En Sıcak Konular

Yeni gümrük kanunu yürürlükte

7 Ekim 2009 11:36 tsi
Resmi gazetede 3 ay önce yayımlanan 5911 sayılı gümrük kanunu bugün yürürlüğe girdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi ve uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla yeniden düzenlenen gümrük kanunu ile gümrükteki işlemleri hızlandırmayı, ekonomiye katma değer yaratmayı ve bir taraftan da kaçak, mevzuat dışı işlemleri tasfiye etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Resmi Gazetede 7 Temmuz 2009'da yayımlanan 5911 sayılı 'Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' bugün yürürlüğe girdi.


AA muhabirine yürürlüğe giren Gümrük Kanununu değerlendiren Devlet Bakanı Yazıcı, söz konusu kanunun 73 maddeden oluştuğunu söyledi.


Bakan Yazıcı, yürürlüğe giren kanun ile AB mevzuatına uyum, kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması, basit ve kolay anlaşılır olmak, bürokratik formaliteleri en aza indirmek, eşyayı ekonomiye süratle kazandırmak, Türk müteşebbislerinin rekabet gücünü artırmak, seçici ve etkili gümrük denetimini sağlamak ve gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılmasının hedeflendiğini belirtti.


Devlet Bakanı Yazıcı, yeni kanunla amaçlarını ise gümrükteki işlemleri hızlandırmak, ekonomiye katma değer yaratmak ve bir taraftan da kaçak, mevzuat dışı işlemleri asgariye indirmek ve bunları tasfiye etmek olarak sıraladı.

Kanunun getirdiği yeniliklere ilişkin bilgi veren Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:


'Önemli değişikliklerden bir tanesi özet beyanı ile ilgili. Örneğin Türkiye gümrük bölgesine gelen eşya için özet beyanın, eşyanın gelişinden önce verilmesi öngörülerek risk değerlendirilmesi süreci öne çekildi. Böylece gümrük işlemlerinin daha çabuk tamamlanması amaçlandı. Ayrıca para cezalarına ilişkin de bir düzenleme getirdik. Diğer idari para cezalarıyla karşılaştırıldığında görece yüksek olması nedeniyle şikayet edilen usulsüzlük cezası 198 liradan 60 liraya indirildi.'


Ticaret erbabının önemseyeceği değişikliklerden birinin de fazla çalışma ücretleriyle ilgili olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, dış ticaret erbabının fazla mesai ödemelerinin önemli bir maliyet oluşturmaya başlaması nedeniyle fazla çalışma ücretlerinin Hazineye aktarılan yüzde 50'lik kısmının kaldırıldığını, bu ücretlerin Bakanlar Kurulunca belirleneceğini kaydetti.


'ZATEN ÜLKEMİZDE SİGARAYLA MÜCADELE ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLÜYOR'

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yeniden düzenlenen gümrük yönetmeliği konusunda da bilgi veren Bakan Yazıcı, halen yürürlükte bulunan yönetmeliğin 756 maddeden oluştuğunu, yeni gümrük yönetmeliğinin ise 593 maddeye indirildiğini söyledi.

Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yolcu beraberindeki eşya, zati eşya, hediyelik eşya ayrımının ortadan kaldırıldığını belirten Yazıcı, 'Böylece yolcuların ülkeye girişte getirebileceği sigara limiti 3 kartondan 2 kartona, alkollü ürünler grubu limiti 5 litreden 3 litreye, kozmetik ürünlerde ise limit yarıya indirildi. Zaten ülkemizde sigarayla mücadele çalışması yürütülüyor o çalışmalarla paralel bir düzenleme bu. Vatandaşlarımız da bunu takdirle karşılayacak diye umuyoruz' diye konuştu.


Bakan Yazıcı, yolcu beraberinde getirilecek hediyelik eşyanın muafiyet limitinin de 300 avrodan 430 avroya çıkarıldığını kaydetti.


Gümrük işlemlerinin şu anda yüzde 80'inin elektronik ortamda yapıldığını anlatan Bakan Yazıcı, yıl sonu itibariyle bu oranı yüzde yüze çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi. Yazıcı, 'Gümrük işlemlerinin elektronik ortamda, belgesiz ve insansız olarak yürütülüyor olması, gümrüklerde kimi zaman dile getirilen bazı etik olmayan davranış biçimlerinin de sonlanmasına büyük katkı sağlayacak' dedi.


'GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞINA ATAMA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YAPILACAK'


Bakan Yazıcı, yaklaşık 3 aydır vekaleten yürütülen Gümrük Müsteşarlığı görevine atamanın ne zaman yapılacağı sorusu üzerine, 'İsim netleşti önümüzdeki hafta atama yapılacak' yanıtını verdi.

aa



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs