En Sıcak Konular

İlaçta indirim sıkıntısı

7 Ekim 2009 21:14 tsi
Hükümetin ilaç şirketlerinin fiyatlarında indirime gitmesini istemesi ABD hükümetinin gündemine girdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ekonomi, Ticaret ve Enerjiden Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats, hurriyet.com.tr'ye İstanbul'da yaptığı açıklamada, Türk hükümetinin konuyu çözmek için ilaç şirketleriyle masaya oturması gerektiğini söyledi.  

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarına katılmak üzere İstanbul'a gelen Hormats'ın temaslarının önemli bir bölümünü hükümetin sağlık harcamalarını kısmak için ilaç şirketleri ile yürüttüğü fiyat indirimi konusu oluşturdu.

Hükümet bu sene 60 milyar doları bulması beklenen bütçe açığını azaltmak için sağlık sektöründeki harcamaları kısmaya özel önem veriyor. Türkiye'nin 2009'da ilaca ödediği toplam miktarın yüzde 20 fazla ödeme yapıldığı belirtiliyor.

Bugüne kadar hükümet ile dokuz toplantı gerçekleştiren ilaç sektörü temsilcileri, getirilen indirim oranlarının uzun vadede sektöre zarar vereceğini, global kriz nedeniyle geçici olarak indirim yapmaya hazır olduklarını ifade ediyor.

HÜKÜMET GERİ ADIM ATMIYOR

Ancak indirim oranları konusunda geri adım atmayan hükümet, bugüne kadar gerçekleştirilen görüşmelerden bir sonuç elde edilememesini gerekçe göstererek
görüşmelere son verdi.

Hükümet, Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenleme ile bugüne kadar jeneriği olan orijinal ilaçlarda referans ülkelerin yüzde 100'ü, jenerik ilaçta ise yüzde 80 olarak uygulanan fiyat oranı her ikisi için de yüzde 60 ile sınırlandırıldı.

Türkiye'de jenerik ilaç üretiminde fazla bir büyüklüğü olmayan Amerikan şirketleri, araştırma ve biyoteknoloji alanında ise sektörün kabaca yarısını elinde tutuyor.

YENİ YATIRIMLARI ENGELLEYEBİLİR

Hükümetin bu konuyla ilgili nasıl adımlar atması gerektiği ya da ABD hükümetinin nasıl bir talebi olduğuyla ilgili soruları yanıtlamayan Hormats, bu konunun iki tarafın arasında çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Hormats, "Bu konu bir süredir devam ediyor. İlaç şirketleri Türkiye'de büyümenin çok büyük bir kaynağı olabilir. Ancak üzerlerindeki fiyat yükü fazla olduğu takdirde, bu yalnızca yabancı değil yerli üreticileri de yatırım yapmamaya teşvik eder" dedi.

Amerikan ilaç şirketlerinin Türkiye'de kalmak istediklerini anlatan Hormats, üreticilerin hükümetle büyük bir sorun içinde yer almak istemediklerinin de altını çizdi.

hurriyet



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,453 µs