talebine ilişkin bir karar verilmeden yargılamaya devam edilemeyeceği ve usul görüşmelerinin yapılamayacağını belirtti. Timur, 5918 sayılı kanunda değişikliği ile TCK 250. madde kapsamına giren suçları işleyen asker kişilerin görevli ağır ceza mahkemelerinde yargılanması gerektiği belirtildiğini hatırlattı. Timur, kanun değişikliğinde ayrıca devam eden soruşturma ve kovuşturmaların yasa değişikliği kapsamına alındığına dikkat çekerek, daha önce yaptıkları başvurunun dikkate alınarak, görevsizlik kararının verilmesi talebinde bulundu.

SANIK AVUKATLARINA GÖRE ASKERİ MAHKEME GÖREVLİDİR

Sanık avukatlarından Mahmut Güler ise, CMK genel bir kanun olduğunu belirterek, asker kişilerin işlediği suçlarla ilgili yargılama görevi ise özel kanun olan 353 sayılı kanun kapsamına girdiğini kaydetti. 353 sayılı kanunun dayanağı Anayasa olduğunu dile getiren Güler, "Bu kanun 9. maddesine göre asker kişilerin işledikleri suçlarla ilişkin anayasaya paralel bir düzenleme mevcuttur. Bu iki ceza muhakemesi kanunun yarışması durumunda ise 353 sayılı kanunun yargılama görevi askeri mahkemelere vermektedir. Bu hususla ilgili Yargıtay 9. Daire ile Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararları mevcuttur. Buna göre terörle mücadele görevi esnasında işlemiş olduğu suçlarla ilgili görevli olan yargı organı askeri mahkemelerdir. Bu sebeple görevsizlik kararının reddedilmesini istiyoruz. Askeri Mahkeme'nin bu yargılamada görevli olduğunu kanaatindeyiz" dedi.

Askeri Savcı Yüzbaşı Gürsel Kenar ise, ceza usul ekonomisi bakımından bilirkişinin mütalaasının ardında görevsizlikle ilgili mütalaasının yazılı olarak sunacağını söyledi.

MAHKEME GÖREVSİZLİK KARARI VERMEDEN YARGILAMAYA DEVEM EDİNCE TEPKİ ALDI

CMK'nın 7. maddesine göre, mahkemenin görevsizlik talebiyle ilgili karar vermesi gerekiyordu. Mahkeme Başkanı Tankçı Yarbay İbrahim Şahin, önceki duruşmada alınan kararlar ve yazılan müzekkerelere ilişkin bazı cevapların olduğunu belirterek, görevsizlik kararını bunlarla birlikte duruşma sonunda vereceklerini belirterek duruşmaya devam etti. Bu arada bazı kurumlara yapılan müzekkerelere gelen cevapları dosyaya ekleyen mahkeme başkanı, Jandarma Genel komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı tarafından olaydan sonra bazı televizyonlarda yayınlanan görüntülerin analizin yapıldığı CD'lerin içerikleri ile ilgili bilgi verdi.

Müdahil avukatı Murat Timur, duruşmanın başında yaptığı itirazı tekrarlayarak, CMK'nın 7. maddesine göre, yaptıkları görevsizlik talebi ile ilgili karar verilmeden duruşmaya devam edilmemesi gerektiğini söyledi. Avukat Timur'un ısrarlı itirazı üzerine mahkeme görevsizlik talebiyle ilgili karar vermek için ara verdi.

ASKERİ MAHKEME, GÖREVSİZLİK TALEBİNİ BU AŞAMADA REDDETİ

Mahkeme yarım saatlik aradan sonra, askeri mahkemenin görevsiz olduğu ve derhal görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talebinin bu aşamada reddine, ilgili kararın tüm delillerin ikmali sonrası değerlendirmesine oybirliği ile karar verdi.

Mahkeme heyeti bu karardan sonra duruşmaya devam etti. Duruşmada Jandarma Genel komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı olay sonrası CD'lerle ilgili yapılan uzman incelemesinde, görüntü karelerinde el bombası olarak nitelendirilen bir nesnenin varlığına dair bir görüntünün olmadığı belirtildi. Raporda, dönemin Milletvekili Esat Canan'ın araç içerisinde MKE yapımı el bombaları gördüğüne ilişkin beyanlarının yer aldığı kaydedildi.

Mahkeme, bilirkişi Yarbay Ercan Seyhan'ın mütalaasını hazırlaması için 18 Aralık gününe ertelendi.

Cihan



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,633 µs