En Sıcak Konular

CHP bu kez AK Parti'yi geçti

7 Ekim 2009 13:34 tsi
Eylül ayında yazılı ve görsel medyada 27 bin 436 habere konu olan demokratik açılım birinciliği kaptırmadı. Rapordaki en ilginç sonuç ise siyasi partiler kısmında...

Demokratik açılımı 16 bin 628 haberle PKK terörü izledi. İstanbul ve Trakya bölgesini vuran sel felaketi ise 13 bin 789 gazete ve televizyonlarda yer buldu. Münevver Karabulut cinayeti haberleri de, ay boyunca 8 bin 775 haber ve yazıya konu oldu.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derleyerek hazırladığı 'ayın medya gündemi' raporu yayınlandı. Demokratik açılım, sel felaketleri, Münevver Karabulut cinayetindeki son nokta, IMF'li sıcak gelişmeler, Doğan Yayın Grubu'na gelen vergi cezası, geçtiğimiz ay Türkiye'de en çok konuşulan konu başlıkları oldu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Eylül ayına damgasını vuran gündem maddesi, geçtiğimiz ayda olduğu gibi demokratik açılım oldu. Türk basınından olduğu kadar dünya medyasından da büyük ilgi gören demokratik açılımla ilgili toplam 27 bin 436 haber yayınlanırken, konu 429 saat boyunca ekranlarda konuşuldu.

Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden bir diğeri olan PKK ise ayın öne çıkan konu başlıkları arasında yerini aldı. Birçok askerin şehit olmasıyla derin üzüntüye neden olan PKK terörü, ay boyunca 16 bin 628 haber ve yazıda yer aldı.

SEL FELAKETİ TÜM TÜRKİYE'Yİ ÜZÜNTÜYE BOĞDU

İstanbul ve Trakya bölgesinde yaşanan yoğun yağış nedeniyle birçok kişinin yaşamını yitirmesi ve selde kaybolması Eylül ayında Türk halkını derin üzüntüye boğdu. Türkiye'de yaşanan son yılların en büyük felaketi olarak nitelendirilen sel, medya tarafından da yakın takibe alındı. Selle ilgili toplam 13 bin 789 haber, gazete ve televizyonlarda yer aldı.

Türk medyası tarafından an be an izlenen Münevver Karabulut cinayeti ise, Cem G.'nin yakalanmasıyla son noktaya ulaştı. Birçok soruyu da beraberinde taşıyan cinayetle ilgili haber sayısı, Cem G.'nin yakalanmasıyla yükselişe geçti. Karabulut cinayeti haberleri, ay boyunca 8 bin 775 haber ve yazıya konu oldu. Ergenekon haberleri ise 6 bin 147 haberde yer buldu.

CHP, AK PARTİ'Yİ GEÇTİ

MTM'nin raporuna göre Eylül ayı boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında en çok bahsi geçen siyasi parti ise CHP oldu. Aylardır Türkiye'nin en çok konuşulan partisi AK Parti'yi geride bırakarak listenin başına yerleşen CHP, toplam 23 bin 184 haber ve yazıda yer aldı. Demokratik açılımla sıkça gündeme taşınan CHP, iktidara yönelik sert eleştiriyle de sıkça medyanın markajındaydı. CHP'nin toplamda ekranda kalma süresi ise 294 saat oldu.

Aynı araştırma sonuçlarına göre; Eylül ayında en çok haber olan ikinci siyasi parti ise iktidar partisi AK Parti'ydi. AK Parti, ay boyunca 20 bin 915 haber ve yazıda yer alırken, toplamda ekranda kalma süresi 380 saat oldu. AK Parti'nin CHP'den daha fazla süreyle ekranlarda kalması araştırmanın dikkat çeken ayrıntıları arasında kayda geçti.

Rapora göre; en çok haber olan bir diğer parti MHP oldu. Ay içerisinde çeşitli mitinglerle medyada yer alan MHP, "Hükümet hukuk dışı Ermeni taleplerine boyun eğdi" gibi ağır söylemleriyle de dikkat çekti. MHP, ay boyunca basında 8 bin 772 kez haber oldu.

Medyada En Çok Yer Alan Siyasi Partiler

Eylül Ağustos Artış Yüzdesi (%)

CHP 23.184 23.321 -1

AKP 20.915 26.744 -22

MHP 8.772 14.285 -39

DTP 8.525 11.547 -26

SP 1.621 1.950 -17

MTM'nin verilerine göre; 8 bin 525 haberle DTP, 1.621 haberle SP en çok haber olan diğer partilerdi.

ERDOĞAN, YİNE YERİNİ KORUDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eylül ayında da popülaritesini korudu. Türk basınının en çok konuştuğu isim olan Erdoğan, yaptığı her açıklamayla yine manşetlere taşındı. Erdoğan, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 35 bin 759 kez haber oldu. Erdoğan'ın ekranlarda kalma süresi ise 416 saate ulaştı.

MTM'nin raporuna göre, geçtiğimiz ayın en medyatik bir diğer siyasetçisi Abdullah Gül oldu. Türkiye - Ermenistan ilişkilerinde başlayan yakınlaşma ve protokol süreciyle sıkça gündeme yerleşen Abdullah Gül, 10 bin 767 haber ve yazıda yer aldı. Gül'ün ekranlarda kalma süresi 149 saati buldu.

Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerini kapsayan aynı araştırma sonuçlarına göre; ayın dikkat çeken bir diğer siyasi ünlüsü Deniz Baykal oldu. Başbakan Erdoğan'la girdiği polemiklerle dikkat çeken Baykal, ay boyunca 9 bin 54 haber ve yazıda yer aldı.

AHMET DAVUTOĞLU'NUN HABERLERİ YÜZDE 140 ARTIŞ GÖSTERDİ

Aynı araştırma sonuçlarına göre, ayın en çok yükseliş gösteren siyaset adamı Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve demokratik açılımaçılım konularıyla sıkça gündeme gelen Ahmet Davutoğlu'nun haberleri, yüzde 140 oranında artış gösterdi. Ahmet Davutoğlu ay boyunca 7 bin 138 haber ve yazıda yer aldı.

En çok haber olan bir diğer siyasetçi ise 5 bin 626 haber adediyle Beşir Atalay'dı.

Medyada En Çok Yer Alan Siyaset Adamları

Eylül Ağustos Artış Yüzdesi (%)

Recep Tayyip Erdoğan 35.759 34.462 4

Abdullah Gül 10.767 15.151 -29

Deniz Baykal 9.054 8.248 10

Ahmet Davudoğlu 7.138 2.980 140

Beşir Atalay 5.626 10.034 -44

cihan



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs