En Sıcak Konular

6 ay sonra cezaevine girecek mi?

9 Ekim 2009 08:21 tsi
6 ay sonra cezaevine girecek mi? Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandığı 17 Nisan'dan bu yana İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde tedavi gören Mehmet Haberal'ın sağlık durumuyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Adli Tıp'ın tedavisini kabul etmeyen Haberal'a cezaevi yolu göründü  
 
'Kalp ritim bozukluğu' konusunda kesin teşhisin konulması için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen Haberal'la ilgili rapor tamamlandı. Hastayla aynı sağlık sorunlarını yaşayanların 1 haftada taburcu edildiğine dikkat çekilen rapor, Ergenekon sanığı rektöre cezaevi yolunu açtı. Alınan bilgilere göre Adli Tıp, Haberal'ın kalp ritminin bağımsız bir hastanede ölçülmesini, tedaviye yönelik olarak da elektrofizyoloji yapılmasını talep etti. Ancak Haberal işlemleri reddedince Sağlık Kurulu, raporunu mevcut duruma göre hazırladı.

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ergenekon soruşturması kapsamında 13 Nisan 2009'da gözaltına alındı. Tutuklanma kararı ise 17 Nisan'da çıktı. Aynı gün rahatsızlanarak İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'ne kaldırıldı. O günden bu yana da burada 'tedavi' görüyor. Bu zamana kadar 'kalp ritmi her an düzensiz hale gelebilir, ciddi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilir' şeklindeki gerekçelerle taburcu edilmedi. Haberal'ın bir türlü 'iyileşememesi' üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hastaneye yazı yazarak bilgi istedi. Sanığın hastalığının ne olduğu, onun durumunda olan başka hastaların olup olmadığı soruldu. Mahkemeden gelen cevap, üçüncü iddianamenin ek klasörlerinde yer aldı. Buna göre, Mehmet Haberal'ın hastalığı 'şahsına münhasır'dı. Hastaneden gelen yazıda 'Haberal gibi bir başka hasta bulmanın mümkün olmadığı' aktarılıyordu. Bunun üzerine sanık son olarak ağustos ayında Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Kurum, teşhis ve tedavi için birtakım işlemler talep etti.

Kesin karar için Haberal'ın 24 saat bağımsız bir hastanede kalp ritmini ölçmek için EKG Holter'in çekilmesine karar verildi. Ayrıca Haberal'a tedaviye yönelik elektrofizyoloji yapılması talep edildi. İddialara göre, Haberal bunların hiçbirini kabul etmedi. Sanığın 'olumsuz' cevap vermesi üzerine oluşturulan Sağlık Kurulu, mevcut duruma göre bir rapor hazırladı. Emsali hastaların bir haftada taburcu olabileceği ve ilaçla tedavisinin dışarıda da devam edeceği yönünde karar verdi. Kurul'un yazısı ilgili yerlere ulaştırıldı. Adli Tıp'taki Sağlık Kurulu'nun bu raporuyla Ergenekon örgütünde üst düzey yönetici olmakla suçlanan Haberal'a cezaevi yolu da açılmış oldu.

TEDAVİDEN NEDEN KAÇIYOR?

Aslında Mehmet Haberal hastaneye girdiği gündem beri Adli Tıp Kurumu'nun da özellikle istediği elektrofizyoloji yapılması gündemdeydi. Elektrofizyoloji yöntemiyle kalpteki ritim bozuklukları radyo dalgaları ile noktasal enerji verilerek çarpıntı tamamen tedavi edilebiliyor. Fakat Haberal'ın enstitüde bu bölümün olmasına rağmen bugüne kadar tedavi uygulanmaması "Durumu acaba ciddi değil mi?" sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar bu konuda şunları söylüyor: "Bu tip hastalar önce bir kardiyolog tarafından görülüyor. Eğer rahatsızlığı ciddi ise bir üst tedavi olan elektrofizyoloji çalışması uygulanıyor. Bu yöntemle çoğu kez hızlı atma şeklinde çarpıntı yakınması olan hastalarda, şikayetleri özel yöntemlerle kalbin içine yerleştirilen ince teller yardımıyla ortadan kaldırılıyor. Elektrofizyoloji yöntemiyle kalpteki ritim bozuklukları radyo dalgaları ile noktasal enerji verilerek çarpıntı tamamen tedavi ediliyor. Hasta daha sonra yaşamına rahat bir şekilde devam ediyor. Taburcu da oluyor."

zaman



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,346 µs