En Sıcak Konular

Tuncay Güney 'yokum' dedi

8 Ekim 2009 12:33 tsi
Ergenekon ana davasının şüphelisi Tuncay Güney, Türkiye'ye adli yardım talebiyle ifadesini almak isteyen Kanada adli makamlarına ifade vermek istemedi.

Talepler doğrultusunda kendisine MİT tarafından gönderilen Susurluk Raporu'nu mahkemeye göndermesi istenen dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, raporun elinde olan kısımlarını avukatı aracılığıyla mahkemeye gönderdi.  
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan Ergenekon ana davasının bugün görülen 115. duruşmasına 30 tutuklu sanıktan 23'ü katıldı. Başka suçtan tutuklu sanıklar Sedat Peker ile Semih Tufan Gülaltay'ın da katılmadığı duruşmada tutuksuz sanıklardan sadece Güler Kömürcü Öztürk duruşmada hazır bulundu.

Birleştirildiği ilk günden beri çeşitli gerekçelerle savunmalarına geçilemeyen Danıştay davası sanıklarının sorgusuna, bugün de avukatları duruşmaya katılmadığı için geçilemedi. Savunması alınamayan tutuksuz sanık İlhan Selçuk, hasta olduğu için duruşmaya katılmazken, diğer tutuksuz sanık Fuat Turgut da sanık sandalyesinde yerini almayınca mahkeme Başkanı Köksal Şengün, talepler üzerine yazdıkları yazılara karşı gönderilen bazı evrakları okudu.

Başkan Şengün, dava başladığı günden bu yana sanıklar ve avukatları tarafından ifadesinin alınması istenen firari şüpheli Tuncay Güney'in ifadesinin alınması için ikamet ettiği Kanada adli makamlarına adli yardım talebiyle yazılan yazıya cevap geldiğini açıkladı. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılan yazışmaya göre Kanada adli makamları, Tuncay Güney'e isterse ifade verebileceğini belirtti. Ancak Tuncay Güney ifade vermek istemedi. Kanada yasalarına göre kişinin ifade vermeye zorlanamayacağı, Güney ile ilgili Kanada'daki dosyasının kapatıldığı, dolayısıyle adli yardım talebinin yerine getirilemediği belirtildi.

Öte yandan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş tarafından hazırlanan ve 1997 yılında kendisine gönderilen Susurluk raporunu göndermesi istenen dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'dan mahkemeye cevap geldiği belirtildi. Mesut Yılmaz'ın, avukatı aracılığıyla mahkemeye verdiği cevapta raporun elinde olan kısımlarını mahkemeye gönderdiğini belirttiği, mahkeme başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı. Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk raporunun tek orjinal suretinin, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a gönderildiği belirtilmiş, Yılmaz da raporun kendisinde olduğu açıklamıştı.

Gelen cevabi yazıların okunmasının ardından savunma da alınamayınca mahkeme başkanı Köksal Şengün, sanıklar ile avukatlarının taleplerini almaya başladı.

cihan



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs