En Sıcak Konular

Askeri mahkemede büyük değişim

8 Ekim 2009 10:21 tsi
Askerî mahkemelerdeki subay üyeyi Anayasa'ya aykırı bulan Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararında çarpıcı tespitlere yer verdi.

Yüksek Mahkeme, askerî mahkemelerdeki subay üyelerin askerî hiyerarşik düzene bağlı görevlendirildikleri müddetçe bağımsız olamayacaklarına hükmetti.

"Bu durumda, hâkim olarak sahip olmaları gereken bağımsızlıklarının meslekten hakim olmadıkça sağlanamayacağı sonucuna varılmıştır." denilen kararda, 'iptali istenilen kuralın hâkimlerin bağımsızlığı ilkesi ile bağdaştırılmasının imkânsız' olduğu vurgulandı. Karara göre subay üyeler, dünden başlayarak bir yıl içerisinde askerî mahkemelerden çıkarılacak.

Karara göre subay üyeler dünden başlayarak bir yıl içerisinde askerî mahkemelerden çıkarılacak. Genelkurmay Askerî Mahkemesi, Askerî Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde yer alan, askerî mahkeme heyetinde bir subay üyenin bulunacağı hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek itiraz davası açtı. Anayasa Mahkemesi, söz konusu hükmü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Bu karara ilişkin gerekçe dünkü Resmî Gazete'de yayımlandı. Subay üyenin çıkarılması kararı oyçokluğuyla alınırken, Başkan Vekili Osman Alifeyyaz Paksüt ile üye Serdar Özgüldür muhalif kaldı. Kararda, 1961 ve 1982 anayasalarında askerî mahkemelerde hâkimlik niteliğine sahip olanlar dışında askerî mahkeme üyelerinden söz edilmemesinin subay üye bulunamayacağını gösterdiğine dikkat çekildi. Gerekçeli kararda askerî mahkemelerde görevli hakim üyelerin, milli savunma bakanı, başbakan ve cumhurbaşkanınca üçlü kararname ile atandığı, subay üyelerin ise askerî mahkemelerin kurulu olduğu komutanlıklardaki en üst komutan veya askerî kurum amiri tarafından görevlendirildiği vurgulandı. Subay üyelerin, görevlerini yapmalarına engeller çıktığında yerlerine başkalarının seçilebildiği belirtilerek, bu üyelerin, yargılama sürecinde hakim üyelerin sahip oldukları yetkiyle donatıldıkları kaydedildi. Subay üyelerin askerî hakim olmadıkları ve bu görevi asıl görevlerine ek olarak yerine getirdikleri için, bunlara mesleki sicil verilmediği, sicillerinin askerî hiyerarşi içerisinde kendi üstleri tarafından düzenlendiği ifade edildi.

Gerekçeli kararda Genelkurmay Askerî Mah-kemesi'nin iptal başvurusuna ilişkin dava dilekçesi de yer aldı. Dilekçede AİHM kararlarına atıf yapan Askeri Mahkeme, "Sadece 'mahkemeler bağımsızdır' söyleminde bulunmak, bunu birtakım üst normlarla tespit ederken, başka ve uygulama normlarıyla bunu ortadan kaldırmak askerî mahkemelerin bağımlı olduğunu tescil etmektir." dedi. Anayasa'ya göre, hakimlerin ve mahkemelerin bağımsızlık esasına göre görev yapmalarının zorunlu olduğu belirtilerek, terörist başı Abdullah Öcalan'ın yargılanması sırasında AİHM'de açılacak tazminat davalarının önüne geçilmesi için DGM'lerden askerî hakim üyenin çıkarıldığı hatırlatıldı.

ZAMAN 



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,619 µs