En Sıcak Konular

Vali Güler son noktayı koydu

7 Ekim 2009 18:23 tsi
İstanbul Valisi Muammer Güler, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında eylem yapanlara polisin sert davrandığı eleştirilerine katılmadığını söyledi.

Güler, ''Çünkü buradaki, saldırının, kanunsuz eylemin sonlandırılması önemliydi ve bu anlamda eleştirilere katılmadığımı ifade etmek isterim.'' dedi. Vali Güler, tarihi camilere asılan mahyalarla ilgili de, camiler üzerinden tartışma yapılmasını kabullenemeyeceğini, bununla ilgili her türlü değerlendirmeyi kişilerin kendi yorumları olarak kabul ettiğini vurguladı.

Muammer Güler, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları esnasındaki eylemleri, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte değerlendirdi. Güler, 30 Eylül'den beri meydana gelen olaylar sırasında yaklaşık 275 kişi gözlem altına alındığını ancak olayın en ilginç yanının, bir büyük kongre dünyanın gündemindeyken böylesine çarpık görüntülerle İstanbul'un imajına zarar verilmeye çalışılması olduğunu dile getirdi.

IMF toplantılarına karşıt görüşlerin serbestçe ifade edilebilmesi, farklı görüşlerin açıklanabilme serbestisi içerisinde kongre vadisine yakın 4 ilçede 14 basın açıklama mahalli oluşturulduğunu hatırlatan Vali Güler, toplantıların başlangıcından bu yana buralarda 50'ye yakın açıklama yapıldığını katılımcı 8 bin kişinin protestosunda herhangi bir sorun yaşanmadığını vurguladı.

POLİSİN YAPTIĞI KANUNSUZ EYLEMİ SONLANDIRMAK

Vali Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak dün ağırlığını sendikaların oluşturduğu bin 500-2 bin kişilik grup yine kendilerine tanınan yerlerde ve ses cihazları ile saat 11.00 sularında yarım saat süren bir gösteri yaptılar. Herhangi bir müdahale yapılmadı. Ancak toplantının sonunda topluluğun içine karışan çeşitli kereler benzeri olayları yapan, polise saldıran, vatandaşların iş yerlerine zarar veren bazı illegal kuruluşlar, yasadışı terör örgütü mensubu olanların orada hem kongre vadisine girmek üzere zorlamak hem de polise polisin aldığı tedbirlere karşı gelerek ve polise saldırarak olay çıkardıklarına şahit olduk. Polisin elbette ki burada yapacağı şey bu kanunsuz eylemin sonlandırılması ile ilgiliydi.''

Yasadışı göstericilerin beraberinde getirdikleri taş, sopa, molotof kokteyli ve demir bilyelerle saldırdıklarını anlatan Muammer Güler, ''Maalesef dünkü olaylarda 7 polis aracı, 11 banka şubesi, 5 işyeri 6 konsolosluk binası, 2 otobüs durağı ve 2 otobüs zarar görmüştür. Bir polis memurumuz toplu saldırıya uğramış ve adeta linç edilmek istercesine bir darba maruz kalmıştır. Hastanede tedavisi sürmektedir. Ve 47'si bayan 56'sı erkek olmak üzere 103 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alan kişilerin 22'si 18 yaşın altındadır. Bugün de yine benzeri gösterileri yapmak isteyen grupların değişik yerlerde hareketlendiğini gördük ve istihbarat ağırlık yapılan bir çalışmada araç içerisinde bu gösterilerde kullanılmak üzere hazırlanmış 46 adet molotof kokteyli maskeler ve eldivenler ele geçirilmiştir. Bugün de 34 kişi göz altına alınmıştır.''diye konuştu.

SALDIRILAR İSTANBUL'UN İMAJINA YÖNELİK

Böylesine çarpık görüntülerle İstanbul'un imajına zarar verilmeye çalışıldığını söyleyen Güler, yapılanın ifade özgürlüğü anlamında düşüncenin serbestçe dile getirilmesi olmadığını, hakkın kötüye kullanılması, özgürlüklerin istismar edilmesi, kamu düzeninin bozulması ve başkalarının özgürlüğünü kullanmasını engellemek olduğunu dile getirdi. Güler, ''Bunlar kanunda da suç teşkil eden olaylardır. Sevgili İstanbullular gördüler, dünkü manzaralar da her şeyi açıkça ifade edecek niteliktedir. İş yerlerine, bölgedeki araçlara verilen zararlar, saldırılar hiç de hoş değildir.İstanbul'un imajını zedeleyen olaylardır. İfadenin görüşlerin, düşüncenin serbestçe ifade edilmesi, dile getirilmesi protesto da olsa basın açıklaması için öngörülen yerlerde dile getirilmesine 'evet' ama şiddete elbette ki 'hayır.' Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun bu konuda öngördüğü tedbirleri biz de uygulamak durumundayız.'' şeklinde konuştu.

Gözaltına alının yabancı gösterici olup olmadığı sorusuna Vali Güler, "Şu anda öyle bir tespitimiz yok. Ama bazı yabancı grupların, şiddet içermeyen bazı yerde görüş açıklamaya dönük, hatta alışık olmadığımız tarzda fantezi sayılabilecek bir takım davranışlar içerisinde olduğunu gördük" dedi.

Güler, "Polis orantısız güç kullandı" eleştirilerine katılmadığına dikkat çekerek, olayların iyi bir tespiti yapılmadan, olayın tümü görülmeden, fotoğraf karesinin tümü okunmadan böylesi önlemlerin tartışılmasının eksik kalacağına inandığını belirtti. Vatandaşların can ve mal güvenliğine yoğun bir saldırı, işyerlerine, polise mukavemet içerisinde bulunan bir grubun polisin elinde bulunan araçlarla dağıtılmasının esas olduğuna tekrarlayan Güler, biber gazı kullanılması, panzerlerden su sıkılmasının standartlar içinde olduğunu, dolayısıyla polisin sert davrandığı eleştirilerine katılamadığını vurguladı.

MAHYA AÇIKLAMASI

Vali Muammer Güler, İstanbul'un kurtuluşunun 86. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde tarihi camilere asılan mahyalarla ilgi bir soruyu da şöyle cevapladı: "Bu konuyla ilgili İl Müftümüz Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı gerekli açıklamayı yaptı. Camiler üzerinden herhangi bir tartışma yapılmasını kabullenemem. Ve bununla ilgili her türlü değerlendirmeyi kişilerin kendi yorumları olarak kabul ederim. Bu konuda başka bir şey söylemeyeceğim. Geçmiş yıllarda benzer yazıların olduğunu, komisyonun bu konudaki kararlarını biliyoruz. Ama bu konun camiler üzerinden böyle bir tartışmanın yapılmasını doğru bulmuyorum.''

cihan
 



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs