yeni askeri doktrin: Kolay Nükleer yeni askeri doktrin: Kolay Nükleer

En Sıcak Konular

Ruslar'dan yeni askeri doktrin: Kolay Nükleer 8 Ekim 2009 13:48 tsi
Ruslar'dan yeni askeri doktrin:  Kolay Nükleer Rusya yeni askeri doktrin hazırlıyor, nükleer silahların kullanımı kolaylaşacak

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri ve istihbarat servisi FSB eski Başkanı Nikolay Patruşev, Rusya'nın yeni bir askeri doktrin hazırladığını, 'nükleer silahların kullanımı' ve 'önleyici saldırı' yaklaşımında değişikliğe gidileceğini açıkladı. "2030'a Kadar Rus Askeri Gücünün Yeni Yüzü" adlı yeni doktrin, nükleer silahların potansiyel düşmana karşı 'önleyici saldırı' olarak kullanılmasına izin veriyor. Patruşev yeni doktrinin 2009 sonuna kadar hazır hale geleceğini söyledi.

Yeni doktrinle Rus ordusunun daha etkili ve mobil hale geleceğini kaydeden Patruşev, "Yapının optimize edilmesi hedefleniyor. 'Önleyici saldırı' ya da 'nükleer saldırı' anlayışında mevcut yapıdan farklı bir yaklaşım getiriyoruz. Hazırlanan yeni doktrin 2009 sonuna kadar Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e sunulacak." dedi.

2000 yılında yenilenen askeri doktrin Rus ordusundan ülkenin güvenliğinin garanti edilmesini istiyor. Savaş durumu ise ancak bu güvenlik durumunun bozulması durumunda öngörülüyor. Nükleer saldırı ise sadece benzer bir nükleer saldırı gerçekleştiğinde, ya da kritik ulusal güvenlik durumlarında gündeme gelebiliyor. Genelkurmay eski başkanı Yuri Baluyevski geçen yıl yaptığı açıklamada, herhangi bir ülkeye saldırı planlamadıklarını, ancak ulusal çıkarlar açısından her zaman hazır olmanın önemli olduğunu kaydetmişti. Baluyevski 'önleyici nükleer saldırı' yaklaşımının da askeri doktrinde yer alması gerektiğini belirtmişti.

Yeni doktrinde Rusya Federasyon'unun algıladığı yeni tehditler de sıralanıyor. Raporda, istediği zaman askeri müdahalede bulunan ve tek süper güç tarafından yönetilen tek kutuplu yapı yerine, 'Çok kutuplu' dünya yaklaşımının desteklenmesi isteniyor. Zorunlu askerlik uygulaması devam ederken, aşamalı olarak profesyonel ordunun da oluşturulacağı kaydediliyor.

2000 yılından bu yana jeopolitik ve stratejik alanda büyük değişiklikler yaşandığını kaydeden Patruşev, "Yeni askeri doktrinin daha şeffaf olmasını istiyoruz. İçerde ve dışarıda insanlar nasıl gelişmeler sağladığımızı ve nasıl çalışmak istediğimizi görecek. Hedeflerimizi belirleyeceğiz ve onları başarmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,123 µs