En Sıcak Konular

Meyve ve sebzeye kış zammı yolda

8 Ekim 2009 11:52 tsi
Kış aylarında tüketici meyve sebzeyi daha pahalıya tüketecek. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte örtü altı üretime bağlı olarak meyve ve sebze fiyatlarının önümüzdeki günlerde yüzde 30 oranında artması bekleniyor.

Mersin Hal Müdürü Atilla Gümüşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl kış aylarına doğru sera ürünlerinin tüketiciyle buluşmaya başladığını söyledi.

Sera üretiminin normal üretime oranla daha masraflı olduğunu, bu nedenle kış aylarında tüketicinin meyve sebzeyi daha pahalıya tükettiğini belirten Gümüşoğlu, geçen yıl halde işlem gören ürünlerde ortalama yüzde 50 fiyat artışı yaşandığını vurguladı. Söz konusu durumun bu yıl da kaçınılmaz olduğunu anlatan Gümüşoğlu, 10 güne kadar fiyatların yüzde 30 oranında artmasının beklendiğini bildirdi.

Artışın bazı ürünlerde kendisini göstermeye başladığına dikkati çeken Gümüşoğlu, ''Mesela patlıcan, fasulye ve limonda şimdiden ortalama yüzde 25'lik artış yaşandı bile'' dedi.

Bugünlerde domatesin 45, biberin 65, patlıcanın 60, elmanın 85, mandalinanın 70 kuruştan, limonun 1, üzümün ise 1.25 liradan satıldığını açıklayan Gümüşoğlu, şöyle devam etti:

''Tüketiciyi mağdur etmemek adına fiyatları mümkün olduğu kadar aşağıda tutmaya özen göstereceğiz. Ancak bilindiği üzere, tarımdaki girdi maliyetlerinde son zamanlarda ciddi bir artış yaşandı. O nedenle üreticiye de hak vermek durumundayız. Biz bu sürede üretici ve tüketici arasında köprü görevini üstlenip, her iki taraf için de makul yolu bulmaya çalışacağız.''

-ÜRETİCİNİN DURUMU-

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de, son yıllarda sera üretiminin özellikle Antalya ve Mersin'de çok geliştiğine işaret ederek, o nedenle rekoltenin daha önceki yıllara göre daha fazla olmasının beklendiğini vurguladı.

Rekoltenin artmasına bağlı olarak önceki yıllarda yaşandığı gibi meyve sebzenin kış aylarında yüzde 100 gibi yüksek zam görmeyeceğini ifade eden Gökçel, şöyle devam etti:

''Kış aylarında serada üretim yapmak hem emek hem de yatırım anlamında daha zor. Bu nedenle fiyatların biraz yükselmesinin daha anlayışlı karşılanması gerektiği kanaatindeyim. Aslında yaşanan artış üreticinin cebine girmiyor. Çünkü kışın üretici meyve alabilmek için, serasını kuruyor, içerisinde işçi çalıştırıyor ve gerekli sıcaklığı bulabilmek için alternatif enerji arayışlarına giriyor. O nedenle bu yıl yüzde 30 civarında olması beklenen artış, üreticinin cebine değil, masrafına yansıyacak.''

Seracılığın daha da geliştirilmesiyle, fiyat artışlarındaki oranın minimum seviyeye çekileceğine inandığını bildiren Gökçel, bu kapsamda üreticilerin eğitimine önem verilmesi gerektiğini kaydetti.


AA

 



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs