Filistin'i utandırıyor | " /> Filistin'i utandırıyor | "/>

En Sıcak Konular

Abbas Filistin'i utandırıyor

8 Ekim 2009 10:25 tsi
Abbas Filistin'i utandırıyor Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ın İsrail'den Gazze saldırısını sürdürmesini istediği iddiası soruşturulmalı ve Abbas'tan hesap sorulmalı

Fehmi Hüveydi / Radikal Yorum

Abbas Filistin'i utandırıyor

Filistin’de yaşananlar soruşturma açılmadan geçiştirilmemeli. Filistin Yönetimi’nin ve özellikle de Başkan Mahmud Abbas’ın tutumları konusunda tekrarlanan bütün bilgiler, söylentiler ve şüpheler gerçeğin en kısa zamanda ortaya çıkarılmasını gerektirecek kadar şoke edici ve korkunç. Mısır gazetesi Şuruk 6 Ekim’de, Abbas’ın Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik tehlikelerin ele alınması için bir Arap zirvesi düzenlenmesine pek istekli yaklaşmadığını yazdı. Gazetenin Filistinli bir kaynağa dayandırdığı iddia şöyle: Abbas, İsrail’i Gazze’de insanlık karşıtı suç işlemekle itham eden uluslararası raporun BM İnsan Hakları Konseyi’nde oylanmasını erteleme kararı sebebiyle Filistin heyetinin böyle bir Arap toplantısında eleştirilmesini istememiş. Bu skandalın Arap kamuoyundaki yankıları sürüyor.

Fakat görünen o ki skandalların listesi düşündüğümüzden daha uzun. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da geçmişteki basın açıklamalarında, Filistin Yönetimi’nin İsrail’e Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde dava açılmasını önermesini kabul edilemez bulup, Ramalllah’taki yönetimin savaşın Hamas düşene kadar sürmesini istemesini gerekçe olarak göstermişti. Bu bilgiler Filistin Yönetimi’nin söz konusu saldırıya yönelik yaklaşımına dair şüpheleri tazeledi.

Mısır gazetesi Düstur da yine 6 Ekim’de, Filistin Yönetimi’nin iki temsilcisiyle iki İsrail temsilcisi arasında bir toplantı yapıldığını yazdı. Habere göre, İsrail heyeti Filistin tarafından Goldstone raporunun onaylan-mamasını istemiş, ancak Filistinliler talebe olumlu yanıt vermeyi reddetmiş. O noktada İsrail heyeti üyelerinden Albay Eli Abraham, eski İsrail dışişleri bakanı Tzipi Livni’nin de katılımıyla Abbas’la İsrail savunma bakanı Ehud Barak arasında yapılan görüşmeyi aktaran videoyu göstermiş. Kayıtta, Abbas’ın Gazze savaşının sürmesi gerektiğine ikna etmeye çalıştığı Barak tereddüt içinde görünüyor.

Sivilleri de önemsememişler

Gazete ayrıca Abraham’ın Filistin heyetine, İsrailli yetkili Dov Weisglass’la Abbas’ın sekreteri Tayyib Abdürrahim arasındaki bir telefon görüşmesi kaydını gösterdiğini de yazdı. Konuşmada Abdürrahim “İsrail ordusunun Cebaliye ve Şati mülteci kamplarına girmesi için şartlar hazır. Bu müdahale Gazze’deki Hamas yönetimini sona erdirecek ve onları teslim olmak zorunda bırakacak” diyor. Kayda göre Weisglass Abdürrahim’e böyle bir müdahalenin binlerce sivilin ölümüne yol açacağını belirtiyor. Filistinli yetkilinin yanıtıya şöyle: “Sivillerin hepsi Hamas’a oy verip kendi geleceklerini seçti.”

Rivayete göre İsrail heyeti Filistin temsilcilerini, raporun onaylanmasını desteklemeleri durumunda bu malzemeleri BM’ye ve medya organlarına vermekle tehdit etmiş. Bu da Filistin Yönetimi heyetini talebi yerine getirmeye ve Goldstone raporunun onaylanmaması taahhüdünü imzalamaya sevk etmiş. Bu tehlikeli sözlerin göz ardı edilmesi veya bilgilerin sağlamlılığına rağmen kaynaklarından şüphe edilmesiyle yetinilmemeli. Filistin Yönetimi liderlerinin hesap vermesi ve yaşananların sorumluluğunu üstlenmesi için soruşturma açılması gerekiyor.

(Katar gazetesi Şark, 7 Ekim 2009)



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs