CHP'den yol haritası | " /> CHP'den yol haritası | "/>

En Sıcak Konular

Terör örgütü PKK'ya CHP'den yol haritası

9 Ekim 2009 08:40 tsi
Terör örgütü PKK'ya CHP'den yol haritası 
CHP Parti Meclisi’nin önceki gün yapılan toplantısında sürpriz bir rapor ortaya çıktı.

Genel Başkan Deniz Baykal'ın söylemlerinin de yer verildiği raporda 'hareket' olarak söz edilen terör örgütü PKK'nın atması gereken adımlar sıralandı...

Başbakan Erdoğan'ın demokratik açılım süreci ile ilgili randevu mektubunu bekleyen CHP, "PKK'ya af koşullarını" resmi bir raporla somutlaştırdı. CHP'nin önceki gün gerçekleşen Parti Meclisi'nde (PM) dağıtılan raporda, PKK'nın "af için" bundan sonra izlemesi gereken adımlar tek tek sıralandı. Raporda, PKK'dan "hareket" olarak da söz edilmesi dikkat çekti.

"Af raporu" yalanlanmıştı

CHP, bir süre önce "PKK ve Öcalan'a af raporu" adıyla bazı medya organlarında yer alan haberleri sert bir dille yalanlamıştı. Genel Merkez'in bu kez "Baykal'ın görüşleri" diyerek sahip çıktığı "PKK'ya af" şartları, CHP'nin resmi raporunda adım adım sıralandı.

Raporun "ekler" bölümünün en sonunda yer alan "Terör ile Türkiye'ye hiçbir iddia dayatılamaz. Terör ile hiçbir amaca ulaşılamaz" başlıklı kısımda, terör örgütü PKK'ya hangi koşullar altında af çıkabileceği şu şekilde anlatıldı:

Önce sözlü açıklama yap

Yapılması gereken şey Türkiye'de şiddet ve terör uygulayarak belli bir amaca ulaşmak isteyen bir "hareketin/PKK'nın" artık bu yolla bir yere varamayacağını görerek ya da bunun uygun olmadığını değerlendirerek bu yöntemi (her türlü şiddeti ve silahlı terör eylemini) bıraktığını inandırıcı biçimde ortaya koyması gerekir. Eğer terör örgütü gerçekten bu noktada ise, önce böyle bir kararlılık içine girdiğini inandırıcı bir şekilde sözlü olarak ifade eder. ‘Yeni politikaya giriyoruz artık, biz bugüne kadar silahla götürdük ama artık silahla götürmeyeceğiz, biz toplumun genel kuralları içinde yerimizi alacağız' der.

Silahlarını teslim et

Bunun sonucu olarak da elindeki silahların, cephanenin bu amaçla kullanılmayacağı güvencesini verecek şekilde kendi denetimden çıkarılmasını öngörür, o doğrultuda adımlar atar, tüm silahları ve cephaneleri teslim eder, bir yerlerde bırakır, imha eder, bu süreç açıkça görülür ve tespit edilir.

Ardından dağdan inin

Artık silah yok denilir ve buna paralel olarak da "biz dağda yaşamak istemiyoruz, bir suçlu konumunda, aranan insanlar konumunda olmak istemiyoruz" derler. "Artık bundan sonra bu yola başvurmayacağız. Bu kimseye yararlı değil" derler. Bunun sonucunda her kesime sağduyu hakim olur.

Toplumun kendilerini bir suçlu olmaktan çıkaracağı bugüne kadar yapılmış olan eylemler dolayısıyla bir kan davasının intikam alma mücadelesinin "siz hesap vereceksiniz, haddinizi bildireceğiz, bunca yıl çektiğimiz acıları takip edeceğiz" ısrarının ortadan kalkabileceği bir barış, uzlaşma ortamı oluşturulur.

PKK’lı üst düzey yönetime ‘af’ iması

Baykal’ın kendi açıklamalarında da yer verilen CHP’nin raporunun son bölümünde ise şu görüşlere yer verildi: t Türkiye'de bir barış ve uzlaşma döneminin açılmasına katkı veririz. O doğrultuda hep beraber bir çözüm üzerine mutabakat sağlanır. Örneğin, bazı artık kabul edilemez öncü kişilerle ilgili makul bir çözüm bulunabilir.

‘Af denilen şey zaten budur'

Pişman olmuş militanlar için hoşgörü zemininde bir başka çözüm bulunabilir. t Elini silaha bulaştırmamış ama dağda maceraya sürüklenmiş çocuklar, gençler kucaklanır, toplumla kaynaştırılır. Türkiye'de af denilen zaten budur.

bugün



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,755 µs