En Sıcak Konular

Gayri meşru çocuk babanın soyaadını alacak

7 Ekim 2009 12:39 tsi
Anayasa Mahkemesinin, anne babası evli olmayan çocuğun annenin soyadını taşıyacağına ilişkin kanun hükmünü iptalinin gerekçesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Gerekçeli kararda, Anayasa'nın 10. ve 41. maddelerine değinildi. Anayasa Mahkemesinin benzeri konularda daha önce verilmiş olan kararlarında da  ''çocuk evlilik dışı dünyaya gelse bile, ana babasını bilmek, babasının nüfusuna yazılmak, bunun getireceği haklardan yararlanmak, ana ve babasından kendisine karşı olan görevlerini yerine getirmelerini istemek gibi kişiliğine bağlı temel haklara sahip'' olduğunun vurgulandığı belirtildi. Kararda, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde bütün çocukların evlilik içi veya evlilik dışı doğmuş olmalarına bakılmaksızın aynı sosyal korumadan yararlanması gerektiğinin açıklandığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde de yasama, yürütme ve yargı organlarınca gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde ''çocuğun yararı''nın esas alınması gerektiğine vurgu yapıldığına işaret edilen kararda, ayrıca Anayasanın 41. maddesinin gerekçesinde ailenin yanı sıra evlilik dışında doğan çocukların da korunmasının devlete bir ödev olarak yüklendiği kaydedildi.

Gerekçeli kararda, ''Bu nedenle, tanıma işleminin varlığı veya babalık hükmü verilmiş olması durumunda evlilik içi veya evlilik dışı doğmuş olmanın çocukların hukuksal statüsünde bir farklılığa yol açması kabul edilemez'' denildi.

İptal hükmü bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

İTİRAZ

Eskişehir 2. Aile Mahkemesi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesinin birinci tümcesinin ''Çocuk, ana ve baba ... evli değilse ananın soyadını taşır'' bölümünün iptali istemiyle, Anayasa Mahkemesine itirazda bulunmuştu.

Yüksek Mahkeme, itirazı haklı bularak, ''...evli değilse ananın...'' ibaresini iptal etmişti. Heyet, iptal edilen ibarenin doğuracağı hukuksal boşluğu kamu yararını ihlal edici nitelikte gördüğünden iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından bir yıl sonra yürürlüğe girmesine hükmetmişti.

aa



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs