önemli uyarı | " /> önemli uyarı | "/>

En Sıcak Konular

Babacan'dan piyasalara önemli uyarı

8 Ekim 2009 12:11 tsi
Babacan'dan piyasalara önemli uyarı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasa oyuncularını uyardı.

Türkiye’nin IMF ile 45-50 milyar dolarlık anlaşma imzalayacağı haberleriyle alım satan yapanlara, “Sonuçlarına katlanırsınız” uyarısı yaptı. IMF ile teknik görüşmelerin birkaç güne kadar başlayacağını açıkladı.

Devlet Bakanı Babacan, gazetecilere, stand-by ile ilgili yeni bir gelişme olduğunda açıklamayla bunu kamuoyuna duyuracaklarını belirterek, “Dolayısıyla her gün her fırsatta bize bunu sormanız bir şey değiştirmeyecektir” dedi.

IMF anlaşmasının 45 ila 50 milyar dolar olacağına dair haberlere de tepki gösteren Babacan, rakamların havada uçuştuğunu söyledi. Farklı ortamlarda, toplantılarda cımbızlanan kelimelerle bir hava oluşturulmaya çalışıldığını belirten Babacan, “Rakam telaffuz etmenin ilerde ciddi sonuçları ve sorumluluğu olur. Kimse sağlam kaynaklara dayanmadan, rakam ifade etmesin. Rakam büyüdü, küçüldü bu tür haberleri anlamakta zorluk çekiyorum. Umarım bu yazılanlarda art niyet yoktur” dedi. 

Sonuçlarına katlanırsınız!

Bunun çok ciddi bir konu olduğunu, öyle geçmiş bilgilerle, yetkisiz kaynaklarla haber yazılmaması gerektiğini belirten Babacan, “Yetkili kimse çıksın ortaya. Benden, Hazine Müsteşarından başka yetkili yok. IMF ile ilişkilerde gelinen noktayı ben, Müsteşar ve bizim verdiğimiz bilgilerle Sayın Başbakan biliyor. Bunun dışında hiç kimsenin bir bilgisi yok. Sizler heralde bu bilir diye birilerine soruyorsunuz. Piyasalara da söylüyorum, benden duymadıkça, Hazine’den yazılı açıklama yapılmadıkça duyumlara, haberlere inanmayın. Yine de buna göre alan satan olursa sonuçlarına kendisi katlanır” dedi. 

Teknik çalışma başlıyor!

IMF ile teknik çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağını açıklayan Babacan, “Ancak IMF heyetini Türkiye’ye çağırır mıyız çağırmaz mıyız, sonuca bağlar mıyız bağlamaz mıyız, ihtimal nedir ne değildir, tüm bu soruların yanıtını yeri geldikçe veririz” diye konuştu.

Güvenin göstergesi!

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının sonuçlarını değerlendirmek üzere basın mensuplarının karşısına geçen Babacan, bir soru üzerine Hazine’nin borç çevirme sorunu yaşamayacağının altını çizdi. Orta Vadeli Programın IMF finansmanı olmadan borç dinamiği ve kamu dengesi öngördüğüne dikkat çekti. “Risk algısı oluşsaydı reel faizlerin, nominal faizlerin bu noktaya gelmesi mümkün olmazdı” dedi.

Doğu-Güneydoğu’da Çin potansiyeli

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yabancı yatırımcıların Doğu ve Güneydoğu’da, Çin ve Hindistan’daki gibi bir yatırım potansiyeli gördüklerini açıkladı. 

IMF ve Dünya Bankası Yıllık toplantıları süresince 6 günde yüzlerce görüşme yapıldığını belirten Babacan, yatırımcıların demokratik açılımla ilgili bilgi aldıklarını söyledi. Açılımın sonuçlarını öngörmenin zor olmadığını ifade eden Babacan, bunun yararlarının Türkiye’nin dört bir köşesinde hissedileceğini, ‘bana faydası olmadı’ diyen çıkmayacağını belirtti.

“Beklentileri çok yükseltmek istemiyorum ama toplantılar için İstanbul’a gelen bazı uluslar arası yatırımcılar, Doğu-Güneydoğu’ya ziyarette bulundular. Bu gelişmeler belli bir trende girdi, oralarda bir şeyler olacak” dedi.

Topyekun kalkınma!

Özellikle Avrupalı yatırımcıların, bir miktar da Amerikalılar’ın bölgede ekonomik potansiyel olarak Çin ve Hindistan’daki gibi bir potansiyel gördüklerini söyledi. Bölgenin birçok Avrupa ülkesinin toprağından daha büyük olduğunu anımsatan Babacan, demokratik açılımla birlikte komşu ülkelerle iyi giden ilişkiler stratejisinin de bölge potansiyelini artırdığına dikkat çekti. Bölgenin gerçek potansiyelinin bu şekilde ülke ekonomisine entegre edildiğinde ülkenin topyekun kalkınacağını belirtti.

158 özel jet!

IMF ve Dünya Bankası toplantıları için harcanan paranın yüzde 95’ini kalıcı yatırımların oluşturduğunu ifade eden Babacan, “330 milyon lira kongre merkezi inşaatına, 30-35 milyon lira içinin donanımına harcandı. Ama tüm bunlar daha sonra yapılacak organizasyonlarda da kullanılacak” dedi. 

Babacan, toplantılara dünyanın önde gelen işadamı ve yöneticilerinin katıldığını belirtirken, “Atatürk Havalimanına sadece 158 özel jet indi” açıklamasında bulundu.

Teşekkür, İstanbul halkına!

Türkiye’nin organizasyonun ‘mükemmel’ ifadesiyle her fırsatta dile getirildiğini anlatan Babacan, emeği geçen herkese özellikle de bir dünya kenti olduğunu ortaya koyan İstanbul Halkına teşekkür etti.

IMF Başkanı Kahn’ın dün kendisini bir kez daha arayarak teşekkür ettiğini ve “Size de külfet” olduğu dediğini aktardı. Babacan, bu söz üzerine, “Külfet oldu ama nimetleri de olacak” karşılığını verdiğini söyledi.

 

hurriyet

 

 



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,634 µs