En Sıcak Konular

Osmanlı Devleti'nin Hollanda'ya gönderdiği ilk fermanı

7 Ekim 2009 16:11 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hollanda ile Türkiye arasında 400 yıllık ilişkilerin Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine olumlu katkı yapacağını söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen'ın davetlisi olarak bu ülkeye gelen Davutoğlu, temaslarına Hollanda Ulusal Arşivi'ni ziyaret ederek başladı. Osmanlı döneminde iki ülke arasında başlayan resmi ilişkilere ait tarihi belgeleri görme fırsatı yakalayan Dışişleri Bakanı'na Ulusal Arşiv Müdürü bilgi verdi. Davutoğlu, Osmanlı'nın Hollanda'ya gönderdiği ilk ferman ile İstanbul ve Anadolu'ya ait gravürleri büyük bir ilgiyle inceledi.

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün Hollanda'ya gönderdiği bir belgede yer alan 'Bu belgeyi görenlere selam olsun' yönündeki ifadeyi gören Davutoğlu, Osmanlı'dan kalma bu geleneğin büyük bir zarafet içerdiğine dikkat çekti. Davutoğlu, bakanlık memurlarına bu geleneğin bugün de sürdürülüp sürdürülmediğini sorup, bunun yeniden uygulanabileceğini dile getirdi.

Ziyareti sırasında Cihan'a konuşan Davutoğlu, Hollanda ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin dün olduğu gibi bugün de iyi bir seyir izlediğini söyledi. Hollanda'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine ciddi anlamda destek verdiğini ve bu desteğin bugün de sürdüğünü anımsatan Dışişleri Bakanı, ayrıca Hollanda'da yaşayan 400 bine yakın Türk'ün de iki ülke arasında sağlam dostluk köprülerinin kurulmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE'DEKİ DIŞ YATIRIMLARDA HOLLANDA ÖN SIRADA"

Türkiye'deki dış yatırımlarda Hollanda'nın ön sıralarda yer aldığı bilgisini veren Ahmet Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu köklü ilişkiler aslında bugünkü Avrupa Birliği ilişkilerimize de ciddi katkı sağlamakta. Hollanda'da bulunmamızın sebebi bildiğiniz gibi sıradan bir ikili ilişki ziyareti değil. Türkiye ile Hollanda arasında geçen sene başlayan ve birçok alanı kapsayan konferans şeklinde yürüyen bir mekanizmamız var. Bu sene enerji, eğitim ve kültür alanında ilgili bakanlıklarımızın katılımıyla bir toplantı gerçekleşti. Dolayısıyla sadece dışişleri değil; enerji, eğitim ve kültür bakanlıklarının da katkılarıyla iki ülke arasında bu toplantı gerçekleşmiş oldu."

Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkileri 'çok özel' olarak nitelendiren Davutoğlu, "Şimdi de bu ikili ilişkilerin Avrupa Birliği uzantısı olarak da Hollanda, Türkiye'nin AB üyeliğini hep destekledi. Bu destek beyanlarını da burada bir kez daha tekrarladılar." dedi.

Türkiye'de en büyük dış yatırımların Hollandalılara ait olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Çok sayıda Hollandalı şirket Türkiye'de çok aktif. Türk girişimciler de Hollanda'da çok aktif. Ayrıca 400 bin vatandaşımız bu ülkede yaşıyor ki, bunların 300 bini çifte vatandaş. Bunlar iki ülke arasında ciddi bir dostluk köprüsü oluşturuyor. Dolayısıyla tarihi geçişi ne kadar parlak idiyse de geleceği de o kadar parlak bir ilişki." ifadelerini kullandı.

"ALTERNATİF BİR GÜÇ OLAN HOLLANDA OSMANLI'NIN İLGİSİNİ ÇEKTİ"

Hollanda'nın geçmişte alternatif stratejik bir güç olarak ortaya çıktığını ve bu çıkışın da Osmanlı'nın dikkatini çektiği söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu sürecin iki ülke arasında sağlam ilişkilerin oluşmasına zemin hazırladığını kaydetti. İki ülke ilişkilerinin tarihinin çok daha eski olmasına karşın ilk yazılı fermanın 1612'de Sultan 1. Ahmet tarafından Hollanda'ya gönderildiğini ve bu belgenin orijinalini görme fırsatı yakaladığını da belirten Davutoğlu, "Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler az bilinir ama aslında çok stratejiktir. Avrupa'da en eski ve en köklü ilişkilere sahip olduğumuz ülkelerden birisidir Hollanda." şeklinde konuştu.

Sultan 1. Ahmet döneminde hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Hollanda'nın İspanya ve Avusturya - Macaristan ittifakına karşı ciddi bir mücadele verdiklerini belirten Davutoğlu, "Dönemin Hollanda Donanması'nı kuranlar da Osmanlı'yı örnek alarak kurmuşlardır. Aralarında ciddi bir işbirliği vardı. İki ülke arasındaki ilişkileri gösteren resmi belgeleri gördük bugün. Çok iyi korunmuş." dedi.

Ahmet Davutoğlu, Osmanlı'nın Hollanda'ya verdiği desteğin hem siyasi hem de stratejik özelliğinin bulunduğunu dile getirdi. Hollanda'nın o dönemde dünyanın en önemli stratejik merkezlerinde ciddi yeni perpesktifler ortaya koymasının Osmanlı'nın ilgisini çektiğini ve bunun da ilişkilere yansıdığını anlatan Dışişleri Bakanı, şöyle konuştu: "Osmanlı-Hollanda ilişkisi dışında Osmanlı'nın Avrupa siyaseti bağlamında da çok önemli dokümanlar gördük Ulusal Arşiv'de. Bunlar Osmanlı'nın Avrupa siyasetinde ne kadar etkin olduğunu ve bu siyasetin ne kadar iyi takip edildiğini gösteren dokümanlar. Osmanlı'nın yükselme döneminde Hollanda'ya sağladığı destek önemli; bunun siyasi ve stratejik özelliği var. Bir de Katolik Avrupa'ya karşı yükselen Kalvinizme ve Protestanlığa verilen desteğin de bunda büyük payı var."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Osmanlı'nın bu gelişmeleri iyi takip ettiği için Hollanda ile yakın temasa geçtiğini sözlerine ekledi.

Cihan



Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs