En Sıcak Konular

Medvedev: Hedefimiz, nükleersiz dünya

9 Ekim 2009 14:55 tsi
Moskova Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Kişinev'de başlayan Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesi öncesi, ABD'den stratejik silahlarda indirim sürecinin genişletilmesini ve nükleer saldırı silahlarının ve başlıklarının sınırlandırılmasını istedi. R

Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal'a özel açıklamada bulunan Medvedev, "Günümüzde bu sürecin genişletilmesi ile ilgili şansımız var. Amerikalı ortaklarımızı bu konunun üstesinden gelmeye çağırıyorum." dedi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın 12 Ekim'de Moskova'ya gelerek yeni nükleer silahsızlanma anlaşması ile ilgili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Yıl sonunda süresi dolacak nükleer silahlarda indirim anlaşması (START-1) ile ilgili iyi bir ivme yakaladıklarını kaydeden Medvedev, "Önceki yönetimin ilgilenmediği indirim konusunda, yeni yönetim duyarlı." hatırlatmasında bulundu. Anlaşmanın zamanında yenilenmesi için müzakere gruplarına gerekli görevin tevdi edildiğini ifade eden Rusya lideri, önemli olanın modern gerçekler çerçevesinde tarafların birbirini dinlemeye istekli olması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın temmuz ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde 1991 yılında imzalanan ve yıl sonunda süresi dolacak START-1 anlaşmasının yenilenmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı. Yeni anlaşmaya göre taraflar nükleer başlık sayısını 1500-1675 aralığını, fırlatma sistemi sayısını da 500-1000 aralığına çekecek.

RUSYA NÜKLEER KULÜBÜN GENİŞLEMESİNE KARŞI

Pazar günü yayınlanması beklenen özel röportajında nükleer kulübün genişlemesine karşı olduklarını kaydeden Rusya lideri, "Bizim gündemimizde nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya var. Bu ideal olan. Nükleer kulübün genişlemesine şiddetle karşıyız. Aksi durumda her şey kontrolden çıkabilir." uyarısında bulundu.

ABD ve Rusya'nın dışında Fransa, Çin ve İngiltere nükleer silahlara sahip. Bu ülkeler 1970'de uygulamaya konulan Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'nı imzalamış durumda. Nükleer silahlara sahip oldukları bilinen Hindistan, Pakistan ve İsrail henüz bu anlaşmayı parafe etmedi. Kuzey Kore mayıs ayında ikinci nükleer denemesini yaparken, Tahran da nükleer silahlara sahip olmaya çalışmakla suçlanıyor.

Cihan



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs