En Sıcak Konular

Mısır'daki Hıristiyanların oranı sanıldığının aksine yüzde 5 çıktı

9 Ekim 2009 13:25 tsi
ABD'nin en köklü nüfus araştırma merkezlerinden 'Bio' Mısır'da iddia edilenin tersine Hıristiyanların nüfusunun yüzde 13 değil, yüzde 5 olduğunu yayınladı.

Mısır'da yayınlanan Masri el Yevm gazetesinin haberine göre, Mısır'ın nüfusu da 83 milyona ulaşmış durumda. Merkezin araştırmasına göre Müslümanlar toplam nüfusun yüzde 94,6'sını oluştururken, başta Hıristiyanlar olmak üzere diğer azınlıklar ise Mısır'ın yüzde 5,4'ünü teşkil ediyor. Mısır'da yaşayan Hıristiyanların oranı yıllardır tartışma konusu ediliyor. Hıristiyanlar oranlarının yüzde 13'ten az olmadığını belirtirken, bazı İslami gruplar ise bu oranın yüzde 3'ü geçmediğini öne sürüyordu.

Uzmanlar 20. yüzyılın başlarında Mısır nüfusunun yüzde 25'inden fazlasını oluşturan Hıristiyanların, doğum oranlarındaki hızlı düşüş ve başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere olan göçlerden dolayı Mısır ve Ortadoğu'daki nüfuslarının hızla eridiğini ifade ediyor. Halen başta Lübnan olmak üzere Suriye ve Irak gibi ülkelerde önemli bir Hıristiyan nüfusu yaşıyor.

Ortaya konan rakamlara itiraz eden Mısır Ortodoks Kilisesi'nden Salib Matta Saviris, sonuçların kesinlikle doğru olmadığını belirtiyor. Hıristiyanların Mısır toplumu içinde azınlık olarak gösterilmesine de karşı çıkan Saviris, Müslümanlar ve Hıristiyanların ülkede eşit haklara sahip olduklarının altını çiziyor. Saviris, bu tür rakamların Mısır'ın içişlerine müdahale anlamına geldiğini de öne sürüyor.

Saviris, daha önce dini liderleri Papa 3. Şenuda tarafından açıklandığı gibi Mısır'daki Hıristiyanların oranının yüzde 13 olduğunu da belirtiyor. Kendilerini binlerce yıllık Mısır medeniyetinin devamı olarak gören Mısır'daki Kıpti Hıristiyanlar, Ortodoks olmalarına rağmen ayrı bir kiliseye sahipler ve İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlı olmadıklarını belirtiyorlar.

Mısır Ortodoks Kilisesi dünyadaki Kıpti Hıristiyanların nüfusunun 50 milyondan fazla olduğunu öne sürüyor. Mısır Kilisesi'ne bağlı en büyük Hıristiyan nüfus ise Etiyopya'da yaşıyor. Aynı şekilde ABD'de çok sayıda Kıpti Hıristiyan yaşıyor.

Mısır yönetimi zaman zaman ABD'de yaşayan Kıpti Hıristiyanlarla karşı karşıya geliyor. ABD'li Kıptiler, oluşturdukları güçlü diaspora ile Mısır yönetimini tenkit ediyor ve ABD yönetiminin Mısır'a baskı yaparak Hıristiyanların haklarını savunmasını istiyor.

Cihan



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,571 µs