azınlıkta | " /> azınlıkta | "/>

En Sıcak Konular

Ayrılık isteyen Kürtler azınlıkta

8 Ekim 2009 10:24 tsi
Ayrılık isteyen Kürtler azınlıkta “Güneydoğu Anadolu Sorununun Sosyolojik Analizi” raporunda, Kürtlerin soruna yaklaşımları ve ayrılmak isteyip istemedikleri değerlendirildi.

Kürtler’in yüzde 81.8’i beraber yaşamak istiyor 

Emekli orgeneral, elçi ve müsteşarların yer aldığı BİLGESAM’ın 10 bin kişiyle yaptığı anket ayrılık isteyen Kürtlerin azınlıkta kaldığını ortaya koydu. Birleştirici bağ ise ‘dindaşlık’


Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (BİLGESAM) “Güneydoğu Anadolu Sorununun Sosyolojik Analizi” raporunda, Kürtlerin soruna yaklaşımları ve ayrılmak isteyip istemedikleri değerlendirildi. Rapora göre  Kürtlerin yüzde 81.8’i beraber yaşamak istediğini anlattı. Emekli oramiral Salim Dervişoğlu, emekli orgeneral Oktar Ataman, eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, emekli Büyükelçi İlter Türkmen ve Onursal Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un da içinde yeraldığı BİLGESAM, 1 Ekim 2008 ila 28 Şubat 2009 arasında Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere aralarında İstanbul ve Mersin gibi Kürtlerin yoğun olarak bulunduğu 19 ilde anket yaptı. 10 bin kişiye araştırmanın amacına göre 261 soru soruldu. Sonuçları rapor haline getiren  BİLGESAM önemli bulgulara ulaştı.

BİRLİKTE YAŞAMDA DİN ÖNEMLİ

• Rapora göre, anadilini Kürtçe olarak gösteren kişilerin yüzde 73.9’u ikinci dil olarak Türkçe’yi kullandığını ifade etti.   

• Kendisini etnik olarak Kürt olarak tanımlayıp anadilini ise Türkçe olarak gösteren kişilerin oranının yüzde 1.8’lerde kalması dikkat çekti. 

• Kürtler’in oldukça yüksek denilebilecek yüzde 81.8’lik bir oranla birlikte yaşamaktan yana görüş bildirmesi, raporun önemli ayrıntıları arasında yer aldı. Bu konuda, “Dil ayrımı yapılmadan bakıldığında, bölge insanının beraber yaşama isteği oldukça yüksek ve bu birlikteliğe bakışı olumludur” diye yorumlandı.

Birlikte yaşama isteğinde birleştirici bağ olarak “aynı dine inanmak” şeklinde ifade edildiği belirtildi. Bu konuda “aynı mezhepten olmak” ve “aynı siyasi görüş veya ideolojiye sahip olmak” gibi etkenler de sıralamada yer aldı. 

Ayrımcılık düşük yoğunlukta! 

• Raporda, “Ayrımcılık algısı anadili Zazaca ve Kürtçe olanlar tarafından orta düzeyde hissedilmektedir” dendi. Anadilini Zazaca gösterenlerin ayrımcılık algısı yüzde 57.1,  Kürtçe gösterenlerin ise yüzde 51.2’de kaldı. 

• Aidiyet hissi, Türkçe dışındaki dillere mensup olanlar için dahi oldukça yüksek olmakla birlikte; anadili Zazaca olanların aidiyet hissi yüzde 80, Kürtçe olanlardan yüzde 76,4, Arapça olanların ise yüzde 91,5. 

• Anadili Kürtçe ve Zazaca olanlar, ayrımcılık algısı en düşük düzeyde ilköğretim mezunlarında yüzde 47 iken, ön lisans ve üzerinde öğrenime sahip olanlarda yüzde 56.7 ile en yüksek düzeydedir.

• Aidiyet hissi ilköğretim mezunlarında yüzde 78,7, diğer öğrenim düzeylerine göre daha yüksektir.

• Aidiyet hissi, hanenin aylık toplam net geliri yükseldikçe düşmekte. Hane geliri 0-499 TL aralığında olanlarda aidiyet hissi yüzde 81,4 iken bu oran geliri 4 bin TL ve üzerinde olanlarda yüzde 58,1’e düşmektedir.

• Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını isteyenlerin oranı yüzde 19.7 olurken, Öcalan’ın dış kuvvetler tarafından kullanıldığını düşünenlerin oranı ise yüzde 55.7. 

DTP’ye güven yok

• DTP’ye oy verenler arasında, yaklaşık her üç kişiden birisi DTP milletvekillerine güvenmemekte ve muhtemelen başka nedenlerle oy vermektedir. Aynı şekilde, DTP’ye oy verenlerin yaklaşık yarısı PKK-Öcalan’a güvenmemektedir. Bunun anlamı, DTP’ye oy veren herkesin PKK’lı olmadığıdır.  

• Türkiye Kürtleri’nin Suriye-Irak-İran Kürtleri’nden daha şanslı olduğu görüşüne yüzde 55,4 oranında orta düzeyde katılmaktadır. 

star



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs