En Sıcak Konular

Erivan korkmaya başladı

8 Ekim 2009 11:39 tsi
Erivan korkmaya başladı Ermenistan cayarsa: Kimse bundan yarasız kurtulamaz...iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Türkiye-Ermenistan yakınlaşmanın resmi formatının ilk ayağı sayılabilecek protokollerin imzalanması için artık çok az süre kaldı. Bu hafta sonu bu işin bitmesi bekleniyor.

Bekleniyor ama başka korkulu beklentiler de ortaya çıkmış gibi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın dünya ülkelerindeki Ermeni diasporası ile konu hakkındaki fikirlerini öğrenme gezisi gerçekten kötü geçti.

Diaspora, Sarkisyan’a net, sert ve hatta tehtidkar bir tavır takındı. Sarkisyan’ın bu tutumdan etkilendiğine ilişkin yarı-güvenilir kaynaklardan bilgiler de Ankara’ya akmaya başladı.

İşte tam bu noktada, iki ülke arasında arabuluculuk yapan İsviçre’nin protokollerin imza süreci ile ilgili yapması beklenen resmi açıklamanın gelmemesi şüpheleri iyice artırdı.

Tam bu konudaki dengeler “önemli değil, nasılsa imzalanacak” boyutuna gelirken, bugün de gazetelere yansıyan bir başka haber hayli tedirgin edici görülüyor.

Bu habere göre diaspora iki protokolün imza sürecinde ciddi değişiklik yapılmasını sağladı.

Öyle ki iddiaya göre Erivan ya imzaların takvimini öteleyecek veya içeriğe ilişkin, bir boyutu red etmeye de giden bir tartışma süreci başlatacak. Tabii bu bilgi diasporanın iddiası.

Ne kadar doğru 10 Ekim’e, yani yarın değil öbürgüne kadar belli olacak. Peki Türkiye ne diyor? Ankara açısından sürece ilişkin bir fikir değişikliği yok.

Bizzat Başbakan protokollerin 10 Ekim’de iki ülke dışişleri bakanı tarafından inzalanacağını ve imzalanmasında bir sorun görmediğini söyledi.

Söyledi ama iki noktayı da ilave etti: “Ermeniler açısından olumsuz bir gelişme olmaması durumunda”! ve “Pazar günü yapılacak Azerbayvan-Ermenistan Cumhurbaşkanları görüşmesi de önemli” diyerek.

Bu arada belirtelim Başbakan WSJ’a böyle dedi ama bu görüşme “bugün” gerçekleşebilir!

Şimdi gelelim en kritik soruya. Ermenistan cayarsa ne olur? Bu sürecin kesilmesi halinde, tablo şöyle değerlendirilebilir. İki kristal bardak çarpışırsa ya ikisi de “en azından” çatlar.

AKP hükümetinin böyle bir durumda muhalefetin ve basının ağır eleştirilerine  uğrayacağı gibi, zaten meseleye biraz işkilli bakan kamuoyunu yeniden toparlamak da hayli zor hale gelecek.

Sarkisyan içinse durum daha farklı. ABD ve Türkiye’nin ciddi kızgınlığını çekecek olan Erivan (burada AB’nin tavır koyması doğal olarak beklenir ama yine doğal olarak sadece beklenir!) bir çok alanda, ekonomik, politik, stratejik ve iç siyasi dengeler bağlamında sarsıntıya uğrar.

Tabii bir de Rusya boyutu var. Ankara bir süredir iki ülke yakınlaşması ve Karabağ sorununun çözümünde içinde Rusya’nın da bulunduğu Minsk Grubu’nun daha aktif olmasını istiyordu.

Rusya da “göründüğü” kadarı ile yavaş yavaş da olsa bu konuya ısınıyordu. Eğer bu görüntü gerçekse, Erivan Moskova’nın da hışmını çekecek demektir ki, bu da Ermenistan’a politik dengelerin iyice sallanması anlamına gelebilir.

“Ne olur”u söyledik. Peki Erivan buna cesaret edebilir mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs