Niçin İsrail'den söz etmiyoruz? | " /> Niçin İsrail'den söz etmiyoruz? | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan: Niçin İsrail'den söz etmiyoruz?

9 Ekim 2009 12:12 tsi
Erdoğan: Niçin İsrail'den söz etmiyoruz?  
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: ABD'ye yaptığım son gezide 'Niçin İsrail'den de söz etmiyoruz, dedim" açıklamasında bulundu...

Uluslararası televizyon kanalı CNBC'ye konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bölgede nükleer silah istemediğini yineleyerek, "Ama sadece İran'a odaklanmamalıyız. ABD'ye yaptığım son gezide 'Niçin İsrail'den de söz etmiyoruz, dedim" açıklamasında bulundu.

Uluslararası toplumla İran arasında, nükleer silahlar ve kitle imha silahları konusunda yaşanan ihtilaf hakkındaki bir soru üzerine Türkiye ile İran arasında yüzlerce yıla dayanan dostluk, ortak sınırlar ve paylaşılan ortak değerler bulunduğunu belirten Erdoğan, "Ancak İran'ın nükleer silahları ve kitle imha silahları konusunda yürütülen görüşmelere gelince biz ister İran, ister İsrail ister başka bir ülke olsun bölgemizde nükleer silahlar istemiyoruz" dedi.

Erdoğan, "Sadece İran'a odaklanmamalıyız. ABD'ye yaptığım son gezide 'Niçin İsrail'den de söz etmiyoruz. Onların da nükleer silahları var ve Gazze'deki çatışmalarda fosfor bombaları kullandılar. Gazze'de 1500 kişi öldü, 5000 kişi yaralandı. Kitle imha silahlarıyla ölenler Gazzeliyse göz yummalı, başka bir yerdeyse, bunu da ön plana mı çıkarmalıyız?' dedim. Bizim için Filistinliler de İsrail ve İsrail'in çıkarları kadar önemli. Biz adil, hakkaniyetli, dürüst ve samimi olunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Almanya seçimleri ve Türkiye

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ve Fransa ile Almanya'nın, bu süreçteki etkileri ile İran'ın nükleer programı hakkında ortaya çıkan ihtilafta Türkiye'nin tavrına ilişkin sorulara cevap verdi.

Almanya'daki seçimin galibi Başbakan Angela Merkel'in kurmayı planladığı koalisyon hükümetinin, Türkiye-Almanya ilişkilerinde bir değişikliğe yol açmayacağını ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sürecin daha önce olduğu gibi devam edeceğine inandığını belirtti.

Erdoğan, "Merkel'in yeni koalisyon hükümeti, Türkiye-Almanya ilişkilerinde bir değişikliğe yol açmayacak. Ülkeler ve liderler birbirlerini tanıyor. İlişkiler aynı şekilde yürüyecek. Farklılık olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşının, 700 bin Alman vatandaşı Türkün bulunduğunu, ayrıca Alman Federal parlamentosunda 5 Türkün yeraldığını hatırlatan Erdoğan, bütün bunların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde çok önemli olacağı görüşünü dile getirdi.

Fransa'nın tavrı

Fransa'nın, Türkiye'nin AB üyeliği konusuna yaklaşımıyla ilgili görüşlerini de aktaran Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda daha önce de zorluklar yaşandığını hatırlatarak, Fransa'nın yaklaşımında, özellikle bu ülkedeki seçimden sonra farklılıklar olabileceğine işaret etti.

Türkiye'nin AB ile üyelik sürecine başladığı 1959 yılından beri 50 yıl içinde pek çok ertelemelerin ardından sonunda katılım müzakerelerine başladığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyelik hedefinden vazgeçmek gibi bir düşüncesinin bulunmadığını belirtti.

AB ülkelerinin ve bu ülkelerin liderlerinin Türkiye'yi almak istememeleri ve katılım müzakerelerini son erdirmek istemelerinin ise ayrı bir konu olduğunu kaydeden Erdoğan, "Eğer böyle bir şey olursa o zaman bu konudaki tavrımızı düşünürüz. Ancak şu an AB üyeliği üzerindeki yolumuza devam ediyoruz" dedi.

cnnturk



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs