En Sıcak Konular

Davutoğlu, Hollanda'daki temaslarına başladı

7 Ekim 2009 12:49 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir günlük çalışma ziyareti için geldiği Hollanda'da temaslarına başladı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen'in davetlisi olarak bu ülkeyi ziyaret eden Davutoğlu, bu sabah, önce Hollandalı mevkidaşıyla birlikte, geçen yıl Mart ayında imzalanan İki Ülke Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesine Yönelik Anlayış Muhtırası uyarınca düzenlenen, "Üçüncü Türkiye-Hollanda Konferansı"nın açılışına katıldı.

Davutoğlu konferansın açış konuşmasında, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin ilk diplomatik temasın kurulduğu 1612 yılından bu yana hep olumlu yönde ilerlediğini söyledi. Davutoğlu, iki ülke arasındaki tarihi bağların ve benzerliklerin her iki tarafa da eşsiz işbirliği olanakları sunduğunu belirtti.

Davutoğlu, konferans çerçevesinde yapılacak çalışmaların, ikili ilişkilerin geliştirilmesine sağlayacağı katkılar yanında, bölgesel ve küresel sorunların da ele alınmasına fırsat tanıyacağını, dolayısıyla bu çalışmaların yararlarının daha geniş bir alanı kapsayacağını anlattı.

Hollanda'nın tarihi boyunca hep dünyaya açık bir ülke olduğunu, Afrika, Amerika ve Asya kıtasındaki ülkelerle ilişki kurduğunu kaydeden Davutoğlu, bu özelliklerinin Hollanda'yı uluslararası alanda önemli bir ülke konumuna taşıdığını ve bu özelliğinin bugün de devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin dış politikası hakkında da bilgi veren Davutoğlu, AB üyeliğinin devletin ulusal bir politikası haline geldiğini ve hükümetin bu hedeften hiçbir şekilde vazgeçmediğini anlattı. Davutoğlu, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasının AB'nin küresel güç olmasına katkı sağlayacağını da belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesinde istikrar ve barışın sağlanması konusunda komşularıyla iyi ilişkiler kurulması ve bu ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini, bu bağlamda Ermenistan ile de iki ayrı protokol imzalandığını kaydetti.

-VERHAGEN-

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen de, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin her açıdan son derece başarılı ve verimli bir seyir izlediğini söyledi. Türk mevkidaşının çalışma temposunu takdirle karşıladığını ifade eden Verhagen, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 400. yılının 2012 yılında kutlanacağını anımsatarak, bu tarihin, ilişkilerde ileriye dönük yeni bir dönüm noktası oluşturacağına inandığını belirtti.

Maxime Verhagen, Hollanda'nın AB dışında ekonomik ilişkilerde Türkiye'nin dördüncü sırada yer aldığını, Türkiye'de 1100 dolayında Hollandalı büyük şirketin faaliyet gösterdiğini, son ekonomik sıkıntılara rağmen hükümetinin, Türkiye başta olmak üzere dış ülkelerdeki yatırımların artırılmasına büyük önem verdiğini anlattı.

Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanmasında Türkiye'nin bağlantı noktası olarak taşıdığı öneme de vurgu yapan Verhagen, Nabucco enerji boru hatları projesinin imzalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını ve Türkiye ile enerji alanında çok büyük potansiyeli olan ortak projelere girişebileceklerini söyledi.

Verhagen, Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması için oynadığı rol ile Afganistan'da terörle uluslararası mücadeleye yaptığı katkılardan da övgüyle söz etti. Komşularıyla iyi ilişkiler geliştirme çabaları ve bölgede barışın korunmasındaki rolüyle Türkiye'nin, AB üyeliği açısından açık ve net bir yaklaşım sergilediğini de anlatan Verhagen, "Her zaman söyledim, Hollanda sözlerinin arkasında duruyor. Türkiye, AB'nin üyelik için istenen taleplerini yerine getirdiği takdirde üye olacaktır" dedi.

Her iki bakanın yaptığı açış konuşmasının ardından iki ülke heyetleri konferans çerçevesinde görüşmelere geçtiler. Görüşmelere Türkiye'den Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarından müsteşar yardımcıları ve üst düzey bürokratlardan oluşan heyetler katılıyor. Çalışma grupları halinde bir araya gelen iki ülke heyetleri, Türkiye ile Hollanda arasında eğitim, kültür ve enerji alanlarındaki işbirliği olanaklarını ele alıyorlar.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferansın açış konuşmasının ardından Lahey'deki Ulusal Arşiv müzesini gezdi.

Davutoğlu öğle saatlerinde Verhagen ile bir araya gelecek ve daha sonra her iki bakan ortak basın toplantısı düzenleyecek.
 
aa



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs