En Sıcak Konular

Bakan Çelik Alevi sempozyumunda: Aşure gibiyiz

9 Ekim 2009 13:38 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sünniler ve Alevilerin birlikteliğini aşure metaforuyla açıkladı.

Bakan Faruk Çelik, Hacı Bektaş-ı Veli'nin doğumunun 800'üncü yıl dönümü anısına Fatih Üniversitesi'nde düzenlenen "Uluslararası Alevilik Bektaşilik Sempozyumu"na katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin çözüm bekleyen bir çok sorunu olduğunu anlatan Bakan Çelik, "Biz bu sorunları yeni yeni konuşmaya başladık. Herkes kendi penceresinden yeni yeni çıkıp, düne kadar 'öteki' kabul ettiği ile diyaloğa geçmekte. Biz donuk ve birbiriyle teması olmayan, sabitlenmiş birer mozaik değiliz. Hepimiz kendimize ayrılmış bir yere mahkum değiliz." ifadelerini kullandı. "Teşbihte hata olmasın biz bir aşurenin parçaları gibiyiz." diyen Bakan Çelik şunları söyledi: "Hepimiz aşurenin içindeki tatlar gibi kendimizi hem madden hem de manen korumakla yükümlüyüz. Ancak ortak bir kap içinde erimeyi, yok olmayı değil, birbirimizin tadıyla tatlanması murat ediyoruz. Marifet birbiriyle uzlaşmaz görünen onca çeşitten bir aşure tadı ortaya koymaktır. Marifet 72 millete aynı gözle bakmak ve kardeş bilmektir. Atalarımız bunu bize öğretti ama maalesef biz bunları ya unuttuk ya da ihmal ettik. Hacı Bektaş Veli'ye uysaydık, Mevlana'ya uysaydık, Yunus Emre'ye uysaydık her halde kardeşlik bilincimiz şimdi de daha gelişmiş olurdu. Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. Hünkar Hacı Bektaşi Veli'nin buyurduğu gibi bir olmalı, iri olmalı, diri olmalıyız."

Devlet Bakanı Faruk Çelik, hükümet olarak her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını, herkese aynı gözle baktıklarını söyledi. "Kim kendini nerede ve nasıl görüyorsa ve nasıl tanımlıyorsa, bu o kişinin şahsi tercihidir ve bizim de kabulümüzdür." diyen Bakan Çelik, "Birleştirici olmak zorundayız." ifadelerini kullandı. Alevi vatandaşların geçmişten gelen sorunları olduğunu bildiklerini söyleyen Çelik, "Bu sebeple hem toplumsal huzurumuz, birlik ve beraberliğimizin devamı hem de temel hak ve hürriyetler açısından, sorunların bundan sonra da çözümsüz kalması, kabul edilebilir değildir." şeklinde konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,885 µs