En Sıcak Konular

TÜSİAD'ın olay adamı sessizliğini bozdu

9 Ekim 2009 10:05 tsi
TÜSİAD'ın olay adamı sessizliğini bozdu TÜSİAD’da Arzuhan Doğan Yalçındağ’ı vergi konusunda eleştirerek gündeme oturan Yıldırım Aktürk, sessizliğini bozdu. Aktürk o günkü toplantıda yaşananların perde arkasını anlattı.

TÜSİAD’ın geçen hafta yapılan Yüksek İstişare Konseyi toplantısında Başkan Arzuhan Yalçındağ’ın Doğan Grubu’na kesilen cezaya yaptığı eleştirilere “Doğan da medyayı kullanıp kazanç sağladı” sözleriyle yanıtlayarak gündeme oturan Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Aktürk sessizliğini bozdu. Bir anda patronlar kulubü TÜSİAD’ın olay ismi haline gelen eski milletvekili Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Aktürk, YİK’in basına kapalı bölümünün başlangıçta sakin geçtiğini ve daha sonra gerilimin arttığını belirtti.

‘BUZLARI ERİTEYİM DEDİM’

Toplantıda Mustafa Koç ve Arzuhan Yalçındağ’ın ardından ilk söz alanın kendisi olduğunu kaydeden Yıldırım Aktürk şunları söyledi: “Konuşmama ‘buzları eriteyim’ diye başladım. Arzuhan hanımın açılış konuşmasında verginin siyasallaştığı sözlerine cevap vermek istedim. Eski bir bürokrat olarak vergi kontrollerinin tamamen bağımsız yapıldığını söyledim. Bu nedenle de vergi konusunun burada konuşulmaması gerektiğini belirttim. Toplantıda Arzuhan Doğan Yalçındağ çok gergindi. Erol Aksoy ‘Biraz daha sabırlı olmak lazım’ deyince, Arzuhan Hanım’ın ‘Sabra falan zaman mı var. Bir taraftan süreç hızlı ilerliyor. Haciz kapımıza dayanıyor’ şeklinde mırıldandığını duydum.”

HERHALDE BİLGİLENDİRİLMİYOR

Yıldırım Aktürk, YİK’in basına kapalı bölümündeki konuşmasının genelinde istihdamı artırıcı projelerinden bahsettiğini belirtti ve “Konuşmamın sonuna doğru gelir idaresi ve Yalçındağ’ın Doğan Grubu’na kesilen vergi cezası ile konuşması hakkında yorum yaptım” dedi.

Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın TÜSİAD başkanlığını bugüne kadar takdir ettiğini ve işini çok ciddiye alarak yaptığını belirten Yıldırım Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son YİK toplantısına kadar da bu sağduyusunu korudu. Ben POAŞ örneğini vermeyecektim. Ancak kendisi herhalde şirket işleri ile bilgilendirilmiyor. Çünkü, toplantıda medya gücünü kullanarak grubun fayda sağlamadığını söyledi. Bunun üzerine, ‘Zorlama beni, medya gücünü kullanarak POAŞ ve eski bankanız Dışbank’ı aldınız. Sizlerin anlamadığınız husus vergi incelemelerinin hakikaten bağımsız yapıldığıdır’ dedim.”

İdare değil vergi tahsilatı özelleşmeli

Aktürk, TÜSİAD Başkanı Yalçındağ’ın savunduğu  vergi idaresinin özerkliği konusunun yanlış olduğunu belirterek “İdarenin özerkliği yerine tahsilatın özelleştirilmesi gerekir. Böylece hem hız kazanılır hem de devletin tahsilat için ayırdığı bütçe azalır” şeklinde konuştu.

Yalçındağ TÜSİAD’ın tüzüğüne aykırı davrandı

Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD üyesi Yıldırım Aktürk bugüne kadar TÜSİAD’ta ne başkan ne de üyelerin şirket çıkarlarını TÜSİAD toplantılarına getirdiğini söyledi. Aktürk “TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, kendi şirketi ile ilgili  sorunları TÜSİAD YİK toplantısının günedemine getirerek dernek tüzüğüne aykırı davrandı. Çünkü TÜSİAD bir menfaat grubu değil, bir sivil toplum örgütü. Türk sanayisinin ve sanayicisinin çıkarları ile ilgili raporları hazırlar. Bu nedenle TÜSİAD Başkanı’nın Doğan Grubu’na kesilen cezalarla ilgili olarak üyelerin konuşmadığı şeklinde eleştirisi yersiz oldu. Yalçındağ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ‘Siz de bu konuda sessiz kalıyorsunuz’ gazına kapılıp TÜSİAD günedemine bunu getirmiş olabilir” diye konuştu.

Star



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs