El Cezire'ye şaşırtan talip İsrail'den El Cezire'ye şaşırtan talip İsrail'den

En Sıcak Konular

El Cezire'ye şaşırtan talip İsrail'den 9 Ekim 2009 09:42 tsi
El Cezire'ye şaşırtan talip İsrail'den Mısır'da yayınlanan Masriyun adlı internet sitesi, Amerikalı Yahudi işadamlarından Haim Saban'ın dünyaca ünlü El Cezire Televizyonu'nu satın almak için girişimlerde bulunduğunu öne sürdü.

 Habere göre Saban, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el Tani ile görüşerek, televizyon kanalının yarısını satın almak için 5 milyar dolar öneride bulundu. Haberde Mısırlı bir ismin de görüşmeleri ayarladığı iddia ediliyor. Saban'ın kanalı satın alarak İsrail'in sesini Arap dünyasına daha fazla duyurmak istediği belirtiliyor.

Reklam almakta zorlanan ve tamamen Katar hükümetinin desteğiyle yayınlarına devam eden El Cezire'nin son dönemde ciddi bir maddi sıkıntı içinde bulunduğu öne sürülüyor. Kanalın yıllık giderinin 70 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Kanalı satın almak için Saban 2004 yılında da girişimlerde bulunmuş ancak geri çevrilmişti.

1996 yılında kurulan ve özellikle 2. Körfez Savaşı'nda sergilediği performansla, Birinci Körfez Savaşı'nda Amerikan CNN Televizyonu'nun sergilediği tek taraflı yayıncılığı yerle bir eden El Cezire, başta Arap dünyası olmak üzere tüm dünyada hızla seyirci kazanmıştı. Cezire, 22 günlük Gazze saldırıları sırasında da İsrail'in zor durumda kalmasına sebep olan görüntüler yayınlamıştı.

İsrail'in yanı sıra pek çok Arap rejimini zor durumda bırakan yayınlar da yapan El Cezire'ye karşı bir süre önce Arap liderleri çözüm arayışında bulunmuş, bu tür yayınları yapan medya kurumlarına karşı önlem almaya çalışmıştı. Ancak başta Katar olmak üzere bazı Arap ülkelerin bu tür bir öneriye karşı çıkmasından dolayı karar yürürlüğe konamamıştı.

Batılı ve Arap entelektüellerin önemli bir kısmı Cezire'nin Arap dünyasının demokratikleşmesi yönündeki en önemli kurum haline geldiğini öne sürerken buna karşı çıkanlar ise, kanalın özellikle Usame bin Ladin ve El Kaide haberleri ve kasetleriyle tüm dünyadaki İslam imajının bozulmasında önemli bir rol oynadığını iddia ediyor.

Mısır doğumlu Saban, İsrail yanlısı olarak biliniyor ve aşırı sağcı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümetinin de en koyu destekçileri arasında yer alıyor.

Cihan



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,150 µs