'güzel kafası' kurban arıyor | " /> iyibilgi özel" /> 'güzel kafası' kurban arıyor | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Türk aydınının 'güzel kafası' kurban arıyor

8 Ekim 2009 11:28 tsi
Türk aydınının 'güzel kafası' kurban arıyor Türkiye'de rejim meselesi yapılan içki tüketimine karşı Avrupa önlem peşinde. Peki bütün bu süreç boyunca "Türk aydınının" "özgürlükçü" tavrını nasıl değerlendirmeli? iyibilgi özel

Daha önce içki reklamlarına yasak getirilmesi talep edilen ülkede, gençleri korumak için yeni önlemler gündemde...

Avrupa'da 18 yaşın altındaki gençlerin en çok alkol tükettiği ülke olan İngiltere, bir dizi önleme hazırlanıyor.

İşçi Partisi hükümetinin 24 saat alkol satışını serbest bırakmasının ardından bazı belediyeler çareyi sokaklarda içki içmeyi yasaklamakta buldu. Gençlerin alkol yüzünden sokaklarda sızması ya da taşkınlık yapmasından bunalan Nottingham Belediyesi, ülkenin cadde ve parklarda "içki içilmesini yasaklayan" ilk belediyesi oldu.

Belediye Başkanı Jon Collins, aşırı alkol tüketimi nedeniyle ülkede asayişin bozulduğunu ve bireylerde sosyal davranış bozukluklarının arttığını söyleyerek, alkolle mücadelede kararlı olduklarını açıkladı.
Nottingham Belediyesi'nden sonra ülke çapında birçok belediyenin, genel alkol yasağı getirmesi bekleniyor. Yeni uygulama ile İngiltere'de yüzlerce yer, alkol ve alkollü kişilerden temizlenecek.

Doktorlar içki reklamlarına yasak istemişti
Daha önce de, İngiliz doktorlar, yerleşik içki kültürünün değiştirilmesi amacıyla tüm alkollü içecek ilanlarının yasaklanması çağrısı yapmıştı.

Tabipler Birliği hazırladığı raporda, ülkedeki genç nüfus arasında alkol tüketiminin son yıllarda hızla arttığını belirtti, alkollü içeceklerle ilgili reklamların yasaklanmasının, durumun normale dönmesine yardımcı olacağı ifade edildi.

İngiltere Avrupa'da en çok alkol tüketilen ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede, 1991'de yüzbinde 6,9 kişi olan doğrudan alkol kaynaklı ölümler, 2005'te iki katına çıkarak 12,9'a yükseldi.

TÜRKİYE'DE ALKOL KULLANIMI ARTIYOR
Türkiye'de laiklik tartışmasının yürütüldüğü birinci alan olan içki ile ilgili en ufak bir tartışma dahi bir anda rejim meselesine dönüştürülüyor. İçki içmenin yasaklanmasından, içki tüketiminin düştüğüne kadar bir sürü iddia ortaya atılıyor. Ancak, içki tüketimine dair açıklanan rakamlar, somut verileri göstermesi açısından önem taşırken, gerçekleri de ortaya koyuyor.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan (TAPDK) edinilen bilgiye göre, 2006 yılının ilk 6 aylık döneminde 453 milyon 345 bin 363 litre olan alkollü içki satışı, 2007 yılının aynı döneminde 465 milyon 971 bin 71 litreye, 2008 yılında ise 531 milyon 769 bin 663 litreye yükseldi. Söz konusu rakam, bu yılın ilk yarısında ise 536 milyon 276 bin 249 litre olarak gerçekleşti.

Bu şekilde 4 yıllık dönemde yurt içindeki toplam alkollü içki satışı, 1 milyar 987 milyon 362 bin 346 litreye ulaştı.

TÜRK 'AYDINLARI'NIN İÇKİ HASSASİYETİ
Tüm dünyada, özellikle gençler arasında yayılan alkol tüketimine karşı önlemler tartışılırken, Türkiye'de 'içki yasağı' tartışmaları, 'aydınların kafayı çektiği' eylemlerle protesto ediliyor.

Üsküdar Belediyesi'nin, vatandaşların şikayetiyle, sahilde içki içmeyi yasaklamasına karşı çıkan, aralarında ünlü isimlerinde bulunduğu bir grubun Salacak Sahili'nde yaptığı protesto da bu tavrın bir örneği..

Cumhuriyet gazetesi yazarı Deniz Som ve ressam Bedri Baykam'ın da katıldığı eylemde, Kız Kulesi'nin karşısındaki "Sahilde İçki İçmek Yasaktır" yazılı tabelanın yanında ellerinde içki şişeleri ve kadehleriyle toplanan eylemciler, "Şeriat geliyor" söylemini bir kez daha yürürlüğe sokmuştu.

www.iyibilgi özel



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,621 µs