kim ifşa etti | " /> kim ifşa etti | "/>

En Sıcak Konular

Gizli tesisi kim ifşa etti

9 Ekim 2009 11:20 tsi
Gizli tesisi kim ifşa etti Sorunun yanıtı Associated Press Ajansı’nın haberine göre haziran ayında Suudi Arabistan’da ortadan kaybolan bir İranlının hikâyesinde saklı olabilir. Şahram Amiri’nin yeri bilinmiyor

İran’ın Kum kenti yakınlarındaki ikinci nükleer santralıyla ilgili bilgiyi, haziran ayında umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan’da ortadan kaybolan İranlı nükleer bilimci Şahram Amiri’nin sızdırmış olabileceği iddia edildi. İran Dışişleri Bakanı önceki gün, İran’ın prestijli Devrim Muhafızları’yla bağlantılı bir üniversitede çalışan Amiri’nin ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak ABD’yi suçladı.

İran ABD’yi sorumlu tutuyor
Gelişmenin ilgi çeken bir yanı, İranlı yetkililerin, ülkenin nükleer programıyla ilgili Batı’ya bilgi vermekle suçlanan Amiri’yi, nükleer bilimci olarak değil, sıradan bir İranlı olarak tanıtması. Amiri’nin eşi, kocasının nükleer teknolojinin tıbbi kullanımı üzerine üniversitede araştırma yaptığını, nükleer programın geliştirilmesiyle ilgili olmadığını söylüyor.

Amiri’nin kaybolmasından birkaç ay sonra, eylül ayında İran, Kum yakınındaki ikinci uranyum zenginleştirme tesisinin varlığını açıklarken; ABD ve diğer birçok Batılı ülke, İran’ı bu tesisi gizlice kurmakla suçlamıştı. Yeni tesisin ortaya çıkmasının zamanlaması, Amiri’nin bu konuda ya da nükleer programın başka aşamalarıyla ilgili olarak Batı’ya bilgi verdiği yönünde şüphelere neden oldu. Ortadoğu’yla ilgili bir düşünce kuruluşunda çalışan uzman Meir Javedanfar, İran’ın iddialarının tersine, Amiri’nin büyük olasılıkla isteyerek bilgi verdiği yorumunu yapıyor.

Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, önceki hafta oldukça alışılmadık bir adım atarak Amiri ve başka birkaç İranlının kaybolmasıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne şikâyette bulundu. Mutteki, Amiri’nin kaybolması ile ilgili ABD’yi sorumlu tutarak, “Elimizde, ABD’nin olayla ilgisini gösteren belgeler var” dedi. İran, söz konusu kayıp kişilerin Batı’ya İran’ın nükleer çalışmalarıyla ilgili bilgi vermesinden şüpheleniyor.

Batı’nın istihbarat zaferi

Tesisin varlığının belirlenmesi Batı istihbaratı için zaferdi.
Öte yandan İran, tesis faaliyete geçmeden, BM kurallarına uygun sürede bildirildiğini söyleyerek, bu merkezin gizli kurulduğu şeklindeki suçlamaları reddediyor. Gizli nükleer programı olduğuna dair Batı’da endişe yaratan İran, ABD önderliğindeki Batı’nın güçlü ülkeleriyle nükleer görüşmelere Cenevre’de başlamıştı. Bu görüşmeler, tekrar biraraya gelmeleri beklenen taraflar arasındaki gerginliği biraz azalttı.

Taraf



Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs