En Sıcak Konular

Beyaz Saray'ı bölen rapor

8 Ekim 2009 18:05 tsi
Beyaz Saray'ı bölen rapor Afganistan'daki ABD ve NATO kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal'ın bu ülkede izlenmesi gereken yola ilişkin raporu Barack Obama yönetimini ikiye böldü.

Obama'nın danışmanları arasındaki keskin görüş ayrılıkları, belirlenecek stratejinin Beyaz Saray'da kapalı kapılar ardında görüşülmesine rağmen su yüzüne çıkmaya başladı.

McChrystal'ın, "derhal ek kuvvet gönderilmesinin gerekliliğine" işaret eden açıklamaları bir yana, güvendiği isimlerle yeni strateji üzerinde bilgi alışverişinde bulunan ve bu çerçevedeki görüşmelerine devam eden Obama, en uygun kararı vermenin zaman alacağını söyledi.

Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, McChrystal'ın ek asker talebinin Beyaz Saray'ı ikiye bölüp bölmediğinin sorulması üzerine, askeri tavsiyenin komuta zinciri çerçevesinde iletilmesinin daha uygun olacağını, McChrystal'ın düşüncesinin, denklemin sadece bir parçası olduğunu belirtti. Jones, Obama'nın birçok fikri gözden geçireceğini, askeri kuvvetin, cevabın tamamını değil, sadece bir kısmını oluşturduğunu kaydetti.

CNN stratejistlerinden Ed Rollins'e göre savaş yanlısı zihniyetle hareket eden George Bush dönemiyle Demokrat Başkan Barack Obama yönetimi arasındaki farklılıklar, altlarında çalışan ve yönetimin değişmesinin ardından değişmek durumunda kalan komutanların açıklamalarıyla su yüzüne çıkıyor.

Rollins, McChrystal'ın daha çok Bush ve Dick Cheney'nin yolunda hareket etiğini, çözümü sadece askeri kuvvet kullanımında görmeyenlerin de bulunduğunu, Amerikalı generalin ek asker talebini yüksek sesle dile getirmesinin büyük bir hata olduğunu düşünüyor.

CNN'in siyaset uzmanlarından David Gergen de Beyaz Saray'da yıllardır görülmemiş, kendisini açık bir şekilde belli eden bir bölünme olduğunu söyledi. Gergen, komutanlarla Obama arasında görüş ayrılıkları olduğunu savundu.



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,603 µs