En Sıcak Konular

Fen edebiyat mezunlarına müjde

8 Ekim 2009 13:50 tsi
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, fen edebiyat fakültesi mezunlarının formasyon alabilmeleri için çalışma yaptıklarını açıkladı.

Özcan, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan YÖK Genel Kurulu toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özcan, YÖK'ün eylül ayında aldığı kararla fen edebiyat fakültesi öğrencilerine öğretmenlik yolu açacak formasyonu, eğitimleri sırasında alabileceklerine ilişkin düzenlemenin ardından, yıllardır formasyon bekleyen fen edebiyat fakültesi mezunları için de bir çözüm düşünüp düşünmedikleri sorusuna; "Çalışıyoruz, bekleyen öğrenciler için de bir formül gelecek." cevabını verdi.

YÖK Başkanı Özcan, Trabzon'daki iki vakıf üniversitesine kuruluş izni verilmemesini ilişkin bir soru üzerine de hiç bir vakıf üniversitesinin kiralık binalarda öğretim yapmasını istemediklerinin altını çizdi. Bunu öğrencilerin geleceğini güvence altına almak için yaptıklarına vurgu yapan Özcan, "Genellikle vakıf üniversitelerimizin mal varlıkları çok güçlü, herhangi bir krize dayanabilecek sağlamlıkta, öğrencilerdin on yıl sonraki güvenliklerini bile sağlayabilecek durumda olmalarını istiyoruz. Onun için son getirdiğimiz mal varlığı şartı da bunun için alındı. Yoksa vakıf üniversitelerini zora sokmak, kurulmalarını zorlaştırmak için değil. Öğrencilerimizin diplomalarını bir çeşit güvence altına almak için." dedi.

Kendileri için binaların fiziki güzelliğinin önemli olmadığını kaydeden Özcan, "Önemli olan o binaların vakfa ait olması. Vakıf güçlü olsun, biz onun peşindeyiz. Eğer vakıf güçlüyse kuracağınız üniversite güçlü oluyor. Diyelim ki böyle güçlü olmayan bir vakfa müsaade ettik, üniversiteyi açtı, üç-beş yıl sonra kapatmak zorunda kaldı, öğrenciler ne olacak o zaman? Biz onları başka üniversitelere aktarabiliriz ama vakıf üniversitesi kavramına ne olur? Türkiye'de özel üniversite tecrübelisi var. Bir zamanlar müsaade edildi, açıldılar ama belli bir süre sonra kapatmak zorunda kaldılar. Aynı şey mi olsun? Aynı şeyin olmamasını istiyorsak çok dikkatli gitmeliyiz. Biz de onu yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

ANADOLU'DAKİ İLK TOPLANTI

Trabzon'daki iki vakıf üniversitesinin de bu anlamda çok ciddi eksikliklerinin olduğunu belirten Özcan, onları bu şartları yerine getirmek için bizzat kendisinin zorlayacağını, çünkü yerine getirebileceklerini bildiğini anlattı.

Prof. Dr. Özcan, daha sonra genel kurul toplantısının yapılacağı salona geçti. Özcan, başkan vekili ve 14 YÖK üyesinin katıldığı toplantı, basına kapalı olarak devam ediyor.

Bu arada, YÖK Genel Kurulu İstanbul ve Ankara dışında Anadolu'da ilk kez Trabzon'da gerçekleştiriliyor.

DIŞARIDA PROTESTO VARDI

Öte yandan, YÖK Genel Kurul üyeleri toplantıdayken, KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nin yakınındaki A Giriş kapısına gelen Öğrenci Kollektifi üyesi bir gurup gösteri yaptı. YÖK'ü ve üniversite yönetimini protesto eden öğrenciler, çeşitli sloganlar attı.

Öğrencilerin kaldırıma çıkmalarını ve trafiği engellememelerini isteyen özel güvenlik görevlileri arasında tartışma yaşandı. Polisin müdahale etmediği olayda, öğrenciler ile güvenlikçiler arasında arbede yaşandı. Güvenlikçiler grubu dağıtmak için biber kazı kullandı. Arbede sonrası uyarılar üzerine kaldırıma çıkan grup burada basın açıklaması yaptı. YÖK ve üniversite yönetimine tepki gösteren öğrenciler, açıklamanın ardından özel güvenlik görevlilerince yapılan kimlik kontrolü sonrası üniversite yerleşkesine girdi. (CİHAN) 



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,501 µs