En Sıcak Konular

Baykal'a giden mektubun tam metni

9 Ekim 2009 16:24 tsi
Baykal'a giden mektubun tam metni Başbakan Tayyip Erdoğan'ın CHP lideri Deniz Baykal'a 'demokratik açılımı' anlatarak randevu istediği iki sayfalık mektubun içeriğinde neler olduğu merak konusuydu. O metubun tam metni yayınlandı. İşte mektupta yazanlar:

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'demokratik açılımı' anlatarak randevu istediği iki sayfalık mektup, CHP lideri Deniz Baykal'a ulaştı. Erdoğan mektupta, terörle mücadelenin sadece silahla çözülemeyeceğini, bu süreçte toplumsal mutabakat ve siyasi partilerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu anlatıyor.

Başbakan, açılımın amacını 'Türkiye'nin demokratik standartlarını yükselterek, hangi farklılıklara sahip olurlarsa olsunlar tüm insanlarımızın huzur, mutluluk ve esenliğini sağlamak' şeklinde özetliyor. Erdoğan mektubun sonunda ise şu ifadeleri kullanılıyor: "Sürece ilişkin gelinen noktayı aktarmak, değerli görüş ve önerilerinizi almak üzere zat-ı alinizi ziyaret etmek arzu ve niyetindeyim."

Demokrasi açılımı konusunda birbirleriyle temas kuramayan Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında beklenen mektuplaşma trafiği nihayet başladı. Baykal'ın önceki günkü "Bugün de postacı kapımızı çalmadı." serzenişine kulak veren Erdoğan, mektubu gönderdi. CHP Genel Merkezi'ne dün 17.00 sularında Başbakanlık'tan özel bir kurye ile ulaştırılan mektup 2 sayfadan oluşuyor. Mektubu alan Baykal, içeriğini ve verilecek cevabı bugün partisinin MYK toplantısında kurmaylarıyla değerlendirecek.

Zaman, günlerdir gündemi meşgul eden mektuba ulaştı. CHP ve Genel Başkanı'nın demokratik açılımla ilgili görüş, öneri, talep ve eleştirilerini almanın öneminin vurgulandığı mektupta, "Demokrasinin temeli diyalog, müzakere ve tartışmayla ortak aklı harekete geçirmektir." ifadeleri yer alıyor. 'Sayın Deniz Baykal' diyerek başlayan mektubun ilk cümlesinde hükümetin Milli Birlik Süreci adı altında yeni bir demokratik açılım girişimi başlattığı üzerinde duruluyor. İşte o mektuptan satır başları:

- Yaklaşık 30 yıldır ülkemizin gündemini işgal eden, çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, yaralanmasına, maddi ve manevi kayıplara uğramasına yol açan, ülkemizin kaynaklarını ve enerjisini tüketen bir sorunla karşı karşıyayız.

- Elbette Türkiye Cumhuriyeti Devleti teröre karşı son derece kararlı bir mücadele vermiştir; bundan sonra da terörle mücadelesini aynı kararlılıkla sürdürecektir. Ancak, geldiğimiz noktada, meselenin sadece teröre ve terörle silahlı mücadeleye indirgenemeyeceği de açıklıkla müşahede edilmektedir.

- Terörle mücadelede, eşzamanlı olarak sosyal, kültürel ve ekonomik alanda daha kapsamlı adımların atılması kaçınılmaz bir gereklilik olarak önümüzde durmaktadır.

AMACIMIZ HUZUR VE İSTİKRARI SAĞLAMAK

- Türkiye'nin bu kanayan yarasını tedavi etmek, toplumsal huzuru güçlendirmek suretiyle kardeşliğimizi pekiştirmek, millet olma şuurumuzu daha da geliştirmek, huzur ve istikrarı geri dönülmez şekilde ülkemizde hakim kılmak gibi son derece halis bir niyetle yola çıktık. Amacımız, Türkiye'nin demokratik standartlarını yükselterek, hangi farklılıklara sahip olurlarsa olsunlar tüm insanlarımızın huzur, mutluluk ve esenliğini sağlamak; ülkemizin birlik ve bütünlüğünü pekiştirmek, anayasal düzenimizi daha da yüceltmektir.

- Türkiye her açıdan bu imkan ve fırsat zeminine sahiptir, demokratik sistemimiz, her türlü sorunu tartışacak ve çözüm yoluna koyacak birikim ve donanıma sahiptir.

- Ancak, takdir edersiniz ki, ülkemiz adına son derece önemli olan ve gelecek tasavvurumuzu şekillendirecek böyle bir sürecin, geniş bir toplumsal mutabakata, özellikle de siyasi partilerimiz arasında gerçekleşecek asgari bir diyalog zeminine dayanmasında büyük yarar vardır. Milletimizin büyük çoğunluğunun da bizlerden böyle bir demokratik olgunluk beklediği kanaatindeyim.

- Nitekim, Türkiye'nin bu en önemli meselesine müteveccihen Cumhuriyet Halk Partisi'nin öteden beri mesai sarf ettiği ve çözüm arayışları için muhtelif öneriler ortaya koyduğu da kamuoyunun malumudur.

- Ana muhalefet partimiz CHP'nin ve onun Genel Başkanı olan şahsınızın bu konularla ilgili görüş, öneri, talep ve eleştirilerini almak, birikimlerinden istifade etmek bizim için ziyadesiyle mühimdir. Demokrasinin temeli diyalog, müzakere ve tartışmayla ortak aklı harekete geçirmektir. Sürece ilişkin gelinen noktayı aktarmak, değerli görüş ve önerilerinizi almak üzere zat-ı alinizi ziyaret etmek arzu ve niyetindeyim. Keyfiyeti, saygılarımla takdir ve tensiplerinize sunarım."

İşte o mektup:

"Sayın Deniz BAYKAL
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı

Sayın Baykal,

Malumunuz olduğu üzere Hükümetimiz, Milli Birlik Süreci adı altında yeni bir demokratik açılım girişimi başlatmıştır. Yaklaşık 30 yıldır ülkemizin gündemini işgal eden, çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, yaralanmasına, maddi ve manevi kayıplara uğramasına yol açan, ülkemizin kaynaklarını ve enerjisini tüketen bir sorunla karşı karşıyayız. Elbette Türkiye Cumhuriyeti Devleti teröre karşı son derece kararlı bir mücadele vermiştir; bundan sonra da terörle mücadelesini aynı kararlılıkla sürdürecektir. Ancak, geldiğimiz noktada, meselenin sadece teröre ve terörle silahlı mücadeleye indirgenemeyeceği de açıklıkla müşahede edilmektedir. Terörle mücadelede, eş zamanlı olarak sosyal, kültürel ve ekonomik alanda daha kapsamlı adımların atılması kaçınılmaz bir gereklilik olarak önümüzde durmaktadır.

Türkiye'nin bu kanayan yarasını tedavi etmek, toplumsal huzuru güçlendirmek suretiyle kardeşliğimizi pekiştirmek, millet olma şuurumuzu daha da geliştirmek, huzur ve istikrarı geri dönülmez şekilde ülkemizde hakim kılmak gibi son derece halis bir niyetle yola çıktık. Amacımız, Türkiye'nin demokratik standartlarını yükselterek, hangi farklılıklara sahip olurlarsa olsunlar tüm insanlarımızın huzur, mutluluk ve esenliğini sağlamak; ülkemizin birlik ve bütünlüğünü pekiştirmek, anayasal düzenimizi daha da yüceltmektir. Türkiye her açıdan bu imkan ve fırsat zeminine sahiptir, demokratik sistemimiz, her türlü sorunu tartışacak ve çözüm yoluna koyacak birikim ve donanıma sahiptir.

Ancak, takdir edersiniz ki, ülkemiz adına son derece önemli olan ve gelecek tasavvurumuzu şekillendirecek böyle bir sürecin, geniş bir toplumsal mutabakata, özellikle de siyasi partilerimiz arasında gerçekleşecek asgari bir diyalog zeminine dayanmasında büyük yarar vardır. Milletimizin büyük çoğunluğunun da bizlerden böyle bir demokratik olgunluk beklediği kanaatindeyim.

Nitekim, Türkiye'nin bu en önemli meselesine müteveccihen Cumhuriyet Halk Partisi'nin öteden beri mesai sarfettiği ve çözüm arayışları için muhtelif öneriler ortaya koyduğu da kamuoyunun malumudur.

Ana muhalefet partimiz CHP'nin ve onun Genel Başkanı olan şahsınızın bu konularla ilgili görüş, öneri, talep ve eleştirilerini almak, birikimlerinden istifade etmek bizim için ziyadesiyle mühimdir. Demokrasinin temeli diyalog, müzakere ve tartışmayla ortak aklı harekete geçirmektir.

Sürece ilişkin gelinen noktayı aktarmak, değerli görüş ve önerilerinizi almak üzere zat-ı alinizi ziyaret etmek arzu ve niyetindeyim.

Keyfiyeti, saygılarımla takdir ve tensiplerinize sunarım.

Recep Tayip ERDOĞAN
AK Parti Genel Başkanı
Başbakan.

(ZAMAN)



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs