En Sıcak Konular

Tibet, Obama'nın başını ağrıtacak

9 Ekim 2009 14:56 tsi
Tibet, Obama'nın başını ağrıtacak Dalai Lama, Obama'nın Tibet meselesini halletmesini bekliyor

 Hindistan'da 40 yıldır sürgünde bulunan Tibet Budistlerinin manevi lideri 14. Dalay Lama, ABD başkanı Barack Obama'nın Kasım ayı ortasında yapacağı Çin ziyaretinde Tibet meselesini gündeme getirmesini bekliyor. Amerika'da insan hakları örgütünden ödül alan 74 yaşındaki Tibetli lider beklenenin aksine ABD başkanı Obama ile görüşmedi. Bundan önceki 3 başkan ile düzenli olarak görüşen 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso CNN televizyonuna verdiği demeçte Obama'nın Tibet meselesini Çin'de gündeme getireceği konusunda kendisine güvence verildiğini dile getirdi.

Obama'nın sadece sempatik olmaktan da öte işleri pratiğe dökmeyi seven bir Başkan olduğuna değinen Tenzin Gyatso, kasım ayındaki Çin ziyaretinde Obama'nın Hu Jintao ile Tibet meselesini de görüşeceğini ümit ettiğini söyledi. Beklenenin aksine bu ziyaretinde Beyaz Saraya çağırılmamasına değinen Gyatso, başkan ile ciddi meseleleri konuşmanın onunla fotoğraf çektirmekten daha önemli olduğunu belirtti.

Nobel Komitesi tarafından "uluslararası diplomasiyi güçlendirmek ve insanları bir araya getirmedeki üstün gayret"lerinden dolayı Nobel Barış Ödülüne layık görülen Obama'nın Kasım ayında yapacağı tarihi ziyaret dünya siyaseti için büyük önem arz ediyor.

1959 yılında Himalaya dağlarından kaçarak sığındığı Hindistan'da sürgün hükümeti kuran yaşlı lider 14. Dalay Lama o tarihten beri uluslararası arenada Tibet'in Komünist Parti rejiminin baskısından kurtarılması için çaba harcıyor. Özerk ve özgür bir Tibet isteyen Dalay Lama'ya Çin birçok ülkede diplomatik yollardan baskı uyguluyor.

Cihan



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,650 µs